Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Galaxen blir inget kulturhus, men fastigheten kommer än så länge att vara kvar i kommunens ägo.
Foto: Karin Diffner

Nu ändrar majoriteten planerna – kulturhus och ny förskola stryks

BORLÄNGE. Galaxen blir inget kulturhus och Anemonen ingen storförskola. Det slår kommunledningen fast i sina budgetramar. Trots tuffa tider ligger dock planerna på en utbyggnad av Maserhallen kvar. Forssa Klack kan också bli nytt äldreboende inom några år.

På måndagen presenterades budgetramarna av de två kommunalråden Erik Nises (S) och Ulrik Bergman (M) samt ekonomichefen Anders Ullvén. De lyfter det allmänna ekonomiska läget i omvärlden som orsaken till att hålla extra hårt i pengarna.
– Vi har några tuffa år framför oss där vi måste vara jäkligt noga i våra prioriteringar och gå igenom post för post, säger Nises.

Erik Nises (S) och Ulrik Bergman (M) är eniga om budgetramarna för nästa år.

En av de konkreta effekterna av de föreslagna ramarna är att Galaxen inte blir något kulturhus som det tidigare funnits planer på. Det skulle bli för dyrt för kommunen.
– Utredningen visar att det skulle bli väldigt stora hyror och lite pengar kvar till kulturen, säger Ulrik Bergman.
I stället ska det nu göras en inventering av vilka olika lokaler för kultur som finns och hur de kan utvecklas. Kommunalråden räknar upp lokaler som Maximteatern, CTH, Wasabryggeriet, biblioteket, Forum och Brunnsviks folkhögskola.
– Och så finns det ju kommersiella lokaler som vi kan hjälpa till att utveckla.

På Lergärdet blir det ingen stor förskola, men vad som händer med den nuvarande Anemonen finns inga beslut om än.

En annan tänkt investering som fryser inne är att ersätta Anemonen på Lergärdet med en stor förskola lik dem som just nu byggs i Mats Knuts och i Hönsarvet.
Här har man lyssnat på protester från grannarna. Dessutom är det inte heller lika akut att skapa fler förskoleplatser, enligt Nises.
– Just nu klarar vi behovet, säger han.
Vad händer med Anemonen?
– Det är för tidigt att säga.
Något som däremot börjar bli mer och mer akut är platser för äldre.
– Vi behöver drygt 300 platser på tio år, säger Nises.
I investeringsplanerna fram till 2027 på 2,5 miljarder kronor ligger också ett nytt äldreboende. Här förespråkar kommunledningen att det ska ligga där Forssaklackskolan finns i dag.
– Men det ska utredas först.

Den politiska majoriteten anser att området vid Forssa Klack kan lämpa sig för ett äldreboende när Hagaskolan är klar och Forssaklackskolan har rivits.

Ett annan idé de två kommunalråden har är att Tunagården när den är renoverad ska bli det äldreboende i kommunen som drivs i privat regi. Men inte heller det är spikat.I investeringarna ingår också ombyggnation och renovering av Maserhallen med en prislapp på 300-350 miljoner kronor. Gylleskolan ska byggas färdigt och Haga ska bli högstadium.
Och även om det är oklart vad som ska hända med Kyrkskolan och Tunet så finns de med i tankarna.
– Ja, det finns höjd också för dem i budgeten, säger ekonomichefen Anders Ullvén.
Någon stor oro märks inte hos kommunledningen.
– 2024, -25 och kanske -26 blir tuffa år, men vi har en sund ekonomi i ryggen, vi har ett näringsliv med kaxiga investeringsplaner och vi bor i en region där mycket spännande händer, säger Erik Nises.
Han är också glad för “krockkudden”, det överskott på drygt 90 miljoner som kommunen beräknas gå plus i år. Nästa år räknar man med 80 miljoner och framöver ännu mer.
– Vi måste upp i resultat de kommande åren, så är det bara.
På kommunfullmäktige den 20 juni tas budgetramarna och den slutliga budgeten inför nästa år tas i november.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!