Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Trio Glabra
Trion Glabra består av, från vänster: Anna-Karin Kylander, Karin Jarl Nydén och Helena Kåks. “Karin berättar med ord och vi andra två spelar folkmusik till. Det blir både kända och nykomponerade låtar, mest från södra Dalarna. Vi upplever att detta är ett nytt sätt att arbeta med ord och musik”, säger Anna-Karin Kylander.
Foto: Privat

Trio Glabra håller musikalisk berättarföreställning på Mors dag

HEDEMORA/STORA SKEDVI. Trio Glabra uppträder i Theaterladan i Hedemora på Mors dag, den 26 maj. Trion består av författaren Karin Jarl Nydén, från Stora Skedvi, samt spelmännen Helena Kåks, från Rörshyttan, och Anna-Karin Kylander, från Vikmanshyttan. “Vi tre upplever att detta är ett nytt sätt att arbeta med ord och musik”, säger Anna-Karin Kylander om samarbetet.

Föreställningen i fråga heter “Farfar, flickan och fiolen” och beskrivs bäst som “en musikalisk berättarföreställning”.
– För ett par år sedan hittade jag Helena och Anna-Karin. Vi kände varandra lite ytligt men inte mer än så. Jag insåg att jag tyckte om dem och att umgås med dem så när jag fyllde år bjöd jag in dem, tillsammans med några andra gäster. Då insåg de båda att det var trevligt att spela tillsammans, berättar Karin Jarl Nydén.

Men Karin började fundera om hon hade tussat ihop sina nyvunna vänner, utan att kunna vara med och spela själv.
– Jag ville ju inte riskera att hamna utanför. Jag kan inte spela fiol men jag kan ju skriva texter så jag frågade Helena och Anna-Karin om vi tre skulle göra något tillsammans, att jag skrev texter och de spelade. Det var ett arrangemang på helt nya villkor för dem men de nappade, berättar Karin.

Theaterladan i Hedemora
Den 26 maj, på Mors dag, håller Trion Glabra en musikalisk berättarföreställning i Theaterladan i Hedemora. Foto: Privat

Helena Kåks är bosatt i Rörshyttan, utanför Stjärnsund, och Anna-Karin Kylander är bosatt i Borlänge, men kommer från början från Vikmanshyttan. Då Karin Jarl Nydén är bosatt i prästgården i Stora Skedvi kyrkby, där hon även har en nybyggd ateljé för sitt målande, föll det sig naturligt att trion träffas där för att repetera.
– Jag bor ju mitt emellan Rörshyttan och Borlänge så det passade bra. De gillar min nya ateljé i ladan, med utsikt över Dalälven. Det är en fantastisk lokal att öva i, säger Karin.

Namnet Trio Glabra kom också till i samband med en av repetitionerna i ladan.
– Anna-Karin är intresserad av växter och vi har två urgamla almar som växer här på gården. “Alm heter ulmus glabra på latin”, sade Anna-Karin. Vi brukar säga att vi övar under almarnas skugga så då tog vi namnet Glabra därifrån. Och så är vi ju en trio, förklarar Karin Jarl Nydén.

I fjol höll den nybildade trion tre föreställningar, i Norns kapell, i Stora Skedvi kyrka samt på Folkmusikfesten i Stjärnsund.
– Och vi kände att vi ville göra detta fler gånger. Sedan vilade vi under hösten och vintern och nu har jag skrivit en ny text så det blir ett helt nytt program. Sedan plockar Helena och Anna-Karin fram olika låtar som förslag och så lyssnar vi på dem tillsammans och bestämmer vilka vi ska ha med, säger Karin.

Hennes texter har oftast grundtemat hur människor är mot varandra.
– Den här nya föreställningen “Farfar, flickan och fiolen” handlar om hur vi lyssnar, både på naturen och på varandra. Det här samarbetet är något helt exceptionellt. Vi är tre kvinnor i olika åldrar och som gör olika saker – jag skriver och de spelar musik – men det är ett totalt jämlikt samarbete. Alla lyssnar på vad alla har att säga och alla får tycka till. Det är jättekul för mig att jobba med orden på det här sättet, text som passar till musiken och tvärtom, säger Karin.

Hur många föreställningar håller ni i år?
– Hittills är det tre bokade, först denna i Theaterladan, sedan återvänder vi till Norns kapell och så ska vi spela på Stora Skedvi hembygdsgård, som jag bor granne med. Men vi är öppna för att spela fler gånger, det gäller bara att hitta tillfällen som det passar för alla tre, säger Karin Jarl Nydén.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!