Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Yvonne Hjärpe och Ingmarie Nygårds är två av alla röstmottagare i Borlänge. De tycker att uppdraget är viktigt och att det är kul att träffa folk.
Foto: Karin Diffner

Uppmanar alla att rösta

BORLÄNGE. Nu har förtidsröstningen i EU-valet startat. Röstmottagaren Ingmarie Nygårds uppmanar alla att rösta – om det så är blankt. – Det är viktigt att vi inte slarvar bort rösträtten, säger hon.

I onsdags öppnade förtidsröstningen i valet till EU-parlamentet. I Borlänge kan man bland annat rösta i förväg på Kupolen där röstmottagarna hade att göra redan från första stund.
– Ja, det har kommit en jämn ström sedan vi öppnade, säger Yvonne Hjärpe.
Hon engagerar sig i valet för allra första gången och har fått gå en utbildning på några timmar.
– Det är ett viktigt uppdrag och jättekul att möta folk som man inte träffar annars, säger hon.
Hennes kollega Ingmarie Nygårds har jobbat vid ett val tidigare och läste då på lite om rösträtten.
– Jag har alltid trott att den allmänna rösträtten var från 1921, men det var ju inte förrän på 1980-talet som verkligen alla fick rösta, säger Ingmarie.
– Tidigare fick till exempel inte personer som hade gjort konkurs, suttit i fängelse eller lydde under LSS-lagen rösta, fortsätter hon.
Därför anser Ingmarie att det är extra viktigt att värna demokratin och rösträtten genom att rösta.
– Rösta i alla fall blankt om du inte vet på vilket parti, säger hon.
Det går även att förtidsrösta på stadshuset, biblioteket på Sveatorget, i matsalen på Domnarvets skola, på Tjärnahuset, i Forum Kvarnsveden, Folkets hus i Idkerberget och i SPF-lokalen i Romme.
Den 9 juni är den ordinarie valdagen och då röstar man i den lokal som står på röstkortet.

Enkät: Tänker du rösta i valet till EU-parlamentet?

Cilina Alhhiendi, 18, student, Borlänge:– Ja, jag tror det. Jag har aldrig röstat förut, så jag tycker det ska bli roligt och jag vill vara med och påverka.
Cilina Alhhiendi, 18, student, Borlänge: – Ja, jag tror det. Jag har aldrig röstat förut, så jag tycker det ska bli roligt och jag vill vara med och påverka.
Robert Hedenskog, 61, köksmontör, Borlänge:– Ja, även om jag inte är så insatt. Röstar man inte, så har man inte heller rätt att klaga, tycker jag.
Robert Hedenskog, 61, köksmontör, Borlänge: – Ja, även om jag inte är så insatt. Röstar man inte, så har man inte heller rätt att klaga, tycker jag.
Åsa Karlsson, 56, receptionist, Borlänge:– Det ska jag nog, men jag måste läsa på lite mera innan jag bestämmer mig för vilket parti.
Åsa Karlsson, 56, receptionist, Borlänge: – Det ska jag nog, men jag måste läsa på lite mera innan jag bestämmer mig för vilket parti.
Henchman Tudeka, 38, student/konsult, Borlänge:– Kanske, men jag är inte så insatt än. I så fall röstar jag på något parti som värnar om människan, miljön och mångfalden.
Henchman Tudeka, 38, student/konsult, Borlänge: – Kanske, men jag är inte så insatt än. I så fall röstar jag på något parti som värnar om människan, miljön och mångfalden.
Ingvar Bagge, 72, pensionär, Borlänge:– Ja, det är en principsak att rösta. Jag tycker det är lika viktigt att rösta i EU-valet som i riksdagsvalet och jag röstar på samma parti.
Ingvar Bagge, 72, pensionär, Borlänge: – Ja, det är en principsak att rösta. Jag tycker det är lika viktigt att rösta i EU-valet som i riksdagsvalet och jag röstar på samma parti.
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!