Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Utmattningssyndrom och depression kan även bero på sjunkande hormonnivåer.
Foto: Dreamstime

Vill sätta klimakteriet i fokus

LUDVIKA. Kvinnor i 35-60-årsåldern sticker ut i statistiken över sjukskrivningar på grund av stressrelaterad ohälsa. Vad som är mindre känt är att många av symptomen även kan ha samband med klimakteriet, menar oppositionsråd Sarah Hjälm (C).

Sarah Hjälm har lämnat in en motion som handlar om klimakteriesatsning på arbetsplatsen.
Hon menar att de flesta känner till att humörförändringar, såsom energibrist och minskad stresströskel, kan uppstå till följd av sjunkande hormonnivåer under klimakteriet. Men tillägger att det även är vanligt med sömnsvårigheter, vallningar, värk och hjärtrusningar med mera.

Sarah Hjälm. Foto: Maria Karlsson

Vad som är mindre känt är att många symptom på stressrelaterad ohälsa, exempelvis utmattningssyndrom och depression, är samma eller snarlika symptom som kan uppstå i klimakteriet.
Enligt Sarah Hjälm är klimakteriet en naturlig biologisk händelse som vi pratar väldigt lite om och att det inte bara är en fråga för vården.
Hon skriver att frågan om sjukfrånvaro är högst relevant, speciellt för en kommun där det finns kvinnodominerade yrken. 25 procent av kvinnorna märker inte av klimakteriet, men 50 procent få besvär och 25 procent får sådana besvär att de blir sjuka och har svårt att sköta sitt arbete. Därför anser Sarah Hjälm att Ludvika kommun behöver ta ett helhetsgrepp kring medarbetares hälsa i klimakteriet. Chefer och medarbetare behöver utbildas i vad som händer med kvinnor i övergångsåldern, skriver hon.

Centerpartiet yrkar på: ”utbildning för alla kommuners chefer och HR-avdelningen om övergångsåldern, erbjuda utbildning för alla kvinnor som är 40-60 år och personlig klimakterierådgivning för den som önskar.”

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!