Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Alice Luotsinen letade efter en bankomat när hon gick förbi vaccin-bussen och passade då på att vaccinera sig mot TBE. Sjuksköterskan Lisa Rehn höll i sprutan och registrator Linn Matsson förde in uppgifterna i journalen.
Foto: Sara Flodin

Allt fler vaccinerar sig mot livshotande tbe

DALARNA. Under 2022 drabbades sex personer av tbe, fästingburen hjärninflammation i Dalarna. Folkhälsomyndigheten utpekar Avesta, Borlänge, Smedjebacken och Säter som särskilt drabbade områden, men läkaren Lis Lena Lindberg på Dala Vård och Vaccin rekommenderar alla i Dalarna att vaccinera sig mot sjukdomen

Lis Lena Lindberg tycker att det är viktigt att vaccinera sig mot tbe för att slippa få sjukdomen.
– Den här inflammationen slår ut hjärnan och du kan bli handikappad livet ut och till och med dö, förklarar hon.
Lena står utanför vaccinationsbussen som åker runt till olika kommuner i södra Dalarna. Hon råder den som får ett fästingbett att avlägsna den så fort som möjligt och försöka få med hela fästingen.
– Tbe har ett dubbelinsjuknande. Först kan man få influensasymptom med feber och huvudvärk. Många tror att de drabbats av en förkylning och efter två veckor kommer de hemska tbe-symptomen. Det är då viruset gått in i hjärnan och skadorna kommer. Då förstörs hjärnan.
I maj vaccinerade Dala vård och vaccin 25 procent fler än året innan, totalt 5 000 vuxna plus barn. Enligt Folkhälsomyndigheten har inte Dalarna drabbats av något tbe-fall denna sommar, enligt Lena är anledningen solklar:
– Folk har ju vaccinerat sig.

Lis Lena Lindberg på Dala Vård och Vaccin ger råd till den som planerar att vaccinera sig. Foto: Sara Flodin

Den allmänna bristen på läkemedel i kombination av en hög vilja till att vaccinera mot tbe har skapat en brist på vaccin. Medarctos, som utgår från Falun, har fått ställa in turer på grund av detta.
– Vi kommer inte vaccinera i Stjärnsund och Dala-Husby, men alla andra turer kommer gå enligt planen, förklarar Monica Näslund som är vaccinatör.
Dala vård och vaccin sitter dock på ett stort lager med vaccin.
– Vi har i princip hur mycket som helst. Vi beställde redan i maj när det var på väg att ta slut och har ringt och tjatat på leverantören. Vi valde att, i princip, gå med förlust och ge vuxna två barndoser för att de skulle få sin vaccination. Våra vuxendoser är tänkta för den amerikanska marknaden och har inte svensk text, men Pfizer har fått godkännande till detta, förklarar Lena.
Även borrelia förekommer rikligt i södra Dalarna. Sjukdomen kan också orsaka hjärnskador och dubbelsidig ansiktsförlamning, men kan botas med antibiotika.
– Man kan få halvsidig förlamning i kroppen och tro att det är en stroke. Någon har även blivit blind, förklarar läkaren.
– Den som får en rodnad runt ett fästingbett, stor som en femkrona, bör tänka att det är borrelia.

Många vill ta vaccin mot sjukdomen tbe vilket gjort att vissa aktörer fått brist på vaccin. Foto: Sara Flodin 

Lena berättar att det varit väldigt många borreliafall runt Borlänge.
– Både fästingar, tbe och borrelia har ökat. Det är väl så att ju fler fästingar, desto högre är sannolikheten att de innehåller virus.
Alice Luotsinen, som bor i Hedemora, har stannat till vid vaccinations-bussen. Hon var fullvaccinerad när hon var tio år och bodde i Stockholms skärgård. Alice har haft fästingar på sig som krupit runt, men klarat sig från fästingburna sjukdomar. När hon får reda på att det är brist på tbe-vaccinet tycker hon det känns extra bra att ha tagit sprutan.
– Om jag hade vetat att det är ont om doser hade jag skyndat mig hit. Det var skönt att få det löst, helst med tanke på att det var så enkelt att bara dyka upp här. Jag ska nog ta med mamma så hon också blir vaccinerad.
– Det första året vaccinet tas nås ett 90-procentigt skydd. När sista dosen tas är skyddet 100-procentigt. Det finns två olika fästingvaccin som är kompatibla med varandra, förklarar Lena.

Vaccinationsbussen kommer hit:
Avesta, Dalahästen: 8 och 22 augusti, 14.00-18.00 (Dala vård & vaccin).
Hedemora, Hökartorget: 9 och 23 augusti, 14.00-18.00 (Dala vård & vaccin)
Säter, Salutorget: 22 augusti och 19 september 14.00-18.00 (Medarctos)
Dessutom finns möjlighet att vaccinera sig på vissa apotek och vårdcentraler.

Det här är tbe:
Tbe är en engelsk förkortning för tick borne encephalitis, fästingburen hjärninflammation. Tbe orsakas av ett virus och är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan spridas mellan djur och människor. Smittan överförs till människor huvudsakligen via fästingbett.
Källa: Folkhälsomyndigheten

 

Enkät:
Är du tbe-vaccinerad?

Olle Olsson, 77 år, pensionär, Hedemora: – Nej, men jag har en hustru som tagit sina tre första vaccinsprutor. När jag är ute i gräset har jag stövlar och skyddar mig.
Jan-Åke Holm, 67 år, pensionär, Avesta: – Ja, jag har tagit två sprutor och ska ta den tredje i augusti. Jag var till vaccinationsbussen vid Dalahästen i Avesta, men det var en sådan lång kö att jag åkte till apoteket i stället.
Peter Jansson, 51 år, Röda Korset-medarbetare, Långshyttan: – Jag har fobi för fästingar, jag blir hellre skjuten i knät. En gång hade jag två fästingar på mig, men har inte vaccinerat mig då jag är emot alla vacciner.
Anki Andersson, 71 år, pensionär, Hedemora: – Jag är så allergisk att jag inte får ta några sprutor eller vaccinera mig.
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS