Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Borlängefödde Bert Sundström, SVT:s korrespondent, föreläste på Hagagymnasiet.
Foto: Maria Karlsson

Utrikeskorren Bert tillbaka i hemstaden

BORLÄNGE. EU-dagen uppmärksammades extra på Hagagymnasiet i år. En av föreläsarna var Bert Sundström, SVT:s korrespondent i Moskva under många år. – Lokalt handlar det om trygghet i Borlänge och regionalt är det lojalitet med Ukraina, förklarar Torbjörn Forsberg, lärare och EU-ambassadör på skolan.

Torbjörn Forsberg var i samarbete med tredje årets elever på samhällsvetenskapsprogrammet arrangör för evenemanget. Temat var Fred och säkerhet, ur det lilla och stora perspektivet.
Under tre dagar kunde deltagarna på skolan ta del av utställningar, föreläsningar och panelsamtal med mera.
Torbjörn Forsberg tycker det var en bra debatt där politiker, polisen, fältare, och Brottsförebyggande rådet diskuterade Borlänges säkerhet.
Det som diskuterades var: satsa på skolan, hälsa på varandra, kulturer/traditioner, källkritik, kunskap, idrottsföreningar, för att nämna några exempel.
– Eleverna lär sig samarbeta och har inga problem att prata med makthavare och ta ansvar, något vi jobbat mycket med, säger Torbjörn Forsberg.

Bert Sundström, uppvuxen i Stora Tuna, har arbetat som utrikeskorrespondent för SVT, bland annat 20 år i Moskva och han har många gånger arbetat från Ukraina. Han var inbjuden för att berätta och svara på frågor.
– Jag har ett stort intresse för utrikesfrågor och efter studier på Uppsala universitet hamnade jag i Latinamerika. Där såg jag mycket elände som upprörde mig, vilket ledde till att jag sökte sig till Journalisthögskolan, säger han.
Sundström anser att journalistik är mycket viktig. Hans råd till unga är att läsa böcker och tidningar samt lyssna på seriösa nyheter och dokumentärer. Det handlar om att vara välinformerad.

Torbjörn Forsberg tycker det är viktigt att uppmärksamma EU-dagen.

Rollen som journalist är att försöka förstå verkligheten, värdera och sedan vidareförmedla.
– Funktionen är densamma oavsett om man beskriver hur verkligheten ser ut i Borlänge eller i kriget i Ukraina. Det är viktigt att det är rätt och relevant.
Kunskap och analysförmåga är viktig, förklarar Bert Sundström, men också att ha ett utvecklat språk och ordförråd.
– Det gäller också att kunna förmedla en känsla också, annars blir det ointressant, säger han.
Bert Sundström berättade om sina erfarenheter från Ryssland och sina tankar om vad som händer där nu.

Borlängefödde Bert Sundström, SVT:s korrespondent, föreläste på Hagagymnasiet.

Han fick en fråga från publiken och den handlade om hur man kan lita på sina källor i exempelvis auktoritära länder.
– Det är något man måste öva på, så det kommer med erfarenhet. Jag litar också på etablerade nyhetsbyråer, tänker vad som är rimligt, bollar med kollegor och kollar flera källor, svarade han.

För några år sedan blev Bert Sundström utsatt för en attack och blev allvarligt skadad i Egypten, men fortsatte ändå att rapportera från andra länder. En av anledningarna är hans samhällsengagemang.
– Jag vill kunna förmedla bilder från platsen, det är viktigt med journalistik. Jag tänker inte heller på att det är farligt, bara om man befinner sig i en vägspärr med vapen riktade mot sig, då kan läget bli spänt, berättar han.
I dag är Bert Sundström tillbaka i Sverige och trivs bra i Stockholm där han bor nu.

Borlängefödde Bert Sundström, SVT:s korrespondent, föreläste på Hagagymnasiet.

Europadagen
Europadagen är en högtidsdag som firas varje år den 9 maj inom Europeiska Unionen.
Den instiftades 1985 av Europeiska rådet till minne av Schumandeklarationen, från den 9 maj 1950. Deklarationen var startskottet för den europeiska integrationsprocess som syftade till att bringa ett slut på krigen i Europa och som senare ledde fram till bildandet av Europeiska unionen.

Källa: wikipedia.org

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!