Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Lasse Hellander är nybliven fisketillsynsman och ska nu ut och jaga kräfttjuvar. “Alla som fiskar olagligt kommer att bli polisanmälda”, säger han.
Foto: Karin Diffner

Tar krafttag mot kräfttjuvar

BORLÄNGE-FALUN. Efter att allt fler får sina kräftburar vittjade, stulna eller förstörda tar nu Runns södra fiskevårdsområde krafttag mot tjuvfiskare. – Det värsta är att de förstör för dem som sköter sig, säger Lasse Hellander, nybliven fisketillsynsman.
I Runns södra fiskevårdsområde gäller från i år att kräftburarna får vara max en meter. Högst 15 burar får användas per person som har fiskerättsbevis.

När Borlänge centrala fiskevårdsområde hade kräftfiskepremiär förra helgen skedde det inte utan problem. Burarna vittjades och blev förstörda när tjuvarna bröt sönder flötena för att se vilka de har tömt.
– Det var en som fick närmare 40 burar tömda eller förstörda, säger Lasse Hellander.
Han är engagerad i Runns södra fiskevårdsområde som täcker Ösjön, delar av Runn och delar av Dalälven vid Torsång.
I det området sker premiären den här helgen, 11-13 augusti. Även helgerna under vecka 34 och 35 är det tillåtet att fiska kräftor i det området – om man har rätt fiskekort vill säga.
– Vi har sålt över 70 fiskerättsbevis, berättar Hellander.

Nu är det dags för kräftpremiär i Runns södra fiskevårdsområde och där har medlemmarna köpt in en båt för att få tag på kräfttjuvarna.

I södra området har problem med tjuvfiske funnits från och till under de 20 år som gått sedan signalkräftor planterades in. Men i år tar fiskevårdsområdet krafttag för att minska tjuvfisket.
– Vi har köpt in en snabb båt som vi kan jaga de där tomtarna med, säger Lasse Hellander som i våras fick förordnande som fisketillsynsman av länsstyrelsen.
Tillsammans med ytterligare en tillsynsman samt cirka tio assistenter kommer han att patrullera området med båt varje natt som kräftfisket pågår.
– Då konfiskerar vi både fångst och redskap av dem som inte har fiskekort. Vi kan även ta båten och till och med en bil om det är någon som står på en brygga och fiskar, förklarar han.

I måndags hade drygt 70 fiskerättsbevis sålts till Runns södra fiskevårdsområde.

För den som blir påkommen med tjuvfiske väntar polisanmälan för olaga fiske. Beroende på vad personen gjort kan det också bli fråga om anmälan för stöld, skadegörelse och egenmäktigt förfarande. Straffet kan bli dagsböter eller fängelse i upp till ett år.
En annan uppgift för fiskevårdsområdet är att kontrollera att flötena till de burar som ligger i är märkta med namn och fastighetsbeteckning.
– Annars tar vi upp burarna och lämnar in till polisen.
Vad får ni för reaktioner?
– Alla som sköter sig tycker att det är bra att vi gör kontroller.
Och de andra?
– De kan vara riktigt otrevliga och ibland hotfulla.
Hur är beståndet i det här området?
– Det är mycket smått, men reglerna är att man tar upp allt för att vi så småningom ska kunna få färre men större kräftor här. De små kan man koka fond på.
Hinner du själv fiska några kräftor?
– Nej, jag måste ju sova också.

Flötena måste vara märkta med namn och fastighetsbeteckning.
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!