Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Kommunsekreterare och valsamordnare Terese Renbro och Ludvika kommuns kanslichef Lotta Daun Messing förklarar att de gjorts förändringar i vallokalerna till EU-valet.
Foto: Sara Flodin

Vallokalerna har förändrats

LUDVIKA Från och med den 22 maj går det att förhandsrösta till EU-valet. Valdistrikten är detsamma som till valet 2022, men förändringar har gjorts angående vallokaler. – Vi har valt att ta bort gamla och satt in nya, förklarar Ludvika kommuns kommunsekreterare och valsamordnare Terese Renbro.

Söndagen den 9 juni sker EU-valet men redan 22 maj drar förtidsröstningen igång. Nytt för i år är att vissa valdistrikt får rösta i samma vallokal.
– I Krafthallen röstar Ludvika Ulrika men även valdistrikt Marnäs som haft Kyrkskolans kapphall som vallokal. Så Kyrkskolan är borta.
I Högbergsskolans kapphall skall både Magneten och Högberget rösta då Vasaskolan nu är borttagen som vallokal.
– Valdistrikt Lorensberga har hållit till i kapphallen på Lorensbergaskolan, men nu flyttar vi hit dem till gymnastiksalen och då har vi även tagit hit Ludvika gård som tidigare röstat på Lingongården. Gymnastiksalen ska delas av på mitten när EU-valet görs, förklarar Terese.
I Fredriksberg har vallokalen flyttats från Folkets hus till äldreboendet Säfsgårdens samlingsgård. Förändringar görs för att få till lokaler som är bättre anpassade för ändamålet.
– Myndigheten för delaktighet ställer väldigt höga krav på lokalernas tillgänglighet, förklarar Terese.
Fyra platser för förtidsröstning har tagits bort till detta val, bland annat är Lingongårdens och lasarettets vallokal borttagna.
Alla kommuner är tvungna att ha en vallokal för förtidsröstning som är öppen på valdagen mellan 8.00-21.00.
– Ska du rösta på valdagen ska du gå till din vallokal, men den som är bortrest kan förtidsrösta på valdagen.
I Ludvika sker förtidsröstningen på valdagen endast i Ludvika Folkets hus festsal.

Rekrytering av röstmottagare började redan i januari.
– Alla väljare har rätt att få hjälp att rösta. Antingen kan man ha någon med sig eller så kan röstmottagarna hjälpa till, förklarar Terese och framhåller att alla röstmottagare har sekretess.
Då antalet lokaler för förtidsröstning minskat till detta val har organisationen kring ambulerande röstmottagning utökats. Om en väljare inte kan ta sig till en vallokal på grund av ålder, sjukdom eller funktionshinder kan personen kontakta valkansliet, det vill säga Terese eller Lotta, för att boka en röstmottagare så att personen kan rösta i sitt hem. Även den som bor på ett av kommunens särskilda boenden kan förtidsrösta på sitt boende.
Terese arbetar egentligen som kommunsekreterare men har jobbat 100 procent sedan årsskiftet enbart som valsamordnare.
– Det är otroligt mycket jobb inför ett val, men samtidigt fantastiskt roligt.
– Och ett viktigt jobb för vår demokrati och för att vi ska kunna rösta i vårt land, inflikar kanslichef Lotta Daun Messing.

Fotnot: Från artikeln som läggs upp på Lokalt i:s hemsida kommer länkar finnas till röstlokalerna och vilka tider de hålls öppna.

Platser för förtidsröstning från och med 22 maj:
Fredriksbergs bibliotek, Tyforsvägen 4
Grängesbergs bibliotek, Kopparbergsvägen 55 A
Ludvika Folkets Hus, Carlavägen 24, Festsalen (Den enda som är öppen på valdagen)
Nyhammars Folkets Hus, Folkets hus väg 12, Gillestugan

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!