Sen den 1 mars har Grzegorz Mynarczuks surdegsbageri i Norberg öppet varje dag.
Foto: Lisa Björklund

Surdegsbageri lockar många till Norberg

NORBERG. Nu har Grzegorz Mynarczuks surdegsbageri flyttat in i de nyrenoverade lokalerna på Engelbrektsgatan i Norberg. – Det är jättemånga kunder. Efterfrågan är större än kapaciteten, säger han.

Grzegorz, eller Gregor, som han kallar sig på svenska, kom från Polen till Sverige 2008. I grunden är han kemist, men han drar sig inte för att prova på nya saker.
Gregor har skrivit två böcker, haft webbshop för kosmetika och odlat svamp för försäljning till restauranger. Nu har han lämnat sina tidigare jobb för att satsa på surdegsbröd på heltid.
– Bageriet har öppet varje dag, måndag till söndag. Oftast vaknar jag vid fem, sex och jobbar till klockan 18.00, nu i början. Sen får vi se om kunderna fortsätter att komma.

Gregor förbereder en plåt med zapiekanska; en polsk snabbmats-rätt som liknar pizza.
Gregor förbereder en plåt med zapiekanska; en polsk snabbmats-rätt som liknar pizza.

Gregors surdegsbageri säljer bland annat fullkornslimpor, rågsurdegsbröd, och surdegsbaguetter. Allt bakat av äldre vetesorter.
Bageriverksamheten startade han redan 2023, men först hade han bageriet i hemmet. När den tidigare leksaks- och pysselbutiken Skattkistans lokal blev ledig såg Gregor sin chans att ta över lokalen.
– Jag la ut bröd till försäljning på Facebook och körde ut det till kunderna. Det var många som var intresserade så jag fick köra ut mer och mer. Jag har letat efter en lokal länge och till slut hittade jag en.

En som gillar Gregors surdegsbröd är holländskan Tinka van Baak.
– Jag har beställt från honom och fått hemkört några gånger. Det är alltid fantastiskt gott, säger hon.

Tinka.
Tinka van Baak.

Tinka är en av de kunder som kommit till bageriet för att handla bröd på eftermiddagen. Dock var allt bröd redan slut. I stället fick det bli en zapiekanska; det vill säga en rostad baguette med champinjoner och ost.
– Zapiekanska är polsk snabbmat, säger Gregor.

Än så länge har han haft slutsålt i bageriet varje dag så den som vill vara säker på att få köpa nybakat bröd bör beställa det i förväg.
Vad är det som är roligt med att baka?
– Det är själva processen. Att brödet jäser i ugnen och doften. Jag tröttnar inte på det.

Zapiekanska direkt från ugnen.

Har du några tricks för att få surdegen bra?
– Tålamod. Varje mjöl man bakar är olika. Jag använder tre till fyra olika sorters mjöl, processen för varje sort är lite annorlunda. Ibland skiljer de sig åt mellan olika sändningar också. Man måste anpassa receptet efter det.

Hur länge jäser dina surdegar?
Jag har samma surdeg sen jag började 2023, men jag matar den varje dag. Det sägs att äldre surdegar är bättre men jag vet inte om det finns forskning på det.

Grzegorz Mynarczuk

Bor: I Norberg sedan 2009.
Ålder: 49 år.
Familj: Frun Isabella och två barn, en flicka, 13 år, och en pojke, 18 år.
Utbildad till: Kemidoktor i organisk kemi.
Arbetserfarenhet: Undervisning, forskning och utveckling som kemist i Sverige och utomlands. Egenföretagare.
Intressen: Har skrivit två böcker; en för barn och en för vuxna. Böckerna är utgivna på polska och engelska.
Gregor tycker även om att fotografera och resa.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS