Den lokala upplagan av det nationellt välrenommerade tävlingskonceptet visar hela 16 tankestarka grupper vid Lugnetgymnasiet.
Inom ramarna för Teknik 1-kursen skapar samtliga elever i årskurs 2 på gymnasiet snillrika innovationer.
Lugnetgymnasiets Ulrica Danevad, lärare i Svenska och UF samt programutvecklare på Teknikprogrammet, skänker inblick i det kreativt uppmuntrande upplägget.
– Teknikkursen är själva hemvisten för det hela, men det positiva är att flera andra ämnen på ett naturligt sätt också blir del av elevernas innovationsarbete.
Hon utvecklar:
– Den språkliga biten inkluderas och de tränar visualiseringar och presentationer. Studierna bidrar till att stärka deras idéer och framställandet av dessa i både teori och praktik, säger Danevad och inflikar att även Hagströmska gymnasiet är aktiva inom detta innovationsfrämjande.
I juryn för tävlingen på Lugnetgymnasiet hittas meriterade representanter för lokala instanser och näringsliv.
Denna kvartett utgörs av:
▪ Dan Gustafsson (Industriella utvecklingscentra)
▪ Ewa Lövgren (Sparbanksstiftelsens styrelse)
▪ Linus Frisk (Falu Energi & Vatten)
▪ Gabriella Hagman (Mondo arkitekter)

Först ut av elevgrupperna är Vanträddaren.
Produkten med samma namn är en skarpsinnig uppfinning med materialvårdande syfte.
Eleverna själva – Nils Kjellberg, Enni Lundberg och Alice Lindgren – redogör för det strategiska arbetet och målgrupper för sitt framtagna koncept.
– Det är vanligt att hundägare upplever slitage på vantarna vid ändring och justering av kopplet. Det sliter ofta på samma ställe och leder till att vantarna blir trasiga i förtid, säger Alice Lindgren.
Hon fortsätter:
– Problemet är inte att hunden drar, utan just det upprepade slitaget som kan ha sönder vantarna. Det gäller även vid justering av tyglar för aktiva inom hästsport och exempelvis slalom.
Enni Lundberg upplyser att gruppen nu skapat en prototyp av vanträddaren, vilken är framtagen i ett slitstarkt material. Skyddet ska kunna placeras smidigt kring handflata och handrygg för att skydda området där vantarna ofta får utstå tyngst påverkan från koppel, tyglar och remmar.
– Vårt mål är också att vanträddaren ska bidra till en mer hållbar konsumtion på så sätt att vantarna kan användas längre. Vi har även utrustat den med reflexer på ovansidan som en extra säkerhetsdetalj, berättar Enni.

Sin tidiga entreprenörsbana till trots visar elevgrupperna upp en påfallande stor mognad i tillvägagångssätt och metodik.
I fallet Vanträddaren manifesteras detta via bland annat marknadsundersökningar och målgruppsanalys.
– Undersökningen vi gjort visar att många av de tillfrågade upplever slitage på vantarna och vår bedömning är att intresset för produkten är stort, säger Nils Kjellberg.
– Om beräkningarna baserade på undersökningen stämmer skulle vi kunna ha 360 000 potentiella köpare bara i Sverige, utvecklar han.
Trion klargör även kring tänkbara möjligheter att specialanpassa denna vantarnas vän i specifika upplagor för olika ändamål.
Vidare informerar de att produkten är tänkt att säljas i par, och att nästa steg i gruppens verksamhet är att titta närmare på produktions- och tillverkningskostnader.
Juryn följer presentationen med stort intresse och följer upp det hela med initierade, nyfikna frågeställningar.
Som helhet kan den unga trion konstateras göra gott intryck. Detta då man vid tävlingsdagens slut är en av sex elevgrupper från Lugnetgymnasiet som den lokala juryn bedömer ska gå vidare till regionfinalen i Fagersta, den 24 mars.
Tre regionala vinnare går sedan vidare till Sverigefinalen av 2023 års Blixtlåset-tävling som hålls i huvudstaden, den 4 maj.

Ulrica Danevad summerar i relation till sina positiva erfarenheter av det innovationsriktade elevarbetet.
– Det finns många vinster i det här och vår önskan är att alla gymnasier ska göra detta. Jag och Jonas Gezelius här på skolan har via Teknikcollege även varit med och tagit fram en handledning inom innovation och entreprenörskap.
– Syftet är att pusha elevernas förmågor inom dessa områden, och att göra det på ett roligt och lite lekfullt sätt som krattar för framtiden.
Ulrica avslutar:
– Många bygger vidare på det här när de i årskurs tre driver UF-företag. Kanske lockar denna tävling även elever som kanske annars inte sökt sig till forum som dessa. Men här finner de plötsligt ett sammanhang där deras idéer kan blomma ut, vilket är fantastiskt roligt att se.