Den 7 maj hålls två fantasykonserter i Gustafs kyrka av och med Eldandili Fantasy Choir, som är en projektkör som drivs genom ett samarbete mellan Sensus Studieförbund och Säterbygdens församling. Kören framför uteslutande musik från film och TV i fantasy-genren. Namnet Eldandili är Sindarin (grå-alviska) och betyder ”alvernas vänner”.
Foto: Privat

Fantasykonsert hålls i kyrkan: “Det blir en utmaning för kören att sjunga på alviska”

GUSTAFS Den 7 maj förvandlas Gustafs kyrka till Middle-earth med sånger på bland annat alviska. Fantasykonserten av och med Eldandili Fantasy Choir & Orchestra bjuder på sång och musik från bland annat Sagan om Ringen, Harry Potter och Game of Thrones. Dessutom är ensemblen lämpligt klädd i form av så kallat cosplay. “Ingen får komma som sig själv. Som vuxen får man leka på tok för lite”, tycker Jennie Tiderman-Österberg, konstnärlig ledare för kören – där hon uppträder som alv.

För snart ett decennium korsades Jennie Tiderman-Österbergs och Daniel Larssons vägar i Borlänge Musikteater. Hon är frilansande sångerska och musikforskare och han organist i Gustafs kyrka.
– Vi insåg att vi inte kunde leva utan varandra (skratt) och att vi ville jobba ihop igen. Så vi startade en gospelkör tillsammans, berättar Jennie Tiderman-Österberg.

Jennie Tiderman-Österberg och Daniel Larsson vid altarorgeln i Gustafs kyrka, som med lite fantasi kanske kan jämföras med järntronen i TV-serien “Game of Thrones”. Foto: Pär Sönnert

Samarbetet mynnade senare ut i en Sagan om Ringen-konsert 2018 vilket följdes upp med en konsert med musik hämtat från tv-spelvärlden året efter.
– Sagan om Ringen-konserten blev en jättesuccé och vi fick göra en uppföljande konsert i Staffans kyrka i Gävle. Sedan blev det tv-spelsmusik med låtar från Skyrim och World of Warcraft men även klassiker som Super Mario Bros och Tetris. Daniel har ju sin trogna publik som kommer på alla konserter men hit fick vi även 14-åriga gamers som aldrig varit på konsert tidigare, berättar Jennie Tiderman-Österberg.
– Det blev lite kontraster för publiken. Först “Förklädd Gud” ena dagen och så blev det Gamerkonsert dagen efter, säger Daniel Larsson.

Jennie Tiderman-Österberg i rollen som alven Galadriel. Jennie är konstnärlig ledare för Eldandili Fantasy Choir. Foto: Elin Heffler

I vår är det dags igen. “Fantasy on Screen” sätts upp i Gustafs kyrka den 7 maj. Eldandili Fantasy Choir med solister står för sången och Eldandili Fantasy Orchestra för musiken.
– Det blir en matinéföreställning och en kvällsföreställning. Biljetterna är gratis men man måste boka sin plats. Eldandili betyder “Alvernas vänner” och är en term från Silmarillion av JRR Tolkien, förklarar Jennie Tiderman-Österberg, som har sett filmerna i “Sagan om Ringen”-trilogin 78 gånger, hittills.

– Min man brukar säga att jag är ohälsosamt nördig när det gäller Tolkien. Jag läste böckerna för länge sedan och fastnade. Sedan kom den första filmen, för 20 år sedan, och jag har drömt om att sätta upp en körkonsert med sånger från Sagan om Ringen sedan dess. Och så lyckades jag få med Daniel på detta. Vi är “The Dynamic Duo” när det gäller detta, eftersom vi kompletterar varandra, säger Jennie Tiderman-Österberg.
– Ja, jag är inte alls speciellt intresserad av fantasy men det innebär ju att jag ser på musiken och sångerna med hela andra ögon än om man är ett fan av filmerna, säger Daniel Larsson, som är dirigent vid konserterna.

Kerstin Koij som Arya Stark, från “Game of Thrones”. Foto: Jennie Tiderman-Österberg

Inför Sagan om Ringen-konserten 2018 tipsade de flera körer och fick napp från flera olika håll.
– Det spred sig snabbt. Här får de ju sjunga helt andra sånger än vad de sjunger i sina egna körer. Nästan alla i den 50 personer starka ensemblen sjunger i någon annan kör till vardags. Vi har sångare och musiker som åker från Stockholm och Strängnäs för att sjunga och spela med oss, säger Jennie Tiderman-Österberg.

Är det svårt att hitta låtar från filmerna?
– Den bästa musiken är svår att hitta. De ska ju bidra till stämningen och effekterna i filmen så man tänker inte på att det är musik med i filmerna. Men det blir svårt med sångerna, säger Daniel Larsson.
– I Sagan om Ringen sånger som är på alvernas språk, sindarin och quenya, och det är en utmaning för kören. Konserten blir en mix mellan olika fantasyfilmer, men det mesta blir från Tolkiens värld Middle-earth, säger Jennie Tiderman-Österberg.

En nazgul, från “sagan om Ringen”, gestaltad av Malin Borres på hästen Tiede. Foto: Jennie Tiderman-Österberg

Ensemblen är utklädda till olika karaktärer från filmerna i fråga, vilket kallas för cosplay (costume play).
– Det tycker de är extra roligt, att få köra med cosplay och sy sina egna kostymer. Som vuxen får man leka på tok för lite, allt ska vara så jäkla allvarligt hela tiden, säger Jennie Tiderman-Österman som själv gestaltar en alv i konserten.

Egentligen skulle konserterna ha hållits redan hösten 2020 men en viss coronapandemi kom emellan, vilket ställde till det en hel del vid repetitionerna.
– Vi har fått repetera via Zoom men då var ju alla tvungna att ha ljudet avstängt så att det inte skulle bli fördröjningar och så. Det var en utmaning, säger Jennie Tiderman-Österberg.
– Och så träffades vi utomhus och repeterade, till bybornas förskräckelse. Vi var ett 40-tal som satt ute i duggregnet utanför kyrkan och sjöng sånger på alviska. Det var viktigt att hålla ihop gruppen, samtidigt som vi respekterade restriktionerna. Samhörigheten är jätteviktig för kören, säger Daniel Larsson.

Daniel Larsson, organist i Gustafs kyrka, är dirigent och repetitör för kören. Foto: Jennie Tiderman-Österberg

Först fantasy, sedan tv-spel och så fantasy igen – vad blir det för slags konsert nästa gång?
– Jag har faktiskt redan en hel föreställning färdigplanerad och klar. Men allt hänger på om vi får ihop pengar att genomföra det. Därför är det jätteroligt att vi kan göra detta tillsammans med studieförbundet Sensus som har helt andra möjligheter att söka medel för projekt som detta, säger Jennie som även vill berömma Säterbygdens församling.
– Det är fantastiskt att församlingen har satsat på detta i flera år nu. Här i Gustafs har Daniel verkligen skapat en musikmetropol. Och om vi med dessa konserter får en enda person att bli intresserad av att börja sjunga i kör så är det värt allt jobb vi lagt ner, säger Jennie Tiderman-Österberg.

Fotnot: Det går att boka gratisbiljetter till konserterna via www.billetto.se, följ denna länk.

Roger Sandell som Thorin Oakenshield, från “The Hobbit”. Foto: Jennie Tiderman-Österberg

Eldandili Fantasy Choir är en projektkör som drivs genom ett samarbete mellan SENSUS Studieförbund och Säterbygdens församling.
Kören framför uteslutande musik från film och tv i fantasy-genren. Namnet Eldandili är Sindarin (grå-alviska) och betyder ”alvernas vänner”.
Ledare för studiecirkeln är Jennie Tiderman-Österberg som också är konstnärlig ledare, arrangör och producent/regissör, samt solist och korist. Daniel Larsson, organist i Säterbygdens församling, är dirigent och repetitör.
I denna körverksamhet, bestående av över 50 sångare, ingår också en orkester: Eldandili Fantasy Orchestra, som består av:
Kevin Lembke, orgel, Minna Heimo, klaviatur, Henrik Björlind, synth, flöjt, bas, Erik Arnberg, violin I, Matts Arnberg, violin I, Anna-Karin Kylander, violin II, Leo Yngvesson, cello, Melker Brodin, trumpet, Jenny Tallberg, valthorn och Karl Larsson, gitarr, slagverkare.

Alven Tauriel, gestaltad av Ulrika Wiborgh. Foto: Jennie Tiderman-Österberg
Anna-Karin Jobs Arnberg som hobbiten Rosie Cotton från “Sagan om Ringen”. Foto: Jennie Tiderman-Österberg
Efter “Sagan om Ringen” och TV-spelsmusik arrangerar Jennie Tiderman-Österberg och Daniel Larsson fantasykonserten “Fantasy on Screen” i Gustafs kyrka. Foto: Pär Sönnert

 

Artikeln publicerades i Lokalt i (Hedemora/Säter) nr 10, 2022.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS