En speciell utställning finns just nu att skåda i Kulturhörnan på Säters bibliotek. Ulla Widell har bidragit med massor av gamla Säterbilder som kultursekreteraren Sofia Ylinen har sammanställt till en historia om en släkt under ett helt sekel. Dessutom visas tavlor av Säterkonstnären Bertil Bribert upp.
Foto: Pär Sönnert

Utställningen växte – tack vare Klippingen: “En fantastisk historia”

SÄTER Tanken var att ställa ut Säterkonstnären Bertil Briberts tavlor. Men tack vare Facebookgruppen “Klippingen – En grupp för gamla Säterbilder” fick kultursekreteraren Sofia Ylinen kontakt med Ulla Widell som hade massor av gamla Säterbilder att visa upp. Nu ställs både Briberts tavlor och de gamla Säterbilderna ut på Säters bibliotek. “Det här växte till en berättelse om en släkt under ett helt sekel”, konstaterar Sofia Ylinen.

Det hela började med att Christer Johnsson, som tidigare drev Johnssons Herrkläder, sökte upp Sofia Ylinen och föreslog en utställning.
– Christer hade en massa tavlor av Bertil Bribert och tyckte att kommunen skulle visa upp dem. Jag började söka efter information om Bertil Bribert, som drev Briberts Blomsterhandel tillsammans med makan Britta, berättar Sofia Ylinen och tillägger att efternamnet Bribert kom sig av att Britta och Bertil slog ihop sina förnamn till ett efternamn när de gifte sig.
– Bertil visade ofta upp sina tavlor i skyltfönstret. Det här kändes som något som var perfekt att visa upp i Kulturhörnan, något som verkligen är förankrat i lokalhistorien, säger Sofia Ylinen.

Ulla Widell har bidragit med massor av gamla Säterbilder som kultursekreteraren Sofia Ylinen har sammanställt till en historia om en släkt under ett helt sekel. Dessutom visas tavlor av Säterkonstnären Bertil Bribert upp. Foto: Pär Sönnert

Men hon insåg att det vore bra att ha en bild på själva blomsteraffären att visa upp på utställningen.
– Och det hittade jag, i Facebookgruppen “Klippingen – En grupp för gamla Säterbilder”. Ulla Widell hade lagt upp en bild på blomsteraffären och en massa andra gamla Säterbilder. Jag tog kontakt med Ulla och frågade om vi fick använda bilden i utställningen. Hon bjöd hem mig till sig och efter att ha tittat på hennes bilder insåg jag att det här skulle bli större än jag trott, säger Sofia Ylinen.

Tack vare Ullas bilder har Sofia kunnat teckna en historisk tidslinje som, förutom Britberts Blomsterhandel, även visar historien om kvarteret Hammaren 5 i Säter och Brittas släkthistoria, knuten till denna plats. I historien ingår även berättelsen om företagen Jacobssons Handelsträdgård (som senare förkortades till JaHa) och affären i hörnet av Skolgränd och Östra Långgatan som bar namnet Gust. Jacobssons Frö Frukt & Blomsterhandel.
– Kvarteret heter Hammaren 5, där bland annat Röda Korset ligger i dag. Där startades även det som skulle bli JaHa:s handelsträdgård bakom Willys och som revs för några år sedan då kvarteret Liljan skulle byggas. Växthuset började byggas 1918 och revs 2018 så det blev 100 år precis, säger Sofia Ylinen.
– Britta var min faster. Och jag har en så tydlig minnesbild från barndomen att det var större chans att hitta min mor i växthuset än i bostaden när jag kom hem från skolan, berättar Ulla Widell.

Ulla Widell flyttade tillbaka till Säter för ett par år sedan och bor nu ett stenkast från sitt föräldrahem, på den plats där handelsträdgården tidigare låg. Foto: Pär Sönnert

De två första växthusen byggdes på innergården vid Hammaren 5 och flyttades senare till den blivande handelsträdgården bakom Willys.

– Men blomsteraffären var kvar i huset på Hammaren 5 fram till 1986 då Bertil och Britta stängde. Jag hittade information i en gammal tidningsartikel om att det fanns 13 växthus, på totalt 2 000 kvadratmeter, men att de ändå kände sig trångbodda och ansökte om att få bygga ut, säger Sofia Ylinen.
– Som mest var det 18 växthus. Mitt föräldrahem ligger alldeles i närheten, säger Ulla Widell.

I stället för att skriva i en gästbok uppmanas besökarna att skriva om sina minnen från Briberts Blomsterhandel på en lapp och sätta upp den på väggen. Foto: Pär Sönnert

I stället för en gästbok finns det en gästlapp i Kulturhörnan.
– Där kan man skriva några rader om sina minnen av Briberts Blommor. Jag tror att detta har stort allmänintresse och att det är många som har minnen därifrån. Då får man gärna skriva det på en lapp och sätta upp på väggen, säger Sofia Ylinen.

Arbetet med att få klart utställningen blev väldigt intensivt.
– Jag satt till sent inpå natten för att bli klar. Men jag kände att det här bara måste bli klart. Alla personer som dök upp blev så levande i och med det här materialet. Och alla hus och kvarter i Säter har ju sin egen historia, det här är historien om Hammaren 5. Tänk att ramla över en sådan här fantastisk historia, kan man ha ett roligare jobb än detta? utbrister Sofia Ylinen.
– Bilderna har funnits i min släkts ägo länge men jag vet inte vem eller vilka som har tagit dem, säger Ulla Widell.

Några av de gamla Säterbilderna som visas upp i Kulturhörnan. Utställningen pågår fram till och med den 8 juni. Foto: Pär Sönnert

För ett par år sedan slöts Ullas egen cirkel, då hon flyttade hem till Säter från Stockholm.
– Jag blev änka när min man dog våren 2020 och flyttade hem till Säter. Jag fick tag i en lägenhet i de nya bostadshusen i kvarteret Liljan, precis där handelsträdgården låg och ett stenkast från mitt föräldrahem, där min bror Owe fortfarande bor. Så nu bor jag på precis den plats där jag själv sprang runt som barn. Dessutom är adressen Trädgårdsgatan, säger Ulla Widell.

Flera av Bertil Briberts tavlor visas upp på utställningen, som är ett initiativ av Christer Johnsson. Foto: Pär Sönnert

Fotnot: Utställningen öppnade i Kulturhörnan på Säters bibliotek den 6 maj och pågår fram till och med den 8 juni.

Artikeln publicerades i Lokalt i (Hedemora/Säter) nr 20, 2022

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,391287" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS