Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Enligt Lasse Hellander i Tomnäs utanför Borlänge kan vem som helst hålla på med biodling. “Men det är kan vara bra om man går med en van biodlare första säsongen”, säger han.
Foto: Karin Diffner

Han värnar om pollinatörerna

BORLÄNGE. Låt en del maskrosor i trädgården vara kvar för pollinatörernas skull och planera odlingen så att det blommar under hela säsongen. Det tipsar biodlaren och ekobonden Lasse Hellander. – Att så vitklöver i gräsmattan är bra, både för insekterna och för gräset, säger han.
Maskrosen är en av många växter som pollinatörerna älskar. Foto: Karin Diffner

Lasse Hellander i Tomnäs utanför Borlänge har varit biodlare i över 40 år, liksom hans far och farfar före honom.
– Jag har bikupor lite här och där i byn och försöker lära ungdomarna i byn att odla själva. Det är ett par som är intresserade, säger han.
Honungsbin, vilda bin, humlor, fjärilar och andra pollinatörer gillar många vilda växter, till exempel rallarrosor och blåbär. Att satsa på blomrika miljöer i sin trädgård är också bra för de små insekterna.
– Videarter är viktiga i början på säsongen. Frukt och bär är ju också bra för att man får nytta av det själv, säger Lasse Hellander.

Både honungsbin, vilda bin, humlor, fjärilar och andra pollinatörer bidrar till den biologiska mångfalden. Foto: Karin Diffner

Andra växter han tipsar om är honungsfacelia, lind, kantnepeta, kärleksört, solrosor, kryddor och vildvin. Att få trädgården att blomma från vår till höst är både vackert och bra för insekterna.
Som ekobonde och ordförande i EU:s organisation för biodling, Bee Life, verkar han för ett kemikaliefriare samhälle och jordbruk.
– Mellan 70 och 80 procent av de vilda pollinatörerna har försvunnit i Europa. Det är katastrof för den biologiska mångfalden och vi är på väg dit i Sverige också, säger han.
För att leva som han lär har Hellander själv bland annat sått vitklöver på samma åkrar som vete.
– Klövern växer upp under vetet, är bra för pollinatörerna när den blommar och sedan jag får också en gödslingseffekt.

I den här kupan bor ungefär 50 000 bin och 5 000 av dem överlever till nästa år.

Han tipsar vanliga villaägare om att också så vitklöverfrön i sina färdiga gräsmattor.
– Det är en universalgröda som är bra för gräsmattan och fint näringsfång för insekterna. Men har man robotgräsklippare ska man inte ställa den på för kort gräs.
Även om antalet biodlare ökar så önskar Lasse Hellander att ännu fler skulle börja.
– Ja, vi producerar för lite i Sverige. Vi äter ungefär 6 000 ton men producerar bara 3 500 ton här.
Att äta svensk honung gynnar inte bara svenska odlare utan också pollineringen i Sverige. Dessutom är märkningen svensk honung och odlarens namn den enda säkra garantin för att den är äkta och bara består av honung, enligt Hellander.
– Tyvärr visar en färsk rapport att 47 procent av den honung som säljs är falsk. I vissa fall ingår rissirap som inte har något med honung att göra, men när den blandas med honung så försvinner möjligheten att identifiera vad det är, säger han.
– Ju fler länder på burken desto mer osäkert är innehållet.

Enligt Lasse Hellander kan man odla bin nästa överallt. “I Stockholm har jag haft kupor på Skogskyrkogården och det finns många som har det i sina kolonilotter”. Foto: Karin Diffner
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS