Ingrid Larsdotter Aldén är grafisk ingenjör och driver företaget Kullastintan. Tapeten med flamingo och bladverk är ett kollage som Ingrid skapat digitalt och som anpassats efter rummet med bladen arrangerade på rätt plats.
Foto: Sara Flodin

Unika tapeter med grafisk design

LUDVIKA Ingrid Larsdotter Aldén är grafisk ingenjör och driver företaget Kullastintan som skapar tapeter utöver det vanliga. Alla möjligheter finns för den som vill skapa en interiör med en unik tapet. – Man kan få precis vad man vill. Det är det som är så spännande men också det som sätter hinder för det blir för fritt, säger Ingrid.

Under 16 år har Ingrid, som kommer från Söderhamn, arbetat med att designa tapeter.
– Jag är ingen konstnär som kan teckna, erkänner Ingrid som i stället skapar sina mönster digitalt och utgår ofta från ett fotografi.
Innan Ingrid flyttade till Ludvika bodde hon i Stockholm och var anställd på företaget som hon nu anlitar för tryck av tapeterna.
De flesta kunderna hittar till Ingrid via webben.
– Jag har en webbshop och hemsida där jag marknadsför mig online och många kunder kontaktar mig då se sett mitt jobb någon annanstans och blivit rekommenderade.
På webbsidan säljer Ingrid en del av sitt färdiga sortiment, men de flesta kunderna vill beställa unika tapeter. På webben agerar även Ingrid agent åt andra designers.

Ingrids mönster hamnar även på tyger. Tapeten på väggen är gjord av bilder på murgröna som Ingrid lagt i slingor vid fotograferingstillfället. Rapporten är cirka fyra meter bred innan den upprepar sig. Foto: Sara Flodin
Kulla kommer från dalkulla och stinta i namnet från Hälsingestinta. Mönstret på kopparna är inspirerad från traditionell Delsbosöm och finns även som tapet. Foto: Sara Flodin

I Ludvika har Ingrid gjort tapeter till Hitachis lägenhetshotell ”Easy living”, restaurang Maze och kontorshotellet på övervåningen. Även padelhallen i Jägarnäs är designad av Ingrid.
– Där har jag gjort hela inredningen från färgsättning, möbleringsritningar och val av möbler, berättar Ingrid som har möjlighet att hjälpa fler lokala företagskunder.
Ingrid har tidigare arbetat fram tapeter till stora företag som JC, Polarn o. Pyret, Kicks, Åhlens, Wayne’s coffee, Espresso house, Clarion och Scandic hotell.
– Scandic hotell hade 78 väghotell, med cirka 100 rum, som skulle renoveras under loppet av fem år. Jag gjorde hela tidsplanen med distribution, tryck och planering. Då är det enorma mängder tapeter.
Vid det arbetet arbetade Ingrid med en arkitekt som tog fram ett original till varje ort.
– Ta hand om en arkitekt som har vilda idéer kan jag också göra, säger Ingrid och skrattar.
Tapeten kommer inte i rulle utan levereras i numrerade våder som är anpassade efter höjden på rummet. Något som är viktigt i processen är att Ingrid mäter och räknar rätt för att tapeten ska hamna där den ska. Då gamla hus kan vara skeva tipsar Ingrid att kunden ska mäta det högsta och bredaste stället.
– Man trycker hela väggen och sedan skär man bort hinder.

Ingrid Larsdotter Aldén är grafisk ingenjör och driver företaget Kullastintan i Ludvika. Hon skapar tapeter utefter kundens önskemål och många av hennes mönster finns även på tyger. “Man kan få precis vad man vill, det är det som är så spännande”, säger Ingrid, som kommer visa upp sina produkter på vårens mässor. Foto: Sara Flodin

Ingrid kan även återskapa gamla tapeter, vilket kan bli ett omfattande arbete. Hur komplicerat arbetet blir beror på vilket underlag som finns att jobba med. I bästa fall finns en oskadad bit med en hel rapport att skanna. Först I extrema fall åker Ingrid till platsen för att fotografera tapeten.
– Då måste tapeten vara jämt belyst och perspektivet vara utan förvrängning. Sedan får jag sy ihop det i datorn för att få till en rapport. Det är ganska svårt, konstaterar Ingrid.
Det som sätter stopp för en återskapning av en tapet är när tapeten ny och har en copyright.
– Är det en känd tapet är det kört, påpekar Ingrid som får förfrågningar som hon måste tacka nej till.
– Det är tråkigt att gå miste om affären, men samtidigt är jag, som designer, väldigt mån om upphovsrätten.
Ingrid ser nu en trend att fler sätter tapeter med oregelbundna mönster i mörkare färger och undviker helvita hem.
– Jag ser tecken på att det kommer maximalism och det är jag jätteglad för. Folk börjar ta ut svängarna.

Denna helg, mellan den 16 och 18 februari, medverkar Ingrid på sy- och hantverksfestivalen i Stockholm tillsammans med textildesignern Anna Hedeklint.
Ingrid ställer även i år ut på Dalarnas hem & trädgårdsmässa i Smedjebacken den 13-14 april.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS