Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Det har varit tufft för Dalarnas bönder denna sommar. I slutändan påverkas livsmedelskonsumenten av detta. “Jag gissar att allt som är baserat på spannmål, som mjöl och pasta, kommer att gå upp i pris”, säger mjölkbonden Kajsa Peterson.
Foto: Sara Flodin

Tufft år för södra Dalarnas bönder

HORNDAL. En tuff sommar med torka och översvämningar har ställt till det för Dalarnas bönder denna sommar, vilket kommer påverka konsumenten i slutändan. – Det är alla utmaningar i år, säger mjölkbonden Kajsa Petersson som är ordförande i Arlas kretsråd för Dalarna.

Efter den senaste tidens regnperiod har bönderna svårt att komma ut till markerna.
– Tröskningen är sen överallt. Det är lika i hela Sverige, förklarar Kajsa.
Efter en tuff vinter med mycket is, som gjorde att gräset dog, blev inledningen av sommaren mycket torr, vilket fortfarande påverkar skörden.
– Vi fick sex millimeter regn i maj och tolv i juni. Mina beten var helt bruna, det växte ingenting.
Torkan drabbade främst syd-östra Dalarna; Avesta, Hedemora och Säter.
– Dels fick vi låna betesmarker så vi kunde spara våra egna och fått använda andra bönders trädor.
Alla Kajsa har pratat med i Dalarna tycker att de fått en för liten första skörd av vall.
– De som lyckats ta en andra skörd innan det började regna här i Avestaområdet har fått en bra skörd, säger Kajsa.
Nu har hennes spannmål drabbats av grönskott.
– När regnet kom började det skjuta nya ax. Så hälften är mogen och behöver tröskas och hälften är fortfarande grön och svår att tröska.
Nu vill Kajsa skörda hela växten för ensilage, men då markerna är för blöta går de inte att köra på. Kajsa upplever dock torkan som värst och nämner 2018 som ett av de tuffaste åren.
– Men i år tror jag det blir ett värre år för spannmålen.

Mjölkbonden Kajsa Petersson som är ordförande i Arlas kretsråd för Dalarna. Foto: Sara Flodin

Spannmål som ska användas till livsmedel ska vara gul och fin. Falltalet, som är ett mått på växtens proteinhalt, mäts.
– Det kommer vara mycket spannmål som kommer klassas ner då det inte duger för humanföda. Förhoppningsvis kommer det bli så pass bra att det kommer duga till djurfoder, önskar Kajsa som är rädd för att spannmålet till och med kan vara för dåligt för att använda till djurfoder.
– I värsta fall eldas det upp. Jag gissar att allt som är baserat på spannmål, som mjöl och pasta, kommer att gå upp i pris.
Trots tuffa tider för bönderna påverkas inte mjölkpriserna nämnvärt, enligt Kajsa.
– Man kan säga att mjölkpriset sätts på en världsmarknad och att det handlar om tillgång och efterfrågan. Just nu finns det en ganska bra tillgång på mjölk i världen samtidigt som efterfrågan sjunkit lite och handlarna förhandlar ner priserna.
Kajsa ser det som oklart om denna prissänkning kommer konsumenten till godo.
– Konkurrenslagen säger att Arla inte får säga hur mycket butiken ska ta för mjölken.
Blir bönder tvungna att nödslakta på grund av foderbrist kommer det påverka priset.
– Då kommer priserna falla under en tid för att sedan bli dyrt då det tar ganska lång tid att föda upp ett djur.
Kajsa tror att omgivningen uppskattar bondens verk högre efter att kriget i Ukraina bröt ut. Dyr gödsel samt höga dieselpriser påverkar också livsmedelspriserna.
– Det är det som är så svårt med matproduktion, vi pratar om det lokala men samtidigt påverkar det globala, det hänger ihop.
Nu har Kajsa en stark önskan:
– Jag hoppas att det slutar regna och torkar upp lite så vi får in gräset, då kan vi få in en jättebra tredje skörd.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!