Anders Dahlberg i Företagarna är positivt överraskad över det stora intresset att delta på Borlängedrivet som Företagarna arrangerade tillsammans med näringslivskontoret.
Foto: Karin Diffner

Wraps och nyheter mättade företagare

BORLÄNGE. Cozmoz fylldes när näringslivskontoret och Företagarna Borlänge nyligen arrangerade Borlängedrivet. – Det är viktigt att samla företagarna, att de får träffas och veta vad som händer, påpekade Anders Dahlberg, ordförande i Företagarna.
En viktig del av lunchen gick ut på att mingla och nätverka.
En viktig del av lunchen gick ut på att mingla och nätverka. Foto: Karin Diffner

Det bjöds på vegetariska wraps och massor av information under Borlängedrivet som lockade 125 personer från näringslivet.
– Det var mer än vi trodde, förklarade Anders Dahlberg i Företagarna som arrangerade lunchen tillsammans med näringslivskontoret.
Han berättade kort om den relativt nya styrelsen och de huvudinriktningar föreningen arbetar efter. En av dem är påverkansarbete, att skapa mer “action och mindre byråkrati”.
– Och vi har faktiskt fått till ett möte med Erik Nises en gång i månaden eller varannan månad.

Arkitekten Johan Roos kallade nya högskolan ett ambitiöst återbruksprojekt. "Det är två år mellan bilderna", berättade han.
Arkitekten Johan Roos kallade nya högskolan ett ambitiöst återbruksprojekt. “Det är två år mellan bilderna”, berättade han. Foto: Karin Diffner

Johan Roos, ansvarig arkitekt för nya högskolan i centrum, och Renée Wingero från Högskolan Dalarna informerade också om det bygget, framför allt interiören.
– Vi kommer att få Sveriges modernaste campus, menade Renée Wingero.
Det handlar bland annat om att ha flexibla undervisningsmöjligheter och öppna studentmiljöer. Både hon och Roos betonade också hur viktigt det är att högskolan och dess verksamhet ska synas och vara en del i Borlänge.
– Vi vill vara attraktiva och tillgängliga. Staden ska se vad vi håller på med.
En stor del av bottenvåningen kommer att vara öppen för allmänheten: Ett bibliotek, ett café och studenttorget där man kan passera mellan Liljeqvistska parken och Stationsgatan.
– Torget kan också användas av näringslivet vid arbetsmarknadsdagar och liknande, föreslog Wingero.

Elpriset stod på dagordningen då Joel Norstedt från Borlänge Energi förklarade de senaste årens stora skiftningar. Han betonade att dagens elkonsumenter måste vara beredda på att kostnaden varierar kraftigt.
Just nu ser det dock ljust ut och han utlovade ytterligare en sänkning före sommaren än den som beslutats om till den 1 april.
– Det värsta ligger bakom oss nu och det börjar bli mer stabilt, men man måste vara medveten om vad som händer runt omkring, påpekade han.

Pernilla Bergkvist på Tunabyggen berättade kortfattat om att bostadsmarknaden är tuff just nu och att bolaget måste avvakta med nyproduktion.
Det pågående projektet vid Läroverksvallen flyter dock på och där beräknas 101 hushåll flytta in nästa vår. Även renoveringen av fem gamla hus på Hushagen genomförs som planerat.
Enligt Bergkvist är bostadsbolagets nästa projekt 30 bostäder i Alsbäck tillsammans med Fiskarheden och 30 lägenheter på Vintervägen.
Något datum är dock inte satt för de planerna.

Lena Lagestam från Koppartallen berättade också om de bostäder som ska byggas vid Maxim. Hon uppehöll sig vid att tanken på att bygga socialt hållbart.
– Vi vill bygga bort ensamhet.
Ett sätt att göra det, menade Lagestam, är att bygga relativt små bostäder, så kallade studiolägenheter. I gengäld vill företaget satsa på gemensamhetsytor som stort kök, vardagsrum, biosalong, gym, relaxavdelning, vinterträdgård och en bemannad lobby.

Under Borlängedrivet fick deltagarna också veta mer om planerna på en kombiterminal, om In Dalarna-konceptet och om företagsklimatet. Kommunstyrelsen ordförande Erik Nises gav slutligen sin syn på Borlänges utveckling ur ett politiskt perspektiv.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS