Olle Fritz på Erikshjälpen är en av dem som jobbar med att hjälpa utrikesfödda att få jobb eller en praktikplats.
Foto: Karin Diffner

Vuxenspåret hjälper utrikesfödda till jobb

BORLÄNGE. Vuxenspåret ska hjälpa fler utrikesfödda att få jobb eller en praktikplats. – Det finns ett stort behov, säger Olle Fritz på Erikshjälpen.

Välgörenhetsorganisationen Erikshjälpen ger förutom bistånd i världen även hjälp på hemmaplan. I Borlänge finns Framtidsverkstan som är ett projekt inriktat på Jakobsgårdarna.
– Om man prioriterar ett område är det lättare att påvisa att man kan göra skillnad, säger Olle Fritz.

Han är arbetsmarknadssamordnare och ansvarar för den delen av Framtidsverkstan som kallas Vuxenspåret. Det började i april förra året och har syftet att hjälpa personer som står långt ifrån arbetsmarknaden att lära sig mer om att söka jobb och kanske få in en fot på en arbetsplats.
Hittills har Erikshjälpen i samarbete med Bilda, kyrkan och Hygiencenter hållit tre olika typer av kurser: Städstart, caféstart och arbetsstart.
– I arbetsstartskursen får man lära sig sådant som hur man skriver ett cv eller ett personligt brev. Det kan ju vara en utmaning med språket, säger Olle Fritz.
Hittills har 95 personer deltagit och många av dem har fått praktik, bland annat hos Erikshjälpen med att städa, stå i kassan eller sköta caféet.
Några har också fått vikariat eller säsongsjobb.

Kurserna kommer att hållas kontinuerligt men koordinatorn hoppas att deltagarna i stället för caféstart ska få gå köksstart.
– Det finns ju många kök i kommunen där det behövs personal, säger Olle Fritz.
– Vi har tagit kontakt med kommunen nu för att se om det finns något större kök som vi kan få tillgång till, fortsätter han.
En kurs som heter trafikstart är också på väg att starta. Den handlar allmänt om trafik och kan ses som en förberedande kurs inför körkortsstudier.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS