Högsäsongen råder mellan april och juni. “Och redan i september börjar vi planera inför nästa säsong och se vad vi ska köpa in för produkter. Det här är en väldigt rolig bransch att vara i”, säger Anders Aexandersson.
Foto: Pär Sönnert

Trätoffelfabriken blev butik för fritidsmöbler – firar dubbelt i år

SOLVARBO. 1963 startades trätoffelfabriken i Solvarbo. 30 år senare, 1993, omvandlades verksamheten till att sälja fritidsmöbler. I år, ytterligare 30 år senare, sker alltså två jubileum i de rymliga lokalerna. – Den 20 maj har vi jubileumsfest, hälsar Anders Alexandersson och Kristina Alexandersson Malmberg som driver Solvarbo Fritidsmöbler.

Solvarbo Trätoffelfabrik öppnades av Kristinas föräldrar, Laila och Hans Malmberg, 1963. Företaget hade som mest ett 30-tal anställda och tillverkade en träsko av märket Solva.
– Det låg väl i tiden med träskor, det skulle ju alla ha på 1960- och 70-talet. Sedan ville mina föräldrar trappa ner lite men de hade fortfarande stora och fina lokaler som de ville använda till något. De började prova med fritidsmöbler i början av 1990-talet och det låg också i tiden, säger Kristina Alexandersson Malmberg.

1993, alltså för 30 år sedan, tog så Kristina och hennes man Anders Alexandersson över verksamheten.
– Vi flyttade hit från Göteborg. från början var det Anders som gjorde det mesta, medan jag jobbade med andra saker, men nu är det vi två som äger och driver butiken. Jag är uppvuxen här på gården men vi bor på ett annat ställe i byn, berättar Kristina Alexandersson Malmberg.
Kommande helg, den 20 maj, blir det 30-årsfirande med fika till vuxna och glass till barnen.
– Torsångs handelsträdgård kommer att sälja blommor för utplantering och surdegsbageriet Kanel och Kummin i Stora Skedvi kommer att sälja sitt bröd. Min mamma driver ett galleri i huset intill, som kommer att vara öppet och det kommer även att demonstreras dalmåleri på träskor, berättar Kristina Alexandersson Malmberg.

Solvarbo Fritidsmöbler bildades för drygt 30 år sedan, då Hans och Laila Malmberg stöpte om sin verksamhet från att tillerka träskor till att sälja fritidsmöbler. 1993 tog Anders Alexandersson över sina svärföräldrars verksamhet och på senare tid har han fått sällskap av sin fru, tillika Hans och Lailas dotter, Kristina Alexandersson Malmberg. Den 20 maj blir det 30-årsjubileum i Solvarbo. Foto: Pär Sönnert

Hur har branschen förändrats på de 30 år som har gått sedan ni tog över?
– I början var det nästan bara furumöbler, i dag är det mest konstrotting och aluminium som gäller. Och utbudet av dynor har ökat enormt, det finns alla slags dynor i dag. Den senaste innovationen är snabbtorkande dynor, som innebär att man inte behöver krångla med att ta in dem när det regnar. I övrigt har det blivit allt vanligare med så kallade loungemöbler, att man har en sektion på uteplatsen där man sitter och äter och så en loungedel där man mer sitter och slappar, säger Anders Alexandersson.

Den enorma lokalen mitt i lilla Solvarbo rymmer massor av fritidsmöbler. “I början var det nästan bara furumöbler, i dag är det mest konstrotting och aluminium som gäller”, meddelar Anders Alexandersson.

Konkurrensen med näthandeln har också uppkommit sedan 1993, vilket innebär att paret måste konkurrera med andra saker.
– Vi kan inte möta priset som finns på nätet så vi får vara bra på annat. Vi har ett stort lager så det mesta finns i regel alltid hemma. Även om vi ligger lite på vischan så har vi ett stort lager och här får man även uppleva den vackra miljön i den fina lilla byn Solvarbo, säger Kristina Alexandersson Malmberg.
– Att vi ofta har möblerna i lager gör att kunderna kan få med sig sakerna hem samma dag. Ofta kommer folk hit när det börjar bli fint väder och vill köpa nya möbler direkt. Där har vi en fördel, då näthandeln har några dagars leveranstid. Här kan de oftast få med sig möblerna redan samma dag. Vi har ett stort upptagningsområde, kunderna kommer från Mora i norr till Sala i söder. Ryktet om oss sprider sig och något rätt har vi ju gjort, eftersom vi finns kvar efter 30 år, säger Anders Alexandersson.

Anders Alexandersson visar upp delar av den stora utomhusdelen av Solvarbo Fritidsmöbler.

Företaget har fem anställda, inklusive Anders och Kristina. Butiken är öppen mellan april och september. Högsäsongen pågår just nu, mellan april och juni.
– Och redan i september börjar vi planera inför nästa säsong och se vad vi ska köpa in för produkter. Det här är en väldigt rolig bransch att vara i, säger Anders och får medhåll av Kristina.
– Ja, alla kunder kommer ju hit för att man vill göra det lite fint på sin uteplats, säger hon.

Träskor finns kvar i butiken. På jubileet den 20 maj kommer dalmåleri på på träskor att demonstreras i butiken.

Man brukar ju prata om att skomakarens barn har de mest slitna skorna, hur har ni det själva på uteplatsen?
– Faktum är att det tog ett tag innan vi fick riktig ordning på vår uteplats. Nu har vi ett set med teakmöbler där, säger Anders.
– Men å andra sidan har vi knappt tid att sitta på uteplatsen under sommaren, när det är så mycket jobb. Vi får ta igen det på hösten i stället. Och vi brukar alltid lyckas ta några dagar ledigt varje sommar, säger Kristina.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS