Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Britt Inger Carlvik, Ingvar Norén och Margareta Bergvin är tre av de fyra lokala konstnärer som inom kort ställer ut inspirerat måleri på Träffpunkt Svärdsjö.
Foto: Sonny Jonasson

Stilstarka seniorer ställer ut naturnära konst i Svärdsjö

SVÄRDSJÖ. Det är en stilsäker framställan av omgivningens fängslande fröjder. Lång livserfarenhet ger en rik brunn av inspiration och känslor att ösa ur. Resultatet är konstnärlig grannlåt, och nu nalkas utställning för en kvartett Svärdsjöseniorer med gott löd i penseln. – Intresset har funnits länge, men när vi blev pensionärer hittade vi tiden för att börja måla lite mer på riktigt, säger Margareta Bergvin.

Tillsammans med Britt Inger Carlvik, Ingvar Norén och Lena Blom inventerar Margareta nu målade alster inför nästa veckas utställning.
Denna sker på Träffpunkt Svärdsjö, belägen intill gamla Källängeskolan i ortens centrala delar.
Britt Inger Carlvik berättar mer om det motivladdade arrangemanget.
– Det var Helen som är fritidsledare vid träffpunkten som tyckte att vi skulle ställa ut, vilket givetvis ska bli roligt.
– Vi är 5–6 personer som under ett par års tid träffats där och målat på tisdagarna, och nu ska alltså fyra av oss ställa ut vissa av våra verk, utvecklar hon.

Vernissage sker den 9 juni och sällskapet är också dagen innan på plats för att hänga själva utställningspjäserna.
Dessa avbildar företrädesvis moder naturs fagra fenomen i form av landskap och vackra miljöer.
Konstnärerna har i dagsläget bopålarna i trakterna kring just Svärdsjö och Toftbyn.

En hemmaplan som ger närhet till natur av det inspirerande slaget.
– Det blir gärna mycket naturmålande, även om kreativiteten ibland kan skena i väg och resultera i andra typer av motiv.
– Personligen kan jag inspireras tydligt av platser som dröjer sig kvar i minnet. Man får med sig något hem, något som lever kvar i tanken. När man sedan målar skapar man sin egen tolkning av den, förklarar Margareta Bergvin delar av en penselorienterad process.

Hennes första färgval att arbeta med är av typen akryl, medan Carlvik och Norén föredrar oljefärger.
– Man ser saker och ting på olika sätt, och det märks ofta i hur man målar. Alla har sin speciella lilla touch, vilket är både spännande och roligt att se, säger Britt Inger Carlvik.
Ingvar Norén instämmer och upplyser att han utöver landskapsmotiv även vid tillfälle målar specifika föremål som skrotbilar och jordbruksredskap.
– Generellt drar jag åt palettens ljusare delar av färgskalan, berättar han.
Detta skiljer sig åt från exempelvis Margareta Bergvin, vars metod ofta lutar åt det lite mörkare hållet.

“Personligen kan jag inspireras av platser som dröjer sig kvar i minnet”, säger konstnären Margareta Bergvin, till vänster flankerad av vännerna och kollegorna Ingvar Norén och Britt Inger Carlvik. Foto: Sonny Jonasson

Trion målar överlag dukar i volymklassen medelstor eller aningen mindre. Ibland skapas ett lite större verk.
Gemensamt är dock viljan att kanalisera målarlusta och se visioner förverkligas.
– Det finns en stor glädje i det här, och gemenskapen mellan oss som målar är också den en fin del i det hela, framhåller Britt Inger Carlvik.
Bland kända konstnärer som står högt i kurs hos trion omnämns såväl franske legenden Claude Monet som lokalt och regionalt anstrukna berömdheter som Carl Larsson och Anders Zorn.

Ingvar, pensionerad läkare, ger sin syn på storheten i att omsätta tanke i handling.
– Kan känna att det är oerhört betydelsefullt, just detta att skapa något. Det bidrar till att hålla en mentalt fräsch.
Han fortsätter:
– Det händer att vi lyssnar på lite klassisk musik när vi målar, och det är en annan väldigt fin källa till inspiration. Mozarts toner går så att säga in genom öronen och ut genom fingrarna, illustrerar han skrattande symbiosen mellan musik och måleri.

Britt Inger Carlvik upplyser att de visade alstren är till salu om besökarnas tycke skulle uppstå. Utställningen hänger kvar tills att Träffpunkt Svärdsjö stänger för semestern, och totalt visas cirka 20 målningar jämlikt fördelat på de fyra konstnärerna.
Carlvik hälsar också att några av dem planerar delta i augusti månads återkommande konstrunda i Svärdsjö.

Margareta Bergvin är en av dem. Hon lyckas även kärnfullt sammanfatta det fina i kråksången att vara oberoende målare och ha tid att investera i sitt stora intresse.
– Man har å ena sidan pensionen. Men det här, det är ju själva passionen, betonar hon.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!