simning. Lugnet.
Sträck ut och tar långa tag! Gunnar Kihlborg står vid bassängkanten och ger de glada pensionärerna råd hur de kan crawla på bästa sätt.
Foto: Anders Hansson

Visst kan pensionärer crawla

FALUN. Det är aldrig försent att lära sig crawla! Pensionärerna, som i höst har gått crawlkurs i Falun, är ett bevis på detta: – Det är så kul. Jag kan crawla en bassänglängd, berättar Inga Arnberg stolt.

Det var Gunnar Kihlberg som kom idén att starta en simgrupp för pensionärer.
– Det är viktigt för de äldre att röra på sig. Jag ville erbjuda en idrott där man kan röra hela kroppen, utan risk för att ramla och skada sig. Inom simning finns nästan ingen skaderisk. Dessutom är det skonsamt för hela kroppen, men ändå ett effektivt motionssätt, säger Gunnar Kilhberg.

simning. Lugnet.
Hans Pettersson är glad över att ha lärt sig crawla. Foto: Anders Hansson

Han bjöd in till en simgrupp för personer över 65 år. Det kom direkt 13 personer till gruppen, som under hösten vuxit efterhand.
– Jag var lite orolig över vad de skulle kunna klara av. Hade därför tankar på att lära dem effektivt bröstsim, vilket också är bra motion. Men alla ville lära sig crawla. Jag vågade inte tro att alla skulle lära sig det, men det har gått mycket bra. I dag kan alla crawla, berättar Gunnar Kihlberg.
– Det syns på deras blickar att de tycker detta är roligt. Dessutom märks det att de fått bättre kondition eftersom de vilar allt mindre, fortsätter Gunnar Kihlberg.

simning. Lugnet.
Simpensionärerna vittnar också om trivsam social samvaro bredvid simningen. Foto: Anders Hansson

Irené Malmberg är en av de som crawlar med glädje:
– Det här är jätteroligt. Jag trodde först att detta skulle vara en grupp för tidigare elitsimmare, men så var det inte.
Inga Arnberg uppskattar möjligheten att få simma i sin takt och berättar som den stora utmaningen:
– Svårast är att andas ut. Att få fart på andningen. Men jag kan nu crawla en bassänglängd.

simning. Lugnet.
Det ska vara kul att ha roligt är devisen hos Dalregementets simsektion, som här representeras av Gunnar Kihlberg. Foto: Anders Hansson

Hans Pettersson, som också är en av deltagarna, talar om vikten av att knäcka koden:
– Det är ju många små steg som ska koordineras ihop så det blir bra. Jag är inte riktigt framme där ännu. Men jag har lärt mig mycket och kan nu crawla fram och tillbaka i bassängen.
Han Pettersson berättar också om den fina sociala samvaron i gruppen:
– Det är bra att kunna göra något och röra på sig regelbundet. För någon vecka åt vi lunch tillsammans efter simningen.
Gunnar Kihlberg berättar att i vår fortsätter den här crawlgruppen. Dessutom blir det ännu nybörjarkurs för pensionärer som vill crawla.

simning. Lugnet.
Det är med stor koncentration som pensionärerna lär sig crawla. Foto: Anders Hansson
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS