Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Roland ”Rolle” Mattsson och Lotta Jansson vid nya graffitikuben.
Foto: Maria Karlsson

Unga får egen graffitikub

NYHAMMAR. Med ideella krafter och stöd från kommunen har ungdomarna i Nyhammar fått en egen kub för graffitimålning. – Det är jätteroligt med sånt driv i bygden och det är självklart att vi vill hjälpa till, säger Lisa Haglund, ungdomsstrateg i Ludvika kommun.

Hon berättar att kommunen även hjälpt till så att ungdomarna fått basketkorgar till fritidsgården Folkan och i samband med det hade de unga även önskemål om kuber att måla graffiti på.
– Vi har ett flertal graffitikuber i Ludvika sedan tidigare så nu köpte vi in materiel som de har byggt kuben i Nyhammar av och sedan grundmålat, säger Lisa Haglund.

Lotta Jansson arbetar som fritidsledare på Folkan och hon tog från början kontakt med Tommy ”Tompa” Sjögren, som är anställd vid Ludvika kommunfastigheter, för att diskutera ”Kubenprojektet”.
– Han har öga för vad som behöver göras för att det ska bli fint i bygden och mycket gör han helt ideellt utanför arbetstiden. Det är också Tompa som arbetat mest med Kuben, hävdar Lotta Jansson.
Kuben står nu på plats på grusplanen i närheten av biblioteket. Där tyckte Lotta Jansson och Tommy Sjögren att den skulle vara både lättillgänglig och synlig för förbipasserande.

– För flera år sedan låg här en taverna där många ortsbor åt sin lunch och turister stannade för att ta en paus och äta. Det var då en viktig mötesplats och kanske det återigen kan bli det, menar Lotta Jansson.
Ett nytt bord med tillhörande bänkar finns också vid platsen och det är också tack vare Tompa, enligt Lotta Jansson.
Roland ”Rolle” Mattsson har tillsammans med två andra killar hjälpt till att klippa gräset och röja sly. De var också med om att lyfta Kuben på plats.
– Vi skulle behöva ta ned några fler träd så Kuben syns bättre när bilarna kommer på vägen, säger han.

Lotta Jansson berättar att det fortfarande stannar många turister och urinerar på platsen, eller på andra sidan vägen när det är för mycket snö. Därför funderar de nu på någon form av toalett och hon för diskussioner med Lisa Haglund om det.
– Jag har undersökt saken och vi har inga toaletter just nu. Men vi funderar och ser vart vi hamnar, säger Lisa Haglund.
Sedan beror det på om det blir en plats enbart för sommarhalvåret eller om det ska vara isolerade toaletter som fungerar även när det blir kallt.
– Eftersom det varit taverna här borde det ju finnas rör i backen, säger Lotta Jansson.

Hon berättar att både Tommy Sjögren och hon har många idéer och de kan exempelvis se framför sig en sommarkiosk eller enklare försäljningsbodar, där privatpersoner kan sälja olika typer av alster.
– Det skulle gå att göra så mycket på den här platsen. Det kunde exempelvis vara käckt med en grillplats, säger Lotta Jansson och ler.
Det finns materiel kvar att göra en kub till eller åtminstone en trekant.
– Den skulle kunna stå på en annan plats, kanske på torget, säger Lotta Jansson.
– Tanken med Kuben är att det ska målas graffiti på den, inte bara klotter, tillägger hon.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!