Mats Andersson äger Ica-butiken i Slätta.
Foto: Privat

Surströmming – inget för alla

FALUN. Vad som för många är årets höjdpunkt i matväg, kan för andra vara desto svårare att få i sig. Men nu drar surströmmingspremiären i gång och efterfrågan är stor. – Jag har provat surströmming, men det fungerar inte, säger Mats Andersson, butiksägare på Ica Slätta i Falun.

”Ica-Mats” eller Mats Andersson som han egentligen heter, har ägt Ica-butiken i Slätta sedan 2005. Valet att köpa butiken för 18 år sedan var en självklarhet för Mats då han tidigare har jobbat på Ica-butiker.
– Jag har bott i området sen jag var barn och när jag fick möjligheten att köpa butiken gjorde jag det, säger han.
Men nu är tiden inne och surströmmingen hade sin premiär den 17 augusti. Den jästa strömmingen har för många en självklar plats på matbordet, men inte på Mats bord.
– Jag gillar inte surströmming, det är ingen favorit, berättar han.
– Jag kan få i mig en macka, men inte mer. Jag har ingen problem med lukten, men jag gillar inte konsistensen.
Trots att fisken äts med bröd, kokt potatis och sås kan inget rädda den sura fisken, enligt Mats.
– Men min fru har lite mer smak för det där; hon tycker desto bättre om det.
– Jag gillar kräftor i stället, det är det bästa.
Mats berättar att efterfrågan på surströmming är stor i butiken och många kunder gillar det.
– Det är bra tryck på surströmming.
– Men det är mestadels människor som är äldre och i medelåldern som köper surströmming, säger han.
– Det håller väl på att försvinna mer och mer med tanke på att nästan ingen i de yngre generationerna äter surströmming. Det håller på att bli omodernt.
Han berättar att det är svårt att få tag på surströmming och butiken får ”jaga” för att kunna få in någon surströmming.
– Det är stor efterfrågan och det kärvar med fisket, så vi får det vi får, berättar han.

Den 17 augusti var det surströmmingspremiär. Foto: Dreamstime

Mer om surströmming
Surströmming är strömming som konserverats genom jäsning.
Den tvättade fisken saltas, läggs i öppna kar och får jäsa då strömmingen genom autolys, det vill säga genom egna enzymer, och tillsammans med bakterier bildar starkt luktande syror som propansyra, smörsyra och ättiksyra ur enkla sockerarter i fisken. Det bildas också svavelväte.
Strömmingen läggs sedan på konservburkar för att efterjäsa.

Källa: wikipedia.se

TOVA CARLSSON

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS