Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
“Sverige befinner sig i en ekonomisk kris. Vi hanterar krisen tillsammans där alla tar sin del av ansvaret”, säger Hyresgästföreningens Helena Frisk. Föreningen önskar sänkta hyreskrav och förväntningar på hyreshöjningar.
Foto: Sonny Jonasson

Vädjar om varsamma hyreshöjningar

FALUN/DALARNA. Hyresgästföreningen riktar nu en propå till hyresvärdarna. Budskapet är tydligt – man önskar sänkta hyreskrav inför hyresförhandingarna som avser 2024. – Hyresgästerna har tagit sin del. Nu måste hyresvärdarna visa sig beredda att ta sin, säger Hyresgästföreningens Helena Frisk.

När förhandlingarna står för dörren (inleds i oktober) skickar alltså Hyresgästföreningen en passning till hyresvärdarna.
Man uppmanar till sänkta hyreskrav och förväntningar på hyreshöjningar.
Formuleringar som har kommunala och privata bostadsföretag i 76 kommuner i Mellansverige som adressater.

Att så sker inför snart stundande hyresförhandlingar uppges ha fjolåret som förklarande bakgrund.
Detta då förra årets hyreshöjningar var de högsta på över 30 år, vilket föreningen menar har träffat hårt i plånboken på hyreshushållen.
Här beskrivs också mer än 60 procent av dessa utgöras av enpersonshushåll med lägre disponibel inkomst. Ytterligare 7 procent är ensamstående med barn.

Sammantaget bidrog hyreshöjningarna för 2023 – tillsammans med stegrande matpriser och konsumtionskostnader – till att hyresgästers redan tajta marginaler suddades ut.
En ny våg av höga hyreshöjningar innebär katastrof för hyresgästerna och en rejäl smäll mot samhällsekonomin i stort, menar Hyresgästföreningen.

Helena Frisk är ordförande i Hyresgästföreningen region Mitt, vilken innefattar Dalarna, Södermanland, Värmland och Örebro län.
– Sverige befinner sig i en ekonomisk kris, det hanterar vi inte genom att enskilda intressen tillgodoser sina egna behov på bekostnad av alla andra. Vi hanterar krisen tillsammans där alla tar sin del av ansvaret, säger hon i föreningens kommuniké.

Helena Frisk, ordförande i Hyresgästföreningen region Mitt. Foto: Filippa Ländin

Och fortsätter:
– Hyresgästerna har tagit sin del. Nu måste hyresvärdarna visa sig beredda att ta sin. Något annat är lika oacceptabelt som orimligt.

Hans Eklund, ordförande i föreningens region Aros-Gävle (Gävleborg, Uppsala och Västmanlands län) tar vid:
– Vi har respekt och förståelse för att krisen slår hårt mot hyresvärdarna. Men den respekten och förståelsen ger inte hyresgästerna mer pengar till hyreshöjningar. De är lika hårt drabbade som våra motparter och kan inte ta ytterligare hyreshöjningschocker, framhåller han.

Den första omgången av förhandlingsuppgörelser ska vara klar till årsskiftet. Efterföljande runda ska vara fullgjord till andra kvartalet 2024.
Förhandlingsstrateg vid Hyresgästföreningen region Mitt uppges vara Marcus Kjellin.

Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg vid Hyresgästföreningen region Mitt. Foto: Jessica Collin
[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,272069" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!