Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Bildningsstyrelsen vill satsa på Verket.
Foto: Lisa Björklund

Verket kan få året-runt-öppet

AVESTA. Avesta kommun vill utveckla Verket och få till en året runt-verksamhet i byggnaden. – Det är en fantastisk byggnad. Det ser vi när vi har besökare att de blir begeistrade nåt fruktansvärt, säger byggnadsstyrelsens ordförande Mikael Westberg (S).

Bildningsstyrelsen vill locka fler besökare till Verket och satsa på att renovera och marknadsföra platsen mer. Men först ska förutsättningarna för byggnaden utredas och en omfattande verksamhets- och utvecklingsplan tas fram.
– Vi har fått en första rapport. Den handlar om att utveckla verksamheter och det finns väldigt många förslag.

Till exempel skulle Verket kunna hyras ut till diverse mässor, marknader och andra event.
– Spelmässa passar ypperligt, den delen kan man utveckla, säger kostchefen Eva Södergård.

Eva Södergård, kostchef i Avesta kommun. Foto: Lisa Björklund

Samtidigt är Avesta kommun, som äger fastigheten, noga med att inte konkurrera med andra aktörer i Avesta som exempelvis har konserter.
– Vi ska inte konkurrera på konsertområdet. Det finns andra delar man kan utveckla. Här kan man i stället titta på särskilda evenemang som kan lämpa sig i just den här miljön, säger förvaltningschef Björn Hansson.

För att Verket ska kunna ha öppet året om behöver finansieringen dock säkerställas och ett av bildningsstyrelsens mål är att öka Verkets så kallade självfinansieringsgrad.
För det krävs bättre och mer marknadsföring.
– Vi behöver lägga in mer pengar för att utveckla bättre marknadsföring. I ett första skede har vi pratat om mer medel inför 2025, säger Eva Södergård.

För att säkerställa finansieringen kommer bildningsstyrelsen även se över prissättningen vid uthyrning, bemanning vid Tomtemarknaden och eventuellt ha längre öppettider för kafé, butik och för det industrihistoriska museet. Man kommer även att se över driftskostnaderna.
– Alla gamla byggnader är kostsamma att renovera upp och hålla i drift. Vi har ett tufft arbete att hålla det här i gott skick. Det är ett pågående arbete men byggnaden är så unik så den är värd att bevara, säger Björn Hansson, förvaltningschef på bildningsförvaltningen.

Björn Hansson, förvaltningschef. Foto: Lisa Björklund

Ytterligare planeras för att utveckla samarbeten med andra industrihistoriska museer och organisationer för gemensamma projekt och för en gemensam marknadsföring. Det hoppas man kunna påbörja år 2026.
– Verket kommer bli ett attraktivt turistmål för väldigt många både i Sverige och i Europa. Att man bevarar det här och kan utveckla verksamheten och även det industrihistoriska museet är bra.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!