Mathias Henrysson och Magnus Dahlstedt är vänner sedan mer än 30 år tillbaka. Kärleken till hårdrock är gemensam. Nu gör duon debut som författare i och med maffiga alstret “Hårdare kan ingen vara”.
Foto: Sonny Jonasson

Spektakulärt om hård rock – av mjuka män

FALUN. Hårda konturer kring mjuka värden. Med musikalisk passion för riffhimlens höjder och manglets mullrande avgrunder. 30 år av vänskap möter en gemensam kärlek till hårdrocken som fenomen. – Tajmingen är helt rätt, nu är både vi och boken redo för det här, säger duon bakom smått unika verket “Hårdare kan ingen vara”.

Ett blandband i bokform. Så lyder en kortfattad programförklaring av ett anslag med nästintill oändligt antal infallsvinklar.
Författarna Mathias Henrysson och Magnus Dahlstedt bryter mark med en debut som doftar fräscht av egen identitet.
Av genuint intresse och en djupare relation till musik som livets ledmotiv.

Embryot till det hela låg och pyrde på idéstadiet redan 2004. Att det i färdig form nu ser dagens ljus visar sig vara bästa tänkbara scenario, intygar Mathias och Magnus.
– När vi började gräva i gömmorna inför det här hittade jag en anteckningsbok från just 2004. Däri fanns bland annat bokens titel och ett skelett till låtlistan, berättar Magnus.
Mathias nickar och inflikar:
– Det var nog tur att vi inte genomförde hela projektet redan då, det var varken vi eller hela konceptet redo för. Nu känns det otroligt bra, tajmingen är på något vis helt rätt och allt har fått växa till sig över tid.

Mellan 2020 och 2022 accelererar den musikhyllande duon arbetet rejält. I en bitvis mycket okonventionell vardag gör hårdrockspjäsen då resan från lovande ax till maffig limpa.

Dahlstedt:
– Ja, under pandemin tog skrivprocessen ny fart och vi jobbade stundvis extremt hårt med detta. När världen stängde ned så växlade vi upp. Våra närstående kan nog intyga att det i långa perioder var extra mycket hårdrock där hemma, skrattar han.

"Vi vill belysa hårdrocken som livsstil", säger Magnus Dahlstedt. Foto: Dreamstime
“Vi vill belysa hårdrocken som livsstil”, säger Magnus Dahlstedt. Foto: Dreamstime

Vad som nu landar i läsarens direkta närhet är en litterär honnör till hårdrocken.
En högljudd nisch som kulturbärare, underhållning, orsak till folkstorm, musikalisk extas och kompass i tillvaron. Högt och lågt, mjukt och hårt – Mathias och Magnus tar ett stadigt berättargrepp kring genrens robusta hänkel och ger liv till 327 mångsidiga sidor.
– Vi har utformat boken som ett blandband. Elva låtar och kapitel som leder in i delar av hårdrockens värld. Musikens egenskaper, våra och andras upplevelser med den och hur samhället sett på genren. Reaktionerna och rädslan för denna musik har ju i perioder varit påtagliga, säger Magnus Dahlstedt.

Han utvecklar:
– Vi drar i gång med “Fast as a Shark” av Accept. Den sätter tonen på ett bra sätt. Vi vill belysa hårdrocken som livsstil, skicka en passning till svunna tider och skapa en tribut till blandbandet.
– Under våra tonår satte sig hårdrocken i kroppen på riktigt och kassettbandet var viktigt. I boken representerar varje låt en av hårdrockens beståndsdelar, och sedan nördar vi in på dessa.

Mathias Henrysson instämmer i vännens tillika författarbroderns iakttagelse. Och förklarar vidare att det skrivna alstret är tänkt att öppna famnen för en kollektiv fortsättning i ämnet.
– Ja, boken är ju inte stöpt i någon särskilt traditionell form. Vi ser den snarare som ett öppet samtal mellan läsaren, de medverkande och oss som författat den.

Herrarna Dahlstedt och Henrysson är båda födda 1975 och har hunnit doppa både själ och skägg i flera av hårdrockens tongivande epoker.

Henrysson är alltjämt Falun trogen medan Dahlstedt i dag huserar i Norrköping. Det är emellertid i ungdomens 023-kosmos starka band mellan musik och människa tvinnas.
– Vi har varit vänner sedan gymnasiet, och det är ju drygt 30 år sedan nu, berättar Mathias och suckar uppsluppet åt årens förmåga att flyga fram.
Han fortsätter:
– Det är nästan lite symboliskt vackert att boken nu trycks i företagslokaler belägna ett stenkast från Magnus barndomsgata här i Falun. På just detta boktryckeri jobbar dessutom en av personerna som flera gånger omnämns i boken. Det är mycket som knyts ihop på ett lite speciellt sätt, säger en ödmjuk Mathias.

“Hårdare kan ingen vara” har undertiteln “Hård rock, mjuka män och våra livs blandband”. Ett otvetydigt manifest med gitarrburen musik i förarsätet och hjärtats taktfasta puls som ivrig påhejare.
Denna fredag, den 8 december, begår den debuterande författarduon releaseparty i huvudstaden. Platsen är StaDemonia Tattoo vid Hornstull där man under festliga former sätter boken i fokus.
På agendan står musikquiz med utlovat fräsiga priser till såväl första- som sistaplacerade tävlande. Därtill panelsamtal med författare och förlaget Verbals redaktör samt givetvis ett tonalt ledmotiv som utgörs av bokens elva centrala hårdrocksdängor.

"Under våra tonår var kassettbandet viktigt. I boken representerar varje låt en av hårdrockens beståndsdelar", berättar författarduon. Foto: Sonny Jonasson
“Under våra tonår var kassettbandet viktigt. I boken representerar varje låt en av hårdrockens beståndsdelar”, berättar författarduon. Foto: Sonny Jonasson

Dessa är i tur och ordning: “Fast as a Shark” (Accept), “Whiskey in the Jar” (Thin Lizzy), “Strange Ways” (Kiss), “Jump” (Van Halen), “Hellbent for Leather” (Judas Priest), “Emergency” (Girlschool), “I Wanna be Somebody” (W.A.S.P.), “Running Free (live)” (Iron Maiden), “Countdown to Extinction” (Megadeth), “Stay Clean” (Motörhead) och “You Can’t Stop Rock ‘n’ Roll” (Twisted Sister).
Därtill lotsas en kombination av källförteckning och efterord till tonerna av Black Sabbaths “Don’t Start (too late)”.

Vid sidan av ett livslångt åtagande som familjefarsor och hårdrockare är Magnus Dahlstedt och Mathias Henrysson också inbegripna med yrkeskarriärer.
Dessa landar långt bortom 80-talets något moralpanikdrabbade visioner om hårdrockare överlag som en fasans gruppering utan framtid.

Magnus är professor i socialt arbete vid Linköpings universitet och Mathias är sedan länge egen företagare i it-branschen.
– Ja, på det viset är boken också en rolig inblick i hur det gick för dessa livsfarliga hårdrockare, ler Mathias.
– Vi hoppas att vi kan inspirera till fortsatta samtal och intresse bortom själva boken. Att vi på vårt vis kan visa hur hårdrocken vuxit genom åren. Exempelvis via den positiva förändring som skett i hur kvinnor inom hårdrocken bemöts i dag.

Dahlstedt avrundar med rösten stämd i innerliga toner:
– “Hårdare kan ingen vara” kommer även med en viss folkbildande ambition. Den omfattar så pass mycket i form av forskning, kultur, underhållning och andra aspekter. Och när dessa element möts i hårdrocken, det är då styrkan uppstår.
– Det är fantastiskt att vi nu kan dela med oss av något som haft så stor betydelse för oss. Det handlar om hårdrock, men också om vänskap och om livet.

Foto: Sonny Jonasson
Foto: Sonny Jonasson

“Hårdare kan ingen vara”
• Författare: Magnus Dahlstedt och Mathias Henrysson
• Förlag: Verbal
• Utgivningsdatum: 8 december 2023
• Kuriosa: Kapitlen inleds av tänkvärda, färgstarka citat från kända namn. Dessutom bjuder duon en egensinnig texttolkning av Lina Sandells psalm “Tryggare kan ingen vara”. I boken hittas också en QR-kod som leder läsaren till bokens riffglada spellista.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS