Ivar Erikhans,10 år, bygger ett flygplan.
Ivar Erikhans,10 år, bygger ett flygplan.
Foto: Lisa Björklund

Tv-profil byggde lego med barn

LUDVIKA. Förra veckan besökte Johan Bergman, känd från TV4:s ”Lego Masters Sverige”, Smedjebacken för att bygga lego tillsammans med höstlovslediga barn. – Jag vill ge dem möjlighet att släppa datorskärmen, att skapa och kanske se någonting som de är duktiga på, säger han.

Ett 50-tal barn med föräldrar samt far- och morföräldrar, hade samlats i ett av rummen på Werner Aspenströmbiblioteket när tidningen var på plats. En av dem var Ivar Erikhans, 10 år, som brukar bygga lego hemma.
– Vi kom nyss. Jag tror att vi ska vara här tills de stänger. Det som är roligt är att bygga, säger han.

Det tycker även Elis Jansson, 8 år:
– Jag ville komma hit för att jag gillar att bygga lego. Jag ska göra en strand, säger han.

Elis Jansson, 8 år, bygger en strand.
Elis Jansson, 8 år, bygger en strand.

Initiativet till lego-dagen kommer från Werner Aspenströmbiblioteket som bjudit in Johan Bergman för att bygga med barnen. Johan har tidigare varit på biblioteken i Gävle, Falun och Älvdalen. Han bor i Forsbacka, öster om Sandviken. Till Smedjebacken kom han med över 100 kilo lego.
– Charmen med lego är att man är fast vid att bygga på ett visst sätt men ändå inte. Man försöker lista ut ett sätt att bygga någonting som egentligen inte ska gå att bygga.

Johan Bergman berättar att de startade dagen med en tom legoplatta. Några delar såg ut som vatten, vägar och en strand. Sen var det upp till deltagarna att bygga.
– Jag tycker om att se det enkla skapandet i barnen, det är så självklart i deras ögon.

Johan Forsberg arbetar som ungdomscoach.
Johan Forsberg arbetar som ungdomscoach.

År 2021 var han med i säsong 2 av Lego Masters Sverige. Programmet gick ut på att åtta lag, med två deltagare, tävlade om titeln ”legomästare”.
– Vi kom på femte plats. Vi var med i sex av åtta program så det var helt okej.

Legointressset har han haft sedan han var barn. Under en tid pausades det för att sedan komma tillbaka när Lego Star Wars började säljas.
– Intresset vaknade igen. Jag började samla på det och nu ser det ut så här.

Hur hjälper du barnen att komma i gång med legobyggandet?
– Oftast brukar de lösa sig självt ganska bra. De hittar andra och så hittar de föräldrar som också blir fast och så är allt i gång.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS