Ukulelespelarna samlas i missionshuset i Fors för att träffas och spela tillsammans på tisdagarna.
Foto: Tharos Gröning

Ukulele och skönsång på missionshuset i Fors

FORS. På missionshuset i Fors träffas människor från bygden för att spela ukulele och sjunga tillsammans. – Vi spelar hellre än bra och alla är välkomna. Vi skrattar och har roligt och det är huvudsaken, säger pastor Kristina Granath.

Det hela började med att man köpte ett gäng ukuleles och bjöd in barn i som gick i skolan och erbjöd dem att testa på att spela.
När sedan resten av byn fick veta på ett Folkets hus-möte att man kunde spela ukulele ville fler haka på.
– Vi har förvånade att så många var intresserade. Folk anmälde sig på Facebook och det kom säkert tio personer, säger Kristina Norman, ukulelespelare.
Och med det så var ukulelegruppen ett faktum.

Kristina Norman har spelat sedan starten och lär ut ukulelespelande ett ackord i taget. Foto: Tharos Gröning

Antalet spelande har vuxit och de är nu över 20 personer. Kristina Granath säger att hon gillar att missionshuset blivit en mötesplats och att folk i alla åldrar har något att samlas kring.
Gruppen har anordnat en ukuleledag och nu finns en nystartad kör som ska sjunga julsånger och uppträda för allmänheten på julsångskvällen den elfte december . De som kommer och spelar är i olika åldrar och med olika intressen vilket har gjort att gruppen spelar låtar från olika genrer.
– Vi spelar allt från hårdrock till frälsningsarméns låtar. Det är jätteroligt med så mycket olika människor, säger Kristina Norman.

Susanne Stålberg och Kerstin Sahlberg och Marije Akkerman har varit med sedan starten och gillar att träffa sina vänner i ukulelegruppen. Foto: Tharos Gröning

Gruppen samlas vid ett stort bord med notpapper och pärmar. Alla har vid det här laget köpt en egen ukulele. Kerstin Sahlberg, som varit med från starten börjar stämma sin ukulele.
– Det är kul att spela, bara fingrarna gör som man vill. Så länge man får det att låta hyfsat. Det får inte låta illa vet du, säger Kerstin Sahlberg.
Hon berättar att hon uppskattar att allt är så kravlöst. Om man tappar bort sig så får man vila lite och hoppa med när man är med på noterna igen.
– Det viktiga är att vi känner gemenskapen. Alla spelar efter sin egen nivå och förmåga, säger Kerstin.
Vill man vara med och spela kan man höra av sig till missionskyrkan. De letar även medlemmar till julsångskören. Gruppen träffas på tisdagar och spelar i cirka 45 minuter.

Sune Andersson och Maja Göransson har stämt sina instrument och tar ton i “Pärleporten” från Frälsningsarmén. Foto; Tharos Gröning

Från Portugal
Ukulele är ett litet fyrsträngat stränginstrument med ursprung i Portugal. Den fick stor spridning på Hawaiiöarna under 1800-talet och spred sig vidare till europeisk och amerikansk musik under 1920-talet.
Ordet ukulele betyder ungefär ”hoppande loppa”.

Källa: wikipedia.se

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS