Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Josefine Gruvsjö, som varit med och startat en ungdomsgård i Garpernberg
Josefine Gruvsjö är ordförande i Folkets hus-föreningen i Garpenberg som nyligen har öppnat en ungdomsgård i Folkets hus i Garpenberg. “Första veckan hade vi 50 besökare. Det känns superroligt”, säger hon.
Foto: Pär Sönnert

Ungdomsgård har öppnats på nytt i Folkets hus: “Det känns superroligt”

GARPENBERG. I Garpenbergs Folkets hus har det nyligen öppnats en ungdomsgård. Intresset har inledningsvis varit stort. “Första veckan hade vi 50 besökare. Det känns superroligt”, säger initiativtagaren Josefine Gruvsjö, ordförande i Folkets hus-föreningen. Den 8 maj blir det invigning och öppet hus i lokalen.

Utrymmet i fråga är högst upp i den gigantiska Folkets hus-lokalen som även inrymmer en vävstuga, ett gym och flera andra rum.
– Här uppe har det varit festlokal senast och tidigare användes utrymmet som kontor. Men det har stått tomt ett tag och lokalen var i bra skick så det var bara för oss att köra i gång, säger Josefine Gruvsjö.

Hon är själv uppvuxen i Garpenberg och var besökare till den tidigare ungdomsgården i samma fastighet.
– Fast då höll vi till nere i källaren. Det känns kul att starta upp detta igen, säger hon.

Josefine Gruvsjö
Josefine Gruvsjö är ordförande i Folkets hus-föreningen i Garpenberg som nyligen har öppnat en ungdomsgård i Folkets hus i Garpenberg. “Första veckan hade vi 50 besökare. Det känns superroligt”, säger hon. Foto: Pär Sönnert

Ungdomarna själva har efterlyst en ungdomsgård på orten.
– De har tjatat på oss om detta så vi tänkte att vi testar väl. Jag har fått hjälp av mina vuxna barn, Elsa och Kristine, som har varit här och hållit det öppet i början, säger Josefine Gruvsjö.

Smygstarten skedde den 3 april och när intervjun gjordes hade ungdomsgården haft öppet tre gånger.
– Första veckan hade vi 50 besökare, på två tillfällen. Och i går var det 31 besökare här. De såg på ishockey och spelade sällskapsspel. Det är superroligt med ett så stort intresse. Vi har stora utrymmen här, ett tv-rum, ett pysselrum och ett kök där ungdomarna exempelvis kan baka något om de vill, säger Josefine Gruvsjö.

Josefine Gruvsjö, som varit med och startat en ungdomsgård i Garpernberg
Josefine Gruvsjö är själv uppvuxen i Garpenberg och var besökare till den tidigare ungdomsgården i samma fastighet. “Fast då höll vi till nere i källaren. Det känns kul att starta upp detta igen”, säger hon. Foto: Pär Sönnert

Vilken ålder är ungdomsgården riktad mot?
– Vi har öppet på onsdagar och torsdagar, med start sent på eftermiddagen. De första två timmarna är till för yngre ungdomar, mellan 9 och 12 år, och sedan får de äldre ungdomarna, mellan 13 och 18 år, komma hit.

I början har flera ungdomar från andra kommundelar hittat till ungdomsgården.
– De bor i Hedemora och fick skjuts av sina föräldrar hit. Föräldrarna får gärna stanna kvar och sitta och fika i köket. Men det brukar inte vara så populärt bland ungdomarna att deras föräldrar är kvar här, säger Josefine Gruvsjö.

Ungdomsgård i Garpernberg
Exempel på aktiviteter som finns att använda på ungdomsgården i Garpenberg. Foto: Pär Sönnert

Folkets hus-föreningen har fått ekonomisk stöttning från Sparbanken Bergslagen för att kunna stötta upp.
– Allt arbete är ju ideellt, inom föreningen. Vi har även ett bra samarbete med kommunens ungdomsstödjare som kommer hit när de har möjlighet till det.

Det finns många planer för den fortsatta verksamheten.
– Bland annat har vi idéer på olika temakvällar och så. Men det hänger på att vi ser att det funkar och att ungdomarna fortsätter att komma hit.

Ungdomsgård i Garpernberg
Ett av rummen i lokalen används som pysselrum. Foto: Pär Sönnert

Vad händer på invigningsdagen?
– Vi har lite planer men det är inte helt spikat ännu. Vi kommer i alla fall att baka lite för att kunna sälja fika, säger Josefine Gruvsjö.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!