Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Bandet Horndal förknippar alla sina låtar med orten Horndals historia. Ofta med en mycket mörk underton.
Foto: Daniel Liljas

”Vi låter som vi låter och så ger vi tusan i vad andra tycker”

HORNDAL. Idén till bandet föddes när Henrik Levahns och hans bror Pontus ville spela metal tillsammans. De är uppvuxna i Horndal och när bruket lades ned skapades en teaterpjäs. – En av pjäserna handlade om hur hin håle kom till byn och lade ner bruket och tog pengarna. Det var pappa som spelade djävulen. Jag och brorsan tyckte det var en av de bästa uppläggen till mörk musik vi kunde önska, säger Henrik Levahns, sång och gitarr.

Bandet Horndal spelar låtar om Horndal och på låtlistan kan man hitta låtar som “Rossen” och “Horndals kyrkogård”. Henrik berättar att han brinner för sin hembygd och även då han bor i Stockholm så går hans tankar ofta till bruksorten. Henrik är mycket intresserad av orten och dess historia. Bandets andra skiva “Lake Drinker” är inspirerat av Googles planer på att förlägga en serverpark i orten.
– De skapade ett stort kalhygge och vill använda Rossens vatten till att kyla datorerna. Det är en ny jävul i byn skulle man kunna säga.

I samband med bandets nästa skiva så släpper han även en bok “Head Hammerman” efter Alrik Andersson som efterträdde Johan-Olov Johansson som metallfackets ordförande 1908. När storstrejken var över blev Alrik svartlistad och emigrerade till Amerika.
– Det kunde ha blivit ett Ådalen innan Ådalen i Horndal och det velat sig illa. Alrik ligger även till grund för vår nästa skiva.

Henrik säger att nästa skiva kommer att erbjuda en bra bredd på musik och texter. De ska in i studion efter jul men skivan kan dröja ända till 2024.
– Vår musik ska vara på vinyl och det är svårt att få vinylskivor pressade. Hade vi haft ett eget presseri hade det gått fortare. Men folk får ge sig till tåls.
Horndal har fått ett varmt mottagande av fansen och bandet har spelat på de stora arenorna i Sverige.
– Vi låter som vi låter och så ger vi tusan i vad andra tycker. Jag tycker det vi gör är bra och det räcker. Om andra gillar det, och de gör de, är det fantastiskt.

Vad gäller spelningar i Horndal så finns inga planer på att spela på “hemmaplan” än. Kanske kan det bli en välgörenhetskonsert för att samla in pengar till en ny värmepump till bruksgården.
– Vi måste göra klart vår skiva. Det är mycket med det. Men vi vill gärna spela i Horndal i sommar.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!