Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Frankenstein Am är en av 18 hästar som Fredrik Linder idag har i träning. Genom åren har Fredrik haft flera framgångsrika hästar i stallet. “Demon Sid var min genombrottshäst. Talang Sund gick bra med cirka två miljoner intjänade. Och segern med Zeus Bi i somras håller jag högt, den vändning som vi gjort med den hästen är enorm”, säger Fredrik.
Foto: Kenneth Johansson

Travesset Linder tillbaka på banan

AVESTA. Travtränaren Fredrik Linder har haft bekymmer med diskbråck och han tog ett uppehåll från sporten. Men nu driver han och sambon Magdalena Eriksson ett nystartat stall.

Att Fredrik Linder skulle hamna inom travsporten var ingen större sensation då hans pappa är travprofilen Björn “Skräcken” Linder.
– Man är väl mer eller mindre uppväxt i stallet med farsan. När jag var tio år fick jag min första ponny och det var en mycket bra lärotid. Sen jobbade jag åt farsan i tio år innan jag blev egen 2000, säger den nu 46-årige Fredrik.

Men vägen fram till dagens nystartade verksamhet har varit brokig med tider av fina framgångar men även tunga stunder då kroppen sagt ifrån.
– 2007 fick jag en häst över mig och jag fick en rejäl törn i nacken och krossade två nackkotor. Jag opererades högt upp i nacken och fick proteser. Men jag hade väldigt ont efter det och det blev för tungt för kroppen och jag valde att lämna in licensen.

Diskbråcket fick Fredrik att se sig om efter ett jobb utanför travsporten och började då på en ny bana.
– Jag sökte en massa jobb men så kom ett erbjudande från mor att börja i bageriet så då blev det bageribranschen och jag var där i cirka tre år.

Även om Fredrik trivdes som bagare så fanns hela tiden suget efter att arbeta med hästar igen.
– Jag fick abstinens på häst och åkte till min vän Jörgen Westholm. Jag har alltid varit intresserad av kiropraktik på häst och kollade på några av hans hästar. Jörgen gjorde lite smygreklam för mig och sen hörde Stefan Melander av sig och sen utökades det där hela tiden och det blev allt mindre bageri och tillslut slutade jag där.

Det blev ungefär sju år med behandlingar som heltidsarbete och Fredrik utvecklade flera hästar under den tiden.
– När jag var hos Melander så träffade jag Magda, min nuvarande sambo. Vi körde en typ av distansförhållande i tre, fyra år och efter ett tag sa vi att skall vi inte göra nåt eget. Hon flyttade hit och sen drog vi igång i slutet 2017 men väldigt försynt i början.

En jättevinst med Zeus Bi på Jägersro 2018, 600 000 kronor i förstapris, var en stor del i att verksamheten sen växte snabbt.
– Från åtta, nio hästar förra sommaren så har vi 18 idag. Vi hade ett mål att nå det här antalet men vi hade ingen panik. Det är inspirerande att stora hästägare satsar på oss. Tyvärr är vi lite begränsade på gård, idag har vi inte plats för mer än 20 häst.

Dagens 18 hästar är uppdelade på två gårdar, i Sör Nävde och Stusshyttan.
– Målet nu är att nå att ha råd att ha en anställd för att få avlastning för mig och Magda. Vi måste växa för vi kommer inte att palla att jobba som vi gör. Vi har krigat i 1,5 år och det har gått bra men det sliter också.

Att kliva upp 04.00 och sen arbeta många och intensiva timmar med hästarna tar ut sin rätt.
– Ja, så är det men samtidigt är det ju så jäkla kul. Att få vara med från början, att få fram en häst och sen se den leverera på banan. Känslan är mäktig och det överbygger de tunga dagarna, säger Fredrik entusiastiskt.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 12 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!