Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
“Hästarna blir lugna och harmoniska efter behandlingen”, säger Emilia Leo som numera praktiserar den på alla hästar hon tränar – varje månad.
Foto: Karin Diffner

Syskon satsar på ovanlig behandling

BORLÄNGE. Syskonen Emilia och Jonatan Leo satsar på en ovanlig terapibehandling för hästar – och även för människor och hundar. – Det är ingen mirakelmedicin men ett bra sätt att må bra och balansera kroppen i förebyggande syfte, menar Emilia som är travtränare.

I Kvistgårdarna har Emilia Leo en hästgård bredvid travbanan där hon tränar drygt 20 hästar. Där jobbar också hennes bror Jonatan som allt-i-allo.
Det var efter att Emilia testat något som kallas Hel-konceptet med några hästar som hon blev intresserad.
– Jag fick bra effekt på hästarna och tänkte att det kunde vara värt att investera i, säger hon.
Hur var effekten på hästarna?
– De blev lugnare och mer harmoniska efteråt.

Syskonen Jonatan Leo, 33, och Emilia Leo, 31, kompletterar sina vanliga jobb med att erbjuda behandling för människor, hästar och hundar i den här så kallade ljusboxen.

I höstas köpte Emilia och brodern Jonatan en egen så kallad ljusbox som de nu använder i anslutning till stallet där de har drygt en handfull kunder i veckan – både hästar och människor.
– Alla hästar som Emilia tränar får behandling varje månad, berättar Jonatan.
Hur reagerar de på att gå in där?
– Första gången kan de vara lite oroliga, men sedan går det bra. Det har till och med hänt att någon somnat.

Mycket förenklat går behandlingen ut på att hästen placeras i ljusboxen. Där görs först en skanning och sedan en behandling med infraröd värme och färgljus. Därefter görs ytterligare en skanning för att se hur kroppen påverkats.
Behandlingen är inte vetenskapligt erkänd, men enligt syskonen ska den bland annat öka blodflödet, minska muskelspänningar och kunna ge indikation på problem i kroppen. De betonar att de inte utlovar några mirakel.
– Nej, det är ingen som haltar in och hjular ut, säger Emilia med ett leende.
– Man kan se det mer som ett långsiktigt och förebyggande komplement till välmående – som massage ungefär.
Hur har ni själv påverkats?
– Jag sover bättre och känner ett allmänt välbefinnande. Jag blir också av med träningsvärk och får ut slaggprodukter lättare ur kroppen, säger Emilia.
– Och jag upplevde smärtlindring i skuldrorna och ländryggen, fortsätter Jonatan.

Vad får ni för reaktioner?
– En del tycker att det är hokus pokus, men av dem som väljer att testa tycker de allra flesta att det är bra och kommer tillbaka, säger Jonatan.

Fotnot: Hel står för häst, energi, ljus.

En av de hästar som Emilia tränar, First BeeHiveBlast, demonstrerar hur det ser ut när hon får sin behandling. När det gäller människor som får de sitta på en stol under de 25 minuter det tar.
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!