Gruvdriften i Tuna Hästberg lades ner på 1960-talet, men här vill nu vill ett prospekteringsbolag börja bryta järn och mangan igen.
Foto: Pressbild

Vill bryta järn i Tuna Hästberg – Stor oro hos Äventyrsgruvan

TUNA HÄSTBERG. Företaget Nidhogg Resources AB vill bryta järn i det gamla dagbrottet i Tuna Hästberg, något som oroar ansvariga bakom Äventyrsgruvan. – Det är absolut inte vår avsikt att störa Äventyrsgruvans verksamhet, säger Carl-Adam Andersson i bolagets styrelse.

Det Jönköpingbaserade prospekteringsföretaget Nidhogg Resources har fått upp ögonen för den gamla nedlagda gruvan i Tuna Hästberg. Framför allt är det dagbrottet på cirka 200 gånger 50 meter som väckt intresse.
– Det är väldigt sällsynt att det inte ens är vattenfyllt, så det blir enkelt och kostnadseffektivt att bryta där, säger Carl-Adam Andersson, bolagets talesperson.
I området har SGU, Statens geologiska undersökning, uppmätt järnhalter på 30 procent och manganhalter på 4,27. Företagets egna stenprover visar på 41 respektive 3,75 procent.
– Det verkar som om det är lättillgängligt.

"En möjlig konsekvens av gruvdrift är att vattnet i gruvan förorenas", menar Daniel Karlsson, verksamhetsledare i Äventyrsgruvan.
“En möjlig konsekvens av gruvdrift är att vattnet i gruvan förorenas”, menar Daniel Karlsson, verksamhetsledare i Äventyrsgruvan. Arkivbild

Ansvariga för Äventyrsgruvan, Adventuremine, har i ett pressmeddelande uttryckt sin oro för om gruvbrytningen tas skulle tas upp precis bredvid deras turistverksamhet.
“Om gruvdrift blir verklighet innebär det att Adventuremine inte längre kommer att kunna fortsätta med sin verksamhet”, skriver Daniel Karlsson.
Men Nidhogg Resources menar de olika företagen visst kan existera bredvid varandra.
– Vi ska inte störa deras verksamhet utan tvärtom kan det innebära ett mervärde att besökarna parallellt med att se det historiska också kan se modern gruvbrytning bredvid, säger Carl-Adam Andersson.

Det finns också farhågor om att en gruvbrytning skulle förorena det klara vattnet i Äventyrsgruvan, något som lockar många dykare.
“Vid en eventuell gruvbrytning finns en betydande risk för förorening av den två miljoner kubikmeter stora dricksreserven”, skriver Daniel Karlsson.

Inte heller det är någon fara, enligt Carl-Adam Andersson, eftersom dagbrottet är 20 meter djupt och Äventyrsgruvans vatten ligger på drygt 80 meters djup.
– Jag tror initialt inte att det ska vara ett problem.
Men sedan då?
– Även om vi kommer ner ytterligare tio meter, vilket inte är omöjligt, så är det fortfarande 55 meter emellan.

Efter samråd med närboende, Äventyrsgruvan och myndigheter innan bolaget ska skicka in en ansökan om provbrytning till länsstyrelsen.
Om bolaget får miljötillstånd så väntar en provbrytning tidigast sommaren 2025 och kommersiell brytning om ytterligare något år.
Enligt Carl-Adam Andersson kan en eventuell framtida gruvbrytning innebära mellan tio och 30 nya arbetstillfällen.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS