Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Madelene Nord tillsammans med Simba, 9 år, Edda, 8 år och Edith, 2 år.
Foto: Lisa Björklund

Tog VM-guld – nu hoppas hon på EM-medalj

LUDVIKA. Draghundssporten är en doldis i idrottssammanhang. Men den är på uppgång och från Ludvika kommer en av dess stjärnor. – Jag tycker om sporten för att jag kan kombinera längdskidåkning med mitt djurintresse. Och så är det väldigt fartfyllt och jätteroligt att se hundarnas glädje, berättar Madelene Nord.

I februari vann Madelene och hennes hund Edda VM-guld i linkörning/nordisk stil. Världsmästerskapet arrangerades i Åsarna, söder om Östersund.
– Vi vann loppet med en minut och 30 sekunder före tvåan. Det känns ofattbart så här i efterhand, speciellt med tanke på Eddas ålder.

Madelene Nord och hunden Edda under draghunds-VM 2023. Foto: Niklas Katajamäki/NK Photoart

Hunden Edda är åtta år och en blandning av vorsteh, pointer, greyhound och siberian husky. Denna typ av hund kan bli uppåt 15 år men brukar ha sin peak runt fem års ålder.
– Jag är otroligt stolt och imponerad över Edda och att hon klarade av att prestera på så hög nivå och göra sina bästa resultat någonsin vid 7,5 års ålder. Hon är verkligen något extra.

Madelene Nord är uppvuxen i Gonäs väster om Ludvika, men bor numera i Mora. Själv är hon 27 år och har många medaljer bakom sig.
När vi ses för en intervju, gör vi det i hennes föräldrars hus i Ludvika; där Edda och tikens dotter Edith, samt den korthåriga vorstehrn Simba – med graciösa steg och några högljudda skall, välkomnar tidningen.
– Hundarna betyder ofantligt mycket för mig. Mår de dåligt, mår jag dåligt. Mår de bra, mår jag också bra. Vi hör liksom ihop och har ett band som är svårt att förklara.

Madelene Nord, från Ludvika, har tävlat inom draghundssporten sedan 16 års ålder.

Draghundssporten tillhör världens snabbast växande idrotter enligt Svenska draghundsportförbundet (SDSF).
Den är uppdelad i tre stilar: Nordisk stil, slädhundsstil och barmarksstil.
Inom nordisk stil finns tre discipliner: Linkörning, pulka och combined. Den sistnämnda är en kombination av linkörning och pulka.
Madelene utövar alla tre discipliner inom nordisk stil.
Under VM 2023 vann hon guld i linkörning och silver i combined. Och på VM 2019 i Frankrike tog hon silver i linkörning och brons i combined.
I SM har hon vunnit flera medaljer. Och som junior – ett EM-silver och två EM-brons. Än så länge har hon ingen seniormedalj från EM.
– Jag hoppas på att bli uttagen och kunna ta det i vinter. Om unghundarna går bra.

Madelene Nord tillsammans med unghundarna Edith och Lennart. Foto: Privat

Madelene syftar främst på den tvååriga Edith som är hennes hopp inför framtida tävlingar.
– Tanken är att hon ska ta över. Vi provade förra vintern men då hade vi problem med distanserna för att hon är ung och inte hunnit utvecklas tillräckligt.

Edith har även en bror som heter Lennart som Madelene tränar.
Och så har hon den sexårige Dunder som, liksom Simba, är en korthårig vorsteh. Under senaste VM ville han dock hellre spela fotboll än dra lina, enligt Madelene.
– Vi har haft lite strul, men oavsett hur de presterar i spåret så älskar jag dem av hela mitt hjärta och skulle aldrig kunna byta ut någon av dem. Vi är en familj och alla betyder lika mycket.

I framtiden vill Madelene Nord fortsätta att tävla på elitnivå. Draghundssporten kombinerar hon med längdskidåkning. Bland annat har hon deltagit i Sverigecupen, SM i längdskidåkning och Ski Classics. I årets Vasaloppet, damer, kom hon på 45:e plats.
– Tidigare tävlade jag i traditionell längd men nu har jag börjat gå över till långlopp. Jag hade velat komma topp 40 på Vasaloppet och siktar på det till nästa år.

Under Vasaloppet 2023 gjorde hon sitt bästa lopp någonsin med en tid på 4:49:02. Foto: Privat

Draghundssporten

Går ut på att ta sig mellan två punkter på kortast tid. Den är uppdelad i tre olika stilar: nordisk stil, slädhundsstil och barmarkstil.

  • Nordisk stil: Här ingår disciplinerna linkörning, pulka och combined.
  • Barmarksstil: Finns i åtta olika klasser. Bland annat kan föraren springa, cykla eller köra vagn med en eller flera hundar.
  • Slädhundstil: Hundföraren kör släde bakom ett hundspann.
  • Utöver dessa finns dog-ski; en handikappidrott under utveckling där åkdonet är individuellt anpassat till föraren.
    Källa: SDSF

Madelene Nord

Ålder: 27 år.
Tävlar på elitnivå i: Draghundssport och längdskidor.
Bor: I Mora.
Född: I Ställberg/Kopparberg.
Flyttade till Ludvika: När hon var tio år.
Yrke: Jobbar på heltid som skoglig planerare på Stora Enso.
Intressen: Träning och hundar. Har tävlat sedan 16 års ålder.
Hundar: Har hundarna Edda, Edith, Simba och Dunder. Tränar även Ediths bror Lennart, som ägs av en vän i Mora.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!