Günter Mårder besökte C.I.A. i Gustafs på företagsfrukosten. Här tillsammans med företagets ägare Richard Cederberg till höger. Foto: Sara Flodin

Sveriges snålaste tipsade om Günther-duschen

SÄTER. Företagarnas vd, Günther Mårder, besökte nyligen Säter. Många säger att Günther är Sveriges snålaste man, men själv säger han att han bara är ekonomisk. På sin visit till Säter delade han generöst med sig av sina bästa tips, som hur en riktigt energisnål Güntherdusch går till.
Under två dagar besökte Günther Mårder Företagarnas lokalförening i Säter. Under besöket hann Günther prata om Säters framtid och näringsliv med kommunpolitikerna samt göra ett nedslag i Stora Skedvi, bland annat på Roslunds Potatis.
Dessutom var han det stora dragplåstret på företagarfrukosten som hölls på C.I.A i Gustafs.
Under två dagar besökte Günter Mårder Säter. Här flankerad av Företagarnas lokalförening i Säters styrelse. Foto: Sara Flodin
Günther Mårder berättar att Företagarna i Säter snart har 100 medlemmar, vilket han uppskattar som en 100-procentig ökning den senaste tiden.
– Det styrelsen i Säter har gjort är i det närmaste något unikt. När jag samlar den nationella styrelsen i Företagarna omnämns alltid Säter. Så har det varit det senaste året, säger Günther.
Günter Mårder gav generöst med sig av olika tips. Foto: Sara Flodin
– När man tittar på en kommun av Säters storlek är 100 medlemmar rätt imponerande. Jag kommer själv från en kommun norr om Stockholm och där finns 75 000 invånare och de är 250 medlemmar. Så ställt i relation är det starkt, påpekar Günther som sen lägger till att Dalarna är unikt med ett starkt fäste i Orsa.

– Att komma in i någon annan persons verksamhet föder tankar. Om en företagsam människa gör ett besök hos annan företagsam person ger det ringar på vattnet, påtalar Günther som tycker att företagsträffarna är det bästa sättet att föra samman folk.

Günther pratade om företagande på företagsfrukosten i Säter och gav generöst med sig av tips. Foto: Sara Flodin
– I en liten kommun gäller det att ha ett väldigt bra klimat och att folk lär känna varandra. Ju fler som gillar varandra desto fler affärer blir det.
Günthers tankar är att en bra gemenskap bygger orten i ett så bra skick att nästa generation ser en framtid på platsen.
Han tycker även att det är bra att inte ha en utpräglad strategi där man jagar någon stor etablering.
– På papperet ser det ut som en nödvändighet att Säter skulle behöva åtminstone en riktig stor arbetsgivare. För många kommunpolitiker vattnas det i munnen att få 1 000 nya arbetstillfällen, men de där skapar också stora utmaningar. Det kostar mycket för kommunen som får göra eftergifter. Därtill slår det undan benen på många småföretagare.
I sitt tal pratade Günther om energiförbrukning och berättar sedan att hans inomhustemperatur var nere på tolv grader den 15 december.
– Då var det ansträngt, erkänner Günther som berättar att familjemedlemmar hotade med att flytta ut, men sen erkänner han att han dock kunde elda i sin kamin för att höja värmen under dagen.
Kommunalråden Mats Nilsson (S) och Hans Johansson (C) fick en pratstund med Günter. Foto: Sara Flodin
Är då Günther Sveriges snålaste man?
– Jag vill se mig som ekonomisk och ingen runtomkring ska märka något om man inte tillhör min familj, då är det oundvikligt. Det jag vill höra är att människor upplever mig som påfallande generös. Inte materiellt, inte på grund av överdådighet, men när det kommer till råd, tips, rekommendationer och engagemang.
FAKTA
En “Günther-dusch” enligt honom själv:
❚ Att endast tvätta de mest vitala delarna med en tvättsvamp. ”Det går att använda morgonens te-vatten från vattenkokaren till detta”, säger Günther Mårder.
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS