Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Sedan 1986 har Elvira Birgitta Holm bott i Skenshyttenäs, i ytterkanten av Säters kommun. Hon är nu aktuell med en uppföljare som hon själv inte trodde att hon skulle skriva. “Jag trodde att jag var klar med den här historien men så blev jag själv nyfiken på hur det skulle gå för huvudpersonen Jorunn”, berättar författaren som är aktuell med “Tors vrede”.
Foto: Pär Sönnert

Uppföljaren av Odins eld blev av – trots allt: “Jag började fundera…”

SKENSHYTTENÄS. Hon trodde själv inte att det skulle bli någon fortsättning på hennes historiska roman ”Odins eld”, som utspelar sig på Öland i slutet av 400-talet. – Jag hade lagt fram min teori om vad som hände kring massakern i Sandby borg och trodde att jag var klar med den historien, säger Elvira Birgitta Holm. Men så blev hon själv nyfiken på hur det skulle gå för huvudpersonen Jorunn, vilket mynnade ut i uppföljaren ”Tors vrede”.

Elvira Birgitta Holm tar emot i huset i Skenshyttenäs, som ligger i utkanten av Säters kommun, insprängt mellan sjöarna Stora och Lilla Ulven. Kaffe och fikabröd dukas upp i växthuset.
– Och jag som har släppt boken helt, nu måste jag ju komma ihåg vad den handlar om… Jag har ju inte ens hunnit få ett fysiskt exemplar från tryckeriet ännu, säger hon.
Drygt två år har gått sedan hon släppte ”Odins eld”, som handlade om en massaker som skett i verkligheten på Sandby borg på Öland.
– För tiotalet år sedan var det några plundrare som grävt i borgen. Då sökte Kalmar Läns museum vid borgen med metalldetektorer och hittade både praktsmycken och skelettdelar, berättar Elvira Birgitta Holm.

Hittills har en tiondel av borgen grävts ut och skelettdelar från 38 kroppar har hittats.
– Men de tror att det ligger flera hundra kroppar i borgen. Det är både vuxna män, ungdomar och barn, till och med spädbarn har dödats eller lämnats att dö. Dock har man bara funnit ben från någon enstaka kvinna, så frågan är om kvinnorna fördes bort eller om de också ligger kvar där. Och det finns inga avvärjningsskador på skeletten, så det verkar som att de har överraskats när de låg och sov, säger Elvira Birgitta Holm.

2018 fick Elvira Birgitta Holm Säters kommuns kulturpris och 2009 blev hennes bok Månskensvargen nominerad till Augustpriset. Den utspelar sig under digerdöden på 1350-talet och härnäst funderar Elvira Birgitta på att återvända till den tiden. “Det finns ett kvinnoöde från medeltiden som fascinerar mig”, säger hon hemlighetsfullt. Foto: Pär Sönnert

Just det faktum att de döda verkar ha lämnats vind för våg i borgen är något som gäckar de sakkunniga.
– Förr var det så viktigt med ritualer, att de döda begravdes på rätt sätt för att de skulle kunna ”gå vidare”. Men något har gjort att de här kropparna fortfarande ligger kvar. På ett sätt är det den ultimata förödmjukelsen och hämnden att lämna kvar kropparna. ”Ni kan inte ens gå vidare”. Det där tyckte jag var så intressant, varför är det ingen som har tagit hand om kropparna? undrar Elvira Birgitta Holm.
Hennes grubblande gjorde att det blev ytterligare en bok i serien Sandbyborg-sagan.
– Jag hade inte tänkt att skriva en uppföljning men så började jag fundera på varför kropparna ligger kvar. Och hur sjutton skulle det gå för huvudpersonen Jorunn?

Tors vrede släpps den 25 september. Den 27 september har Elvira Birgitta Holm boksläpp i Kulturhörnan på Säters bibliotek. Foto: Historiska media

I förra boken hade du massakern att utgå ifrån, var det svårare att skriva uppföljaren?
– Ja, absolut. I Odins eld hade jag arkeologin som stöd, det hade jag inte nu. Det är ett så tungt ämne och detta var nog det svåraste jag har gett mig in på. Fast det sade jag förvisso om den förra boken också.
Uppföljaren utspelar sig runt 500 år efter Kristus och framåt.
– Jag ville få med Fimbulvintern 536. Ett enormt vulkanutbrott skickade ut en massa stoft som skymde solen så att det aldrig blev någon sommar flera år i rad. Det blev hungersnöd och man tror att hälften av befolkningen på norra halvklotet svalt ihjäl. Sedan kom nya vulkanutbrott 540 och 542 och förlängde kylan. Så jag skriver om dåtidens klimatkatastrofer och har även blandat in kvädet om Beowulf och Ynglingakungarna i Gamla Uppsala, bland annat, jag har haft roligt. Det är rätt skönt att skriva skönlitterärt och inte en avhandling. Men det är ju människorna som intresserar mig, vad som hände med dem.

Elvira Birgitta Holm tar emot Lokalt i:s utsände i växthuset, där hon dukar upp med kaffe och fikabröd, för att prata om sin nya bok. “Och jag som har släppt boken helt, nu måste jag ju komma ihåg vad den handlar om…” säger hon. Foto: Pär Sönnert

Sandby borg var oval med yttermåtten 92 gånger 66 meter.
– Dessa fornborgar var vanliga på Öland, där finns rester av minst 15 stycken. Borgen Eketorp är helt utgrävd och återuppbyggd. Eketorp fungerar som museum i dag, säger Elvira Birgitta Holm som besökte Öland och borgarna i somras.
– Jag var på en tre dagar lång borgsafari på cykel. När vi kom till Eketorp och guiden fick veta att jag hade skrivit ”Odins eld” och nu hade en uppföljare på gång så utbrast han ”Ja! Vi kan ju ha boksläppet här!”. Vi får se hur det blir, säger Elvira Birgitta Holm.

Boken släpptes den 25 september och den 27 september var det boksläpp i Kulturhörnan på Säters bibliotek.
– Med förra boken var jag bland annat i Mörbylånga och berättade om den. Jag hoppas få chansen att göra samma sak igen nu, men man vet aldrig hur det blir nu när biblioteken har det lite knapert.
Boken ges ut av Historiska Media, som numera ägs av Bonnier.
– Kvinnorna på förlaget är så kloka och styr mig rätt när jag spårar i väg hit och dit. ”Ska du inte följa det här spåret i stället?” frågade de. De har koll med det övergripande i hela historien samtidigt som de är noga ända ner till minsta lilla kommatecken.

Blir det en tredje bok i serien?
– Nej, det har jag svårt att tro. Härnäst siktar jag på att återvända till medeltiden. Det finns ett kvinnoöde där som fascinerar mig mycket, mer än så säger jag inte. Eventuellt ska jag skriva en släktkrönika tillsammans med mina kusiner, vilket också lär ta lite tid, säger Elvira Birgitta Holm.

Elvira Birgitta Holm
Ålder: Fyller 78 den 29 september.
Bor: I Skenshyttenäs i Säters kommun. Uppvuxen i Spraxkya i Borlänge kommun.
Yrke: Författare.
Familj: Gift, inga barn
Intressen: Trädgården, med alla blommor, tar tid, som du ser. Jag läser böcker och ser på film. Läser mestadels deckare och just nu håller jag på med en science fiction-bok på 800 sidor. Annars gillar jag att läsa engelska deckare, gärna historiska sådan. En favoritförfattare är Ellis Peters.

Kuriosa
Det finns en annan författare vid namn Birgitta Holm som bland annat har skrivit böcker om Elin Wägner och om tango. Det händer att folk blandar ihop oss och bjuder in mig till att hålla föreläsningar om Elin Wägner… Så jag har lagt till mitt mellannamn, Elvira, som jag för övrigt har efter min mormor, som författarnamn för att folk inte ska blanda ihop oss. Jag är faktiskt vän med Birgitta Holm på Facebook men vi har aldrig träffats.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!