Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Medlemmar ur Företagarnas styrelse.
Marcus Lindberg, Stefan Pettersson, Henrik Hammargren, Ewa Andersson, Per Einarsson och Tom Sakofall. Samtliga ingår i Företagarna Ludvikas styrelse.
Foto: Unika Ludvika

Stormöte med fokus på Ludvikas framtid

LUDVIKA. Företagarorganisationen Företagarna bjuder alla företag i Ludvika och Smedjebackens kommuner till informationsmöte. – Vi har en stor träff då vi ska prata om tillväxten i kommunen. Hitachi Energy, Nordic Iron Ore (NIO) och Ludvika kommun kommer att delta, säger Henrik Hammargren, ordförande för Företagarna Ludvika.

Den 16 november mellan klockan 18.00 och 20.00 arrangeras träffen som hålls i Festsalen i Folkets hus i Ludvika.
Dit välkomnas alla företag i området; även de som inte är medlemmar i organisationen.
– Rent krasst tror vi att alla inte är så uppdaterade på den här tillväxten som Hitachi Energy är på väg att göra. De pratar om uppåt 5 000 fler anställda i Ludvika; 3 000 de närmsta åren. Varken de lokala företagarna eller allmänheten har nog tänkt på vad det innebär.

För att tillväxten ska bli så bra som möjligt hoppas Företagarna på att många kommer till träffen.
– Vi tycker det är viktigt med samarbete. Det måste till mellan kommunerna i regionen, oss företagare och de stora företagen Hitachi Energy och NIO. Om vi lyckas växa i samförstånd så kan vi nog få samma effekt av det här som man fått på andra ställen som exempelvis i Skellefteå.

Vad kommer de närvarande få ut av kvällen?
– Framför allt tror jag de kommer få information och ett uppvaknande. Därefter måste man ta nästa steg och se – vad kan vi göra tillsammans.

Varför är det viktigt?
– Om vi ska klara av att växa krävs det en viss förändring i hela samhällsstrukturen rent generellt i Ludvika med bostäder, skolor och företag. Tar vi inte till vara på möjligheten är risken att vi inte växer och då kommer vi inte klara av att förse de här bolagen med arbetskraft.

Henrik Hammargren, ordförande i Företagarna. Foto: Privat
Henrik Hammargren, ordförande i Företagarna. Foto: Privat

Henrik Hammargren menar att Hitachi Energys expansion innebär att även andra lokala företag får möjlighet att växa. Samtidigt kan situationen göra att konkurrensen om arbetskraften ökar.
– Övriga företag kan få svårt att hänga med i tillväxten om man inte hittar rätt personal. Men det handlar om att vi utvecklar oss alla som bättre företagare och bättre arbetsgivare och att man ser att vi måste jobba ganska hårt för att möta det som händer. Det ställs krav på kommunen till viss del, men det ställs krav på oss alla.

Hur kan de lokala företagen förbereda sig?
– Facit har jag inte men vi behöver se helheten i vad som händer och inte fastna i en egen liten bubbla för att man kanske tappar någon personal till Hitachi. Även Hitachi Energy har en viktig del i att se till att det övriga näringslivet fungerar.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!