Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
19-årige Fredrik Belin har tagit sig igenom tuffa tider. I dag leder han ett roadracingteam och vet betydelsen av kämpaglöd. “Nu har vi startat ett juniorteam och jag vill försöka hjälpa andra unga som mår dåligt”, berättar han.
Foto: Sonny Jonasson

Tog sig ur mörkret – vill hjälpa andra

FALUN. Fredrik Belin är van vid höga hastigheter. Han vet också att vägen framåt kan vara lång och krokig, kantad av svåra hinder och utmaningar. Resan mot dagens stabila livsposition är vunnen genom hårt arbete. Nu vill han hjälpa fler besegra mörkret. – Jag vill lyfta fram att det går att hitta glädje och ta sig igenom tunga tider, berättar Faluns insiktsfulle roadracingstjärna.

Han är 19 år, men äger erfarenheter som skänker känslomässig visdom av högre åldersgrad.
Fredrik Belin driver i dag BelinRacing, ett lokalt baserat team inom motorsport.
Fokus ligger på fartglada motorcykeldisciplinen roadracing, och Fredrik är ansedd som en profil av stora mått.
– Hittills har jag kört på hög nivå både nationellt och internationellt, och jag ska fortsätta min elitsatsning, berättar han.

Den gångna hösten fattar han entreprenörsgrundat beslut att starta det egna teamet.
I samband med detta knyts samarbetstentakler med flertalet aktörer för att stärka upp verksamhetens flerfaldiga syften.
Racingbanornas målsnöre är förvisso ett av målen, men Fredriks ambitioner med tillvaro och företag är större än så.
Livet har inte alltid varit präglat av samma upplyftande anda som nu.
– Jag hade det jobbigt under delar av min barndom. När jag var tio år gammal hade jag flera olika diagnoser, berättar Fredrik öppenhjärtigt.
– Adhd, tendenser av Tourettes syndrom, har även lidit av depression och social dysfunktion. Jag var mobbad i skolan och hade varken vänner eller betyg. Försökte vid flera tillfällen ta livet av mig, fortsätter Fredrik i en bitvis mycket olustig redogörelse för färden fram till dags dato.

Han nyanserar det allvarligt laddade livskapitlet genom att konstatera styrkan i den kamp som tog honom vidare.
Hur diagnoserna hanterats via god hjälp och hårt arbete, att svårigheterna nu bemästrats och att han funnit en balans.
När han nyligen bläddrade bland minnen fann han skolböcker från nämnda tidsperiod, och dessa innehöll mängder av urklippta bilder av motorcyklar och roadracingförare som den lille pojken såg upp till.

Fredrik Belin framför sin tvåhjuliga frände längs landets och Europas roadracingbanor. Via egna satsningen BelinRacing har nu också ett juniorteam sett dagens ljus. Foto: Sonny Jonasson

I dag är Belin en ung vuxen med hjärta och målmedvetenhet som riktmärke.
En Falufostrad ambassadör för såväl motorsport som förmågan att växa i sig själv.
– Jag mår mycket bättre i dag och vill på mitt sätt försöka hjälpa andra unga som mår dåligt.
– Nu har vi startat ett juniorteam och längre fram hoppas jag kunna etablera ytterligare team för unga. Ambitionen är att kunna uppmuntra unga att nå sina drömmar och mål, både på racingbanan och i vardagslivet, förklarar han.

Fredriks egna upplevelser gör att han ömmar extra mycket för unga individer som bär på känslotunga ryggsäckar fyllda av problematik och ohälsa.
– Det skär i hjärtat att se unga som mår dåligt. Många kanske hamnat på sniskan och känner att de befinner sig på botten, men jag vill om möjligt lyfta fram att det många gånger går att vända det till något bättre.
– Många tar hjälp och tar sig glädjande nog tillbaka, men det är säkerligen även många som har det ännu tuffare att besegra det här mörkret och inte får se hur fint livet också kan vara, säger han i inkännande toner.

Vidare önskar han understryka just det positiva i dessa sammanhang. Vilket han tror kan stärkas även av hur man talar om problematiken.
– Ja, jag tycker att det känns bättre att “främja psykisk hälsa” än att “motverka psykisk ohälsa”. Att har man en peppande ingång och tänker positivt så mycket det bara går. När jag kör ett race tänker jag inte på inte förlora, jag tänker på att försöka vinna, åskådliggör Fredrik exempel på uppmuntrande perspektiv.
Nu har han cirka 40 samarbetspartners och har till teamets breda, människonära satsning samlat in 600 000 kronor i möjliggörande medel.
Utöver näringslivsaktörer har han skapat välriktade allianser med bland annat Falu kommun, Abila Utbildning, Suicide Zero och Star for Life.
Drivkraften är en vilja att i praktiken kunna hjälpa ungdomar som halkat snett.

Detta beskrivs vara ett viktigt led i arbetet med social hållbarhet.
– Jag vill gärna utveckla den delen än mer framöver, och det finns flera tänkbara inriktningar inom motorsporten. Kanske lite motocross, enduro eller annat kul.
– Dessutom vore det väldigt roligt att sporra fler tjejer att börja träna och tävla i roadracing. Man tävlar mot folk i samma kubikklass och det är inte styrt av ålder. Det finns heller inte någon tjejklass, utan man kör mot varandra efter förmåga.

“Jag är van vid att kämpa mig fram”, berättar Fredrik Belin och hoppas sporra fler att vända negativa livsinslag till något bättre. Foto: Sonny Jonasson

Gällande dessa klasser är de fördelade på 300 respektive 600 och 1 000 kubik.
Belin tillhör i dagsläget kategorin kallad “Supersport 600”. Han upplyser att banorna på blågul mark hittas i Karlskoga, Mantorp, Falkenberg och Fällfors, för att nämna några.
– Många mil på vägarna blir det, skrattar han och visar sin motordrivne följeslagare av fabrikatet Ducati.
– Den har en toppfart av 300 kilometer i timmen, berättar han om det strömlinjeformade monster som vid tidningens besök vilar sig i form i teambussens trygga innanmäte.
Fredrik upplyser att hela hans familj är i någon form investerad i racingteamet. Att goda egenskaper från föräldrar givit honom nyttiga verktyg i arbetet han nu bedriver.
Att det går att uppnå mål man eftersträvar.
– Vi brukar skämta om att jag är “talanglös”, men väldigt bra på att jobba väldigt hårt om jag brinner för något, ler Fredrik.
– Längs vägen lär man sig vad som funkar och vad som inte funkar. Min personliga racingsatsning är inte helt färdigritad än, men kommer att fortsätta. Målsättningen är som sagt även att utöka teamet med fler tjejer och killar.

Han tilltalas också av den bit som berör den mentala coachningen och önskar sprida ett stärkande budskap.
– Jag är van vid att kämpa mig fram. Nästan ingenting är helt omöjligt, och det är det jag vill förmedla, framhåller en välmenande racingraket och ung medmänniska.
På horisonten hägrar i Fredriks planer förhoppningsvis även en framskjuten placering i miljöarbete knutet till sport och motor.

Siktet är inställt på att 2026 vara Nordens första racingteam att tävla i ett elektriskt drivet motorcykel-VM.
– Mitt team vill vara del av den här spännande elektriska delen av branschen. Det har hänt lite mer på bilfronten i ämnet, mc-världen är lite mindre och kanske lite på efterkälken i nuläget.
– Vi går gärna i täten för att utveckla branschen i en lite klokare miljöriktning, säger Fredrik Belin.

Fredrik Belin
Ålder: 19
Yrke: Roadracingförare. Tar den 9 juni studenten vid Falu Frigymnasium. Har från och med denna vecka även styrt stegen mot Arboga där han nu jobbar som säljare
Team: BelinRacing
Aktuell: Ung motorsportsprofil som vänt motgångar till framgång. Nyligen har han också dragit i gång ett juniorteam

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,284220" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!