Börje Birgerson, Jan Andersson, Ulf Ståhl, Johan Skogh och Lars Åke Johansson har lastat bilen och gör sig redo för den långa resan.
Foto: Tharos Gröning

Två bilar fulla med kläder till Lettland

AVESTA. Avestas Lionsklubbar har skickat två bilar fulla med kläder till staden Bauska i Lettland. – Vi kör ned med bilarna och lämnar till frälsningsarmén och socialkontoret. Sedan ser de till att de når de behövande, säger Lars Åke Johansson, en av dem som åker.

Bilarna åker med runt sju ton med vinterkläder och skor till de utsatta som bor i den lilla staden Bauska. Staden ligger cirka sju mil från Riga och är en vänort till Hedemora.
Lions har kört förnödenheter till området i flera år och Lars Åke har Johansson åkt med 68 gånger sedan 1998.
– Jag har andra svängar med, inte bara till Bauska. Jag har hjälpt Domarhagsskolan att köra ned förnödenheter till andra städer.
Resan går från Avesta till Nynäshamn och sedan med färja över till Lettland. Sedan är det 25 mil att åka och ungefär en dags restid ned till Bauska.

Lars Åke Johansson har gjort 68 resor till Lettland för att lämna kläder och andra förnödenheter. Foto: Tharos Gröning

Det har blivit mycket dyrare att resa, både bensin och färjekostnad har gått upp. Det är fem personer som åker och de turas om att köra.
De skulle varit sex personer men en av dem fick covid och fick stanna hemma.
Bauska är en fattig landsbyggdsstad med utbredd fattigdom. Det är hög arbetslöshet och mycket ont om jobb och socialtjänsten har knappt resurser nog att hjälpa de mest utsatta.
– När det gick gick dåligt för Lettland 2009 fick de stänga de flesta sjukhus och halvera insatserna i skolorna. De tappar över 100 000 ungdomar varje år på grund av att det saknas möjligheter.

Två bilar med sju ton kläder ska göra den långa resan till Bauska i Lettland. Foto: Tharos Gröning

Lars Åke Johansson frågade socialchefen hur de klarade av arbetet och fick svaret att de har 172 familjer som skulle behöva
social hjälp och pengar, men de har inte råd att ge mer än ett par kronor. Staden har även fått hjälp att bygga upp brandkår och räddningstjänst. Avesta och Hedemora har skickat ned brandbilar och utrustning.
– När jag var där första gången hade de inte ens bord och stolar att sitta på. De hade en primitiv bänk och inget kylskåp.
Södra Dalarnas sjukhusgrupp gör även de vad de kan för att sjukhuset ska kunna hjälpa de behövande så mycket som möjligt.
– Vi är jättetacksamma för all hjälp vi har fått från allmänheten. Ica har hjälpt till med pengar och mat och folk har donerat mängder med kläder. Vi kunde inte göra det här utan alla snälla människor.

Bauska
Invånare: 11 700.
Yta: 634,4 Hektar.
Staden ligger två mil från gränsen till Litauen och var hårt ansatt under andra världskriget då fronten inte gick så långt därifrån 1944.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS