Träff för barn och unga med diabetes hålls i södra Dalarna i sommar.
LF Dalarna har delat ut årets Trygghetspris till fem föreningar och initiativ. En av pristagarna är en föräldragrupp som vill arrangera en träff för barn och ungdomar med diabetes i södra Dalarna (Hedemora, Säter eller Avesta) under försommaren. Obs. Bilden är en genrebild om diabetes.
Foto: Dreamstime

Träff för barn och unga med diabetes planeras i juni: “Behovet är stort”

HEDEMORA/SÄTER/AVESTA. LF Dalarna har beslutat om vilka fem föreningar och initiativ som får ta del av årets Trygghetspris. En av pristagarna är en föräldragrupp som vill arrangera en träff för barn och ungdomar med diabetes i södra Dalarna under försommaren. “Dessa träffar är otroligt viktiga för barnen och ungdomarna”, säger Hedemorabon Camilla Matti, en av de engagerade föräldrarna.

För ett par år sedan hölls en träff för barn och ungdomar med diabetes, i Säterdalen.
– Det kom ett 40-tal personer, så behovet för dessa träffar är stort. Träffarna är otroligt viktiga, både för oss föräldrar men främst för barnen och ungdomarna. Att de märker att de inte är ensamma med sjukdomen, säger Camilla Matti.

Totalt delar LF Dalarna ut 175 000 kronor och just det här initiativet har fått 10 000 kronor.
– Det räcker rätt långt. Vi håller på och letar lokal för fullt. Tanken är att det ska bli i början av juni och att vi ska hålla oss i södra Dalarna; Avesta, Hedemora eller Säters kommun, eftersom vi föräldrar som är engagerade i detta bor i dessa kommuner. Sedan får vi se hur långt vi når ut, jag antar att vi kommer att marknadsföra träffen via Barndiabetes Dalarnas Facebooksida så det kan nog komma deltagare från hela länet, säger Camilla Matti.

För ett par år sedan hölls en träff för barn och ungdomar med diabetes, i Säterdalen (där bilden är tagen). I början av juni planeras en ny träff, antingen i Hedemora, Säter eller Avesta där de engagerade föräldrarna är bosatta. Foto: Pär Sönnert

Vid den träffen, i Säterdalen, kom det besökare ända från Mora.
– Det var en förälder som anordnade den träffen, med lite tipspromenad och lekar. Den här gången tänker vi hålla en mer uppstyrd träff, med mat och föreläsare. Det känns otroligt roligt att vi fick ta del av det här Trygghetspriset, med tanke på att vi inte är någon förening utan “bara” några engagerade föräldrar vilket gör att det är svårt att söka olika bidrag, säger Camilla Matti.

Hon har, liksom de andra engagerade föräldrarna, varit med på läger som arrangerats av föreningen Diabetesmammorna.
– Men det finns inga andra sådana träffar här i Dalarna, förutom vår kommande träff då. Vi får se vad vår träff leder till. Behovet för dessa träffar finns absolut, säger Camilla Matti.

Kontanter
Totalt delar LF Dalarna ut 175 000 kronor till Trygghetspriset och just det här initiativet har fått 10 000 kronor. Foto: Pär Sönnert

Årets mottagare av Trygghetspriset:

Garsås bygdegårds ekonomiska förening – försöker bryta ensamheten hos äldre eller ofrivilligt ensamma och stärka gemenskapen i byn, med olika aktiviteter vid Valborg, midsommar med mera, samt genom olika aktiviteter i vardagen.

Bufff i Dalarna – en ideell förening som stödjer barn och unga med föräldrar/familjemedlemmar i fängelse, häkte eller frivård.
Även övriga familjemedlemmar erbjuds stöd. De erbjuder stödsamtal via snabbchat och telefon, har kontor i Falun men jobbar i dag mot de delar av länet där det finns flest behövande.

Kulturkällan i Borlänge – en gratis kulturfestival för främst barn sista helgen på sommarlovet med syfte att skapa en plats där alla oavsett ålder, kön och etnicitet ska känna sig välkomna. Föreningar bjuds in och får tillfälle att visa upp sin verksamhet, barn och ungdomar får testa allt ifrån hemslöjd till basket och judo, med avsikten att de ska hitta en tillhörighet och inte hamna i utanförskap som kan leda till kriminalitet.

Initiativ för att barn med diabetes ska få träffas – en träff för barn med diabetes typ 1 i södra Dalarna under våren/sommaren 2024. Träffen ska vara gratis, syftet är att barn ska få träffas, leka och umgås med andra i liknande situationer. Det blir även riktade aktiviteter för föräldrar.

Föreningen Vi som förlorat barn – med syfte att träffas och vara ett stöd för nydrabbade, för den som har en svacka, för den som har svårt att hitta nya vägar och så vidare. Föreningen arrangerar träffar en gång i månaden med fika och ibland promenader. Även föreläsningar, utflykter och andra aktiviteter arrangeras.
Källa: LF Dalarna

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS