Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Fredrik Swahn
Stjärnsundsbon Fredrik Swahn släpper ny musik, för första gången sedan 2017. Tillsammans med mångåriga vännen och kollegan Martin Östergren (till höger) har Fredrik spelat in 14 låtar som kommer att släppas under året. Fyra EP:s ska släppas och alla låtarna samlas sedan på ett album som kommer ut i höst.
Foto: Tina Axelsson

Swahn resonerar som Pippi – provar något helt nytt i musikväg under året

STJÄRNSUND. Fredrik Swahn har släppt ny musik – och fortsätter att göra så under hela året. Fyra EP:s kommer att ges ut och låtarna från dem samlas sedan på ett helt album, “Essence” som kommer ut i höst. “Jag har aldrig testat det här upplägget förut så jag resonerar lite som Pippi Långstrump där att det här klarar jag säkert”, säger Stjärnsundsmusikern.

2017 var senaste gången som Fredrik Swahn släppte ny musik. Den 5 april var det dags för den första låten som han släpper under året. Ytterligare 13 låtar kommer att ges ut under året, fördelat på de fyra EP-skivorna som bär namnen: “Soften into your soul”, “Soften into parenthood”, “Soften into yourself” och “Soften into humanity”.
– En av låtarna heter “I Am Enough” och det kan man behöva sjunga för sig själv ibland. Att man duger som man är, säger Fredrik Swahn.

EP-skivorna kommer under våren, sommaren och hösten innan albumet “Essence” ges ut till hösten.
– Ordet “Essence” kommer från essensen av vad musik är för mig. Jag har ägnat ett helt liv åt att producera och arrangera konserter och låtarna handlar om varför jag håller på med musik. Någonstans är essensen att leva och vara i nuet och där är musiken ett fantastiskt verktyg. Albumet blir mitt bokslut över detta, kan man säga.

Faktum är att alla 14 låtarna spelades in under en och samma dag.
– Jag har spelat in dem med min gamle vän Martin Östergren. 1990 började vi på Musikhögskolan tillsammans så vi har känt varandra i 34 år nu. För ett år sedan gick vi in i studion och spelade in alla 14 låtarna på samma dag. Vi ville använda livekänslan i låtarna och har bara lagt till något litet. Några av låtarna finns på Spotify i andra, större, produktioner. Här blir det väldigt avskalade versioner, säger Fredrik Swahn.

“Jag har aldrig testat det här upplägget förut så jag resonerar lite som Pippi Långstrump där med: ´Det här har jag aldrig gjort förut så det kan jag säkert göra´”, säger Fredrik Swahn. “Foto: Pär Sönnert

Att du släpper singlar och EP:s i stället för ett album direkt, handlar det om att man lyssnar på musik på ett annat sätt i dag?
– Ja, så är det ju. I dag lyssnar man mer på en låt i taget än på ett helt album. Med det här upplägget ger jag ut ny musik nästan varannan vecka fram till i höst. Jag har aldrig testat det här upplägget förut så jag resonerar lite som Pippi Långstrump där med: “Det här har jag aldrig gjort förut så det kan jag säkert göra”. Det är det som är så roligt med mitt jobb, att jag hela tiden kan testa nya saker, säger Fredrik Swahn.

Av de 14 låtarna är två covers, i form av “You are the voice”, av John Farnham, och “I got life”, från musikalen “Hair”.
– Fantastiska låtar båda två. Den första har jag sjungit i 10, 15 år nu, det är en fantastisk text som känns väldigt aktuell. Och så “I got life”, där känner jag att jag “Still got life”! Jag är 54 år men vill fortfarande få känna mig levande. Det är viktigt att man gör något mer av livet än att bara gå och längta efter semestern, säger Fredrik Swahn.

Livet som musiker och egen företagare är inte alltid en dans på rosor, vittnar Fredrik om.
– Nej, att vara entreprenör är att leva med ständig stress och osäkerhet men det får det vara värt. Det är därför jag gör dessa låtar, det är en påminnelse för mig själv varför jag valt att jobba med detta. Jag älskar gemenskapen som mina konserter ger, att få andas musik och sjunga tillsammans med andra människor. Det är nog många som känner sig ensamma i dag, med alla skärmar som vi fastnar framför. Med min musik vill jag påminna om att vi kan leva och mötas och få vara människor, säger Fredrik Swahn.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!