Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
I “Vävda rum” deltar tio konstnärer som arbetar med offentlig konst och augmented reality (AR) som betyder förstärkt verklighet. (Bilden är tagen i Säter där utställningen också visas.)
Foto: Pär Sönnert

Virtuell konstutställning visas på över 100 platser

LUDVIKA/SMEDJEBACKEN. Under sommaren visar Barkenbygdens konstförening utställningen Vävda rum. Det är en virtuell utställning som arrangeras av riksförbundet Sveriges Konstföreningar och visas på över 130 platser runt om i Sverige. Den 20 maj är det vernissage. – Vi är stolta över att kunna vara med som värd för detta jättelika arrangemang. Vi försöker alltid se och visa upp olika former av konst och detta är ett nytt inslag, säger Birgitta Lindqvist, ordförande i Barkenbygdens konstförening.

Titeln “Vävda rum” syftar på att utställningen väver samman verkligheten med den digitala konsten.
För att ta del av konstverken ska man ladda ner appen Vävda rum. Med den kan besökaren, via en karta, uppleva tio helt nya virtuella konstverk, som finns på olika platser utomhus i Ludvika och Smedjebackens kommuner. Det är lite som Pokémon Go.
– Vi i Barkenbygdens konstförening har valt lämpliga miljöer i kommunerna som konstverken ska projiceras i. Det har vi gjort utifrån konstnärernas egna önskemål. En ville ha sitt konstverk i ett joggingspår, en annan i en park och ytterligare en i anslutning till ett äldreboende. Ett av verken kommer att finnas i Arkivhusparken.

Birgitta Lindqvist. Foto: Lisa Björklund

Det är riksförbundet Sveriges Konstföreningar som arrangerar Vävda rum. Föreningen har 50-årsjubileum i år vilket de vill fira med denna digitala utställning – som är den största i Sverige hittills. Med hjälp av den nya tekniken vill arrangörerna skapa nya upplevelser utanför storstäderna och institutionernas väggar och visa att samtidskonst kan vara lekfull.
– Det ska bli mycket spännande att se hur besökarna upplever den här formen av konstutställning. Alla är ju i dag vana vid att använda sina mobiltelefoner i vardagen så vi tror att det här kan bli ett kul sätt att uppleva konsten på, säger Birgitta Lindqvist.

Med appen Vävda rum går det att hitta konstverk i den offentliga miljön. Foto: Pär Sönnert.

Den 20 maj är det vernissage på Arkivhuset i Smedjebacken; ett av alla landets samtida vernissager av utställningen. Där kommer Vävda rum invigas med levande musik och en presentation av konstnärerna, deras verk och AR-tekniken. Utställningen pågår – virtuellt – mellan den 20 maj och den 30 september.
Deltagande konstnärer är Space Popular, Lundahl & Seitl, Oscar Häggström, Åsa Cederqvist, Untold Garden, Pastelae, Eric Magassa, James Webb, Adam James och gruppen SONG som består av konstnärerna Chaterina Freer, Anna Kinbom och Ruth Karin Zettergren i samarbete med Paola Torres Nunez del Prado och Rosalie Yu.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!