Mthilda Bergendahl visar sina teckningar på Norbergs bibliotek.
Foto: Lisa Björklund

Ung begåvning visar bilder i Norberg

NORBERG. Under vecka 14 bör den som kan, besöka biblioteket i Norberg. Där visas nämligen 17-åriga Mathilda Bergendahls mycket vackra målningar på djur. – Det är min första utställning. Det ska bli kul, säger hon.

Mathilda Bergendahl bor i Norberg och går på Karlfeldtgymnasiet i Avesta.
Fritiden ägnar hon åt att sköta om både sina egna, och andras djur. Hon gillar även att måla; något hon ägnat sig åt ända sedan sjuårsåldern.
– Det började egentligen med att jag ramlade från en klätterställning och fick hjärnskakning. Det gjorde att jag inte fick titta på tv eller göra någonting som kunde belasta hjärnan.

I stället satte Mathilda igång att måla. Först var det mest streckgubbar. Några år senare, i 12-årsåldern, blev måleriet mer på allvar och hon började att köpa pennor och färger i bra kvalitet.
– Jag tyckte det var kul. Nu målar jag i gouache och akvarell och ritar med blyerts, polychromos-pennor och kol. Jag har provat att måla med olja men det tar lång tid att torka så det var inte riktigt min grej.

Mathilda Bergendahl började måla som barn efter att hon fått en hjärnskakning och behövde ta det lugnt.

När tidningen träffar Matilda Bergendahl har hon med sig en stor mapp full av små mästerstycken. Det är ett 20-tal färggranna, mycket skickligt tecknade bilder, mestadels på djur. Dessa är bara en bråkdel av allt hon har gjort hemma.
– Motiven har jag målat utifrån bilder som jag sett på Google. Ibland har jag tagit dem från privata bilder, säger hon.

I ett lugnt tempo visar Mathilda den ena efter den andra målningen på ett bord på Norbergs bibliotek. Snart ska några av dem visas där.
Här finns en bild på en helsvart tupp i kol med ett öga ritat med gelpenna; välgjorda hästporträtt och en bild på Mathildas mormors tre hundar av raserna amstaff, beagle och chihuahua. I en annan målning finns den svenska skogens djur representerade i akvarelltusch. Bland annat varg, räv, älg, lo, rådjur och hare.
– Jag älskar djur och tycker om att ta hand om hästar, hundar och hamstrar. Jag tycker om vargar också. De är inte så farliga som man kan tro.

Bilder på aror, djur från svenska skogen, en tupp, en varg samt en bild på Mathildas mormors tre hundar.

Sedan visar hon en bild på två papegojor.
– Det här är aror, det är en form av papegoja.

Tittar du på konst som andra gjort någon gång?
– När vi har haft bildlektioner har man fått se och höra om andra konstnärer och sett deras bilder.

Finns det någon du har inspirerats av?
– Inte någon specifik. Men det finns en som jag tycker om och det är Banksy. Vi fick lära oss om honom i skolan, det var ganska intressant.

Mathilda Bergendahls utställning pågår mellan den 2 april och 10 april. På söndagarna har biblioteket dock stängt.

Fakta
Namn: Mathilda Bergendahl.
Bor: I Norberg.
Intressen: Måleri, gillar att spela instrument. Spelar piano och gitarr. Älskar djur och vill bli veterinär i framtiden.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS