Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Emil Gustafsson, entreprenadansvarig från KSAB tillsammans med klubbmedlem Terje Caspersen, vice ordförande Jan Willner, ordförande Ulf Bäcker och styrelseledamot Per Funke.
Foto: Lisa Björklund

Svanskogen först ut med konstgräs

GRÄNGESBERG. Svanskogen golfklubb i Grängesberg ska anlägga 2 500 kvadratmeter konstgräs på sin golfbana. – Vi är först i Dalarna och i hela Mellansverige med att bygga en golfbana i konstgräsgreener, säger Ulf Bäcker, ordförande i Svanskogen golf.

På Kommunstyrelsens möte den 1 november lade politikerna i Ludvika fram ett förslag till kommunfullmäktige på att gå i borgen för föreningen Svanskogens golfklubb som behöver ta ett lån på 2 375 000 kronor. Lånet ska bekosta anläggningen av konstgräs på golfklubbens 9-hålsbana.
– Anledningen till att vi bestämt oss för konstgräs är att banan här är byggd på slig från gruvan. Gräset växer inte som det ska. Vi har haft ett elände och tappat nästan 1 000 greenfee-spelare bara den här säsongen, säger Ulf Bäcker.

Föreningen Svanskogens golfklubb har drygt 200 medlemmar. Golfbanan är en så kallad ”Pay and Play-bana” vilket betyder att den är öppen för alla och inte bara för medlemmar. Under 2021 hade banan runt 1700 besökare, men fram till augusti i år låg antalet endast på 800. Orsaken är att jorden som golfbanan består av nästan bara innehåller slig och ingen matjord vilket gör att gräset torkar ut för snabbt.

Greenern på hål ett. Här har runt fyra centimeter av matjorden tagits bort. Hålet ska återfyllas med en decimeter av ett specialmaterial för konstgräs som man sedan packar ihop

– Vi har försökt. I mitten av april hade vi tagit bort all is på greenerna. Vi skulle täcka dem med plast men vi hann inte för på natten kom det fyra decimeter snö. Sedan tinade det på dagarna och frös på nätterna. Allt gräs som man normalt har på greenen försvann och marken var svart. För att banan ska överleva är vi tvungna att satsa på det här, säger Ulf Bäcker som sitter inne i Svanskogens klubbstuga.

Där har han tagit en fikapaus tillsammans med golfklubbens vice ordförande Jan Willner, klubbmedlem Terje Caspersen, styrelseledamot Per Funke och Emil Gustafsson, entreprenadansvarig från KSAB.

Svanskogens golfklubbsmedlem Terje Caspersen, ordförande Ulf Bäcker, Vice ordförande Jan Willner, styrelseledamot Per Funke och Emil Gustafsson, entreprenadansvarig från KSAB.

Det är till våren som konstgräset ska placeras ut, men redan nu pågår förberedelsearbetet på golfbanan för fullt.
– Vi hyvlar av grässvålen, det som fortfarande har växtkraft och som inte är slig. Sedan fyller vi ut andra håligheter. Sligen håller vi så separat vi kan. Vi lägger på nytt packbart material och plattar till. Ju mer vi gör nu, desto lättare blir det i vår, säger Emil Gustafsson.

Han berättar att sammanlagt 1500 kvadratmeter greengräs och 1 000 kvadratmeter foregreens ska anläggas. Foregreens är ett konstgräs som är cirka en centimeter längre än greengräs. Fördelarna med konstgräs jämfört med den nuvarande golfbanans gräs är många enligt Emil Gustafsson.
– Greenern erbjuder en likvärdig upplevelse från hål ett till hål nio. Du kommer garanterat kunna leverera samma studs och hastighet i slaget. Det blir ett mer ärligt spel och lika på alla hål. Men den största skillnaden är att säsongen kan förlängas med ett par månader på hösten. Kommer det inte allt för mycket snö kan man sopa bort snön och också börja spela tidigare på våren.

Markeringar för var greengräs respektive foregreen ska anläggas.

Svanskogens golf är en ideell förening som arbetat hårt med att hålla banan fin sedan 1986 då den uppfördes. Träd har fällts och vägar anlagts. Tidigare har golfklubben haft en anställd som skött klippning och bevattning av gräset. Resten av arbetet görs av medlemmarna.
– Med den nya greenern slipper vi klippning och bevattning. Då kan vi lägga arbetskraften på övriga banan, på fairways.

Golfklubbens styrelseledamot Per Funke och Jan Willner, vice ordförande.

Fyra dagar i veckan arrangeras medlemstävlingar på golfbanan och vid varje tillfälle kommer i genomsnitt 35 spelare. De flesta av medlemmarna i golfklubben är 55 år eller äldre, men i och med det nya konstgräset hoppas klubben på att kunna locka fler unga till att spela golf i Grängesberg. I vilket fall är de övertygade om att konstgräsgreenern kommer att dra till sig fler besökare.

– Vi är säkra på att det kommer att klia i golfhandskarna. Det är först till kvarn som gäller, vi kommer börja med att begränsa antalet till 300 medlemmar, säger Ulf Bäcker.
– Det är för att det inte ska bli för trångt på banan. Det ska inte bli svårare för dem att komma ut och spela på banan avslutar Jan Willner och tillägger att Svanskogens golf planerar för att bjuda in samtliga dalagolfklubbar till en tävling i vår. De som kommer att bjudas in är klubbarnas ordförande, greenkeeper och PRO-tränare.

Verksamheten på Svanskogens golf pågår mellan maj och september. På måndagar arrangeras damtävling och på tisdagar herrtävling. På torsdagar är det tävling för damer och herrar som är 55 år och äldre och på söndagar är det golf för klubbens medlemmar.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!