Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Den 11 september träffades Fagersta, Norbergs och Smedjebackens kommunalråd, kommunchefer samt landshövdingarna i Dalarna och Västmanland för att diskutera upptäckten av afrikansk svinpest.
Foto: Fagersta kommun

Strikta restriktioner i drabbade områden

SMEDJEBACKEN. Nyheten om den afrikanska svinpesten slog ner som en bomb i förra veckan efter att smittade vildsvin hade hittats i skogarna sydöst om Fagersta. Nu manar Smedjebackens kommunalråd Fredrik Rönning (S) samtliga medborgare att följa de nya bestämmelserna.

Ett område på 1 000 kvadratkilometer i Västmanland och Dalarna har spärrats av till följd av de fall av afrikansk svinpest som upptäcktes förra veckan.
I Smedjebackens kommun berörs i nuläget de sydöstra delarna; bland annat byarna Vad, Huggnora, Kolpebo, Fallbyn och Björsbo.
– Vi har en förskola i Vad där barnen inte kan vara ute i skogen. Vi har planerade grävarbeten med fiber och någon lekplats som vi skjuter på, där kan vi inte påbörja grävningar i dagsläget, säger säger Fredrik Rönning.

Viruset kan överleva i flera år i kylt eller fryst kött och i många rökta eller saltade produkter. Därför är matavfall en bidragande orsak till spridningssätt i nya områden. Källa: SVA Foto: Dreamstime

Inom den avgränsade zonen råder hårda restriktioner. Det är förbjudet att plocka svamp och bär, ta skogspromenader, ridturer, släppa hundar lösa, bedriva skogsbruk eller jakt. Det är helt enkelt förbjudet att vistas i skog och mark inom den avgränsade zonen.
– Det är så klart tuffa restriktioner för både markägare, skogsägare och dem som bor i området. För alla som är vana att röra sig i skogen.

Fredrik Rönning höll, tillsammans med kommunchef Susanne Hedman-Jensen, en presskonferens under veckan, i syfte att nå ut med informationen till så många som möjligt.
– Vi fortsätter föra vidare den information vi får och inskärper vikten av att följa restriktionerna.

Dock kan den avgränsade zonen och restriktionerna komma att förändras över tid och de som vill vara uppdaterade bör söka information direkt på Jordbruksverkets hemsida.
– Det bästa är att ställa frågor direkt till Jordbruksverket. Allt eftersom tiden går, kommer vi att få fler svar.

På Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA:s hemsida finns uppdaterad information om hur många smittade vildsvin som har hittats och var de har hittats.

Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Sjukdomen har sin ursprungliga utbredning i Afrika söder om Sahara, men har under senare år fått en kraftigt ökad spridning både i Europa och globalt. Källa: SVA

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!