Folkkäre storstjärnan Måns Zelmerlöw tar med sig hitkavalkaden till Falun och Åfesten i juni.
Foto: Magnus Ragnvid

Zelmerlöw och countrysuccé klara för växande Åfesten

FALUN. Åfesten i Falun har påbörjat ett solitt bygge av årets artistbrigad. Till det sprakande musik- och nöjeskalaset mitt i centrum har nu två tongivande akter i spridda genrer tagit plats på agendan. – Fler artister kommer att presenteras löpande framöver, frestar Per Staffas som är Falu kommuns evenemangssamordnare.
Den till stor del tonsatta cityhöjdaren i Falun har blivit en omhuldad tradition som ofta lockar storpublik till såväl konserter som tivolit och kringarrangemang.
Fyradagarsfestens breda repertoar agerar något av en kickstart för sommaren i residensstaden.
Nu framgår att detta är något som i högsta grad gäller även för årets arrangemang. De två första akterna i artistuppbådet är presenterade, och dessa innebär goda chanser till stora stunder i synnerligen åtskilda genrer.
Denna vecka hälsade Staffas och kompani Tennessee Tears välkomna till Falun för att den 8 juni frammana livemagi. Den hyllade duon utgörs av Jonas Hermansson och Tilda Feuk, och detta är en dynamisk enhet med lång erfarenhet av att musicera tillsammans.
Därtill, framhåller Falu kommun i sin artistkommuniké, tillhör Tennessee Tears den inhemska countryscenens toppskikt och är en given del i det markanta uppsving genren fått på senare år.
I ramverket för duons förehavanden hittas samarbete med bland annat Billy Burnette (som mellan 1987 och 1996 lirade gitarr i det ikoniska Fleetwood Mac). Dessutom har man turnerat med Jill Johnson samt varit kreativt involverade med musiker som spelat med storheter som Johnny Cash, Emmylou Harris och Brad Paisley. Den småländska countrysuccén har rönt uppmärksamhet via låtar som ”Head over Heels” och inte minst ”Now I Know”. Med den senare deltog de i fjolårets upplaga av Melodifestivalen. Detta accelererade bandets aktivitetsnivå till att numera resa land och rike runt med starka melodier och genrens autentiska känslokapital i förgrunden.
"Mello"-meriterade Tennesee Tears har hyllats av bland andra Fleetwood Macs tidigare gitarrist Billy Burnette. Nu presenteras de som en av akterna till årets upplaga av Åfesten. Foto: Pressbild
“Mello”-meriterade Tennesee Tears har hyllats av bland andra Fleetwood Macs tidigare gitarrist Billy Burnette. Nu presenteras de som en av akterna till årets upplaga av Åfesten. Foto: Pressbild
Nyligen offentliggjordes också att storstjärnan Måns Zelmerlöw blir ett av av de stora dragplåstren till Åfesten 2024.
Via kommunens kungörelse konstaterar Per Staffas idel muntra miner:
– Måns Zelmerlöw känns som den ultimata bokningen till Åfesten, och det känns verkligen superroligt att vi fått till den här bokningen.
Den folkkäre refrängvirtuosen Zelmerlöw blir sannolikt ett allsångsmarinerat utropstecken på Åfestens stora scen.
Artisten förklaras även ha ny musik i görningen som beräknas landa i lurar och låtlistor under vårkanten. Till dags dato har Måns alster snurrat ihop inte mindre än cirka 350 miljoner streams.
Vidare poängteras att Åfesten nu alltså expanderar till fyradagarsformat – och att det alltjämt är en helt kostnadsfri festival med fokus på nöje för alla åldrar.
Fler artister – däribland årets dansband som sätter stämning på lövad bana – avtäcks kontinuerligt under senvinter och vår.
– Fler artister kommer att presenteras löpande framöver. Vi har många spännande akter att bjuda på, utlovar Per Staffas.
Vid sidan av den musikaliska uppsättningen lockar Åfesten med en kulört kavalkad av roligheter i mängder av kategorier.
Nämnda tivoli möter marknad, mikrobryggerifestival, cruising, gummibåtshäng, lekland, falukorvsrace, streetfotboll, innebandy, barnens loppmarknad och mycket annat.
– Vi eftersträvar som vanligt att kunna bjuda på ett både bra och brett program, betonar Per Staffas.
Åfesten tilldrar sig Falu centrum den 6–9 juni. Som arrangör återfinns Falu kommun i samspel med flertalet lokala samarbetsaktörer.
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS