Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Sopplunch i Säters kyrka
Några av de som hjälps åt att göra fredagarnas soppluncher i Säter kyrka är, från vänster: Josef Pandell, pastor i Elimkyrkan i Säter, John Fredriksson, som arbetstränar inom Säterbygdens församling, kocken Tommy Kokkarinen, Susanne Brännhammar, kyrkoherde i Säterbygdens församling, Fredrick Federley, diakoniassistent i Säterbygdens församling, Muharrem Krenzi, butikschef för Coop Säter, och Sara Ljusteräng, säljledare på Coop Säter.
Foto: Pär Sönnert

Soppluncherna minskar matsvinnet: “Precis så här en kyrka ska fungera”

SÄTER. Varje vecka delar Säterbygdens församling ut 19 matkassar till behövande i Säters kommun. På fredagar dukas det upp till sopplunch, som lagats på varor som skänkts av de lokala matvarubutikerna. “Det finns så många positiva saker i detta, en riktig win-win-situation”, säger kyrkoherden Susanne Brännhammar.

Lokalt i har tidigare skrivit om det projekt som Säterbygdens församling drog i gång i höstas, där man delar ut matkassar till behövande. Kassarna innehåller matvaror som matbutikerna och kaféerna i Säters kommun skänker till församlingen. Vissa matvaror lagar församlingen soppa på, vilket serveras som lunch på fredagar.

Nyligen bjöd församlingen in representanter från butikerna och kaféerna i kommunen till en av soppluncherna, för att de skulle få se – och smaka på – resultatet av de varor som skänks.
– Jättekul att komma hit och få se resultatet. Annars ser vi ju bara församlingens medarbetare när de kommer och hämtar varorna på torsdagarna, säger Muharrem Krenzi, butikschef på Coop Säter.

Besökare på sopplunch
Sune Hemmingsson, C-märkt ordförande i socialnämnden – men som besökte sopplunchen som privatperson – i samspråk med Sara Ljusteräng, säljledare på Coop Säter, en av butikerna i kommunen som varje vecka skänker matvaror till församlingen. Foto: Pär Sönnert

Fredrik Federley, diakoniassistent i Säterbygdens församling, var med och drog i gång den här verksamheten i höstas.
– Tidigare jobbade jag för Ria-stugan i Falun med matkassar och soppluncher och det ville jag starta upp även här i Säter. Det blir en stor gemenskap av detta, vi har hjälp av några personer som arbetstränar. De står långt från arbetsmarknaden, av olika anledningar, men här får de ett sammanhang, säger Federley.

Varje torsdag åker han, tillsammans med John Fredriksson – en av de som arbetstränar, runt till matvarubutikerna och kaféerna i Säters kommun.
– Vi får varor som exempelvis har kort datum, alltså varor som inte kan säljas men som det inte är något fel på. Vi har även fått ekonomiskt stöd av Bergslagens Sparbank som gör att vi fått möjlighet att hantera kyl- och frysvaror, säger Fredrick Federley.

Efter torsdagens runda körs alla matvaror och allt bröd till Coriandergården där den rutinerade kocken Tommy Kokkarinen ivrigt väntar.
– Tommy tar över och så sorteras varorna. Vissa saker används direkt och andra kan användas senare. Dessa varor kokas det sedan soppa på eller så packas varorna i matkassarna. I snitt delar vi ut 19 matkassar i veckan just nu. Dessutom kokar vi soppa för mellan 50 och 100 personer varje fredag, säger Fredrik Federley.

Kyrkoherde Susanne Brännhammar och pastor Josef Pandell
Susanne Brännhammar, kyrkoherde i Säterbygdens församling, i samspråk med Josef Pandell, pastor i Elimkyrkan i Säter. Församlingarna samarbetar med servera soppluncherna på fredagar. Foto: Pär Sönnert

Hela fredagsförmiddagen är Säters kyrka öppen för den som vill komma och ta en kopp kaffe och umgås lite.
– Sedan kör vi en kortare andakt och så blir det sopplunch. Man swishar det som man känner att man kan betala, säger Fredrick Federley.

Kyrkoherden Susanne Brännhammar är lyrisk över projektet.
– Det här är guld värt för oss! Vi hjälper till att minska matsvinnet samtidigt som vi erbjuder lunch och matkassar för människor som har det tufft ekonomiskt. Och de som arbetstränar hos oss är helt fantastiska. Tommy Kokkarinen lär upp dem, så att de lär sig grunderna i kockyrket här, säger hon.

Elimkyrkan bidrar med hjälpande händer till matkassarna och sopplunchen.
– Detta är en viktig grej. Jag har sett detta i Norrtälje, där jag tidigare jobbade. Det har skett ett skifte i samhället de senaste åren där “vanliga” familjer inte längre har råd med de mest basala sakerna längre. De får det inte att gå runt helt enkelt och då är det viktigt att vi församlingar kan samarbeta så här, säger Josef Pandell, pastor i Elimkyrkan i Säter.

Sopplunch i Säters kyrka
Varje vecka lagar församlingen soppa för mellan 50 och 100 personer, till fredagarnas soppluncher. Det finns alltid ett vegetariskt alternativ på soppa. Foto: Pär Sönnert

Ett klädbyte finns också i kyrkan, där det går att lämna eller ta kläder och skor.
– Detta är min dröm med Säters kyrka, att den ska vara öppen för alla. Det är ett jättejobb som läggs ner med dessa fredagar och det är precis så här en kyrka ska fungera, som en stor mötesplats. Att vi kan hjälpa dem som är i utsatta situationer. Och de som arbetstränar och aldrig har haft ett riktigt jobb får chansen här. De får en sysselsättning och deras självförtroende bara växer. Jag älskar mitt jobb! utbrister Susanne Brännhammar.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS