Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Karin Hästö med Elis Werners konst
Kultursekreteraren Karin Hästö visar upp några av Elis Werners tavlor. “Både kommunen, privatpersoner och hembygdsföreningen har efterlyst den här utställningen under årens lopp så den är efterlängtad”, säger hon.
Foto: Pär Sönnert

Sommarutställningen i Kulturhörnan blir om Elis Werner: “Efterlängtad”

SÄTER. Under årens lopp har en utställning om konstnären och arkitekten Elis Werner efterlysts i Säter. Nu blir den av. Hela sommaren går det att ta del av Elis Werners konst och foton från hans liv. “Den förra utställningen om farfar hölls 1952, i Lions regi. Nu är det dags igen”, säger sonsonen Tomas Werner.

Planen var först att “bara” visa utställningen om Elis Werner i samband med Historisk vecka.
– Men vi insåg att det här är så intressant att vi kör hela sommaren. Detta blir både en konstutställning och en kulturhistorisk utställning. I år är det 100 år sedan som Elis kom till Säter, 1924. Han var en folkkär konstnär som målade många motiv från hembygden, kvarter här i staden från en svunnen tid, säger Karin Hästö, kultursekreterare i Säters kommun.

Hon beskriver Elis Werners tavlor som “motiv att samlas kring”.
– Elis har målat Säterbornas kulturella minnen. Detta blir en minnenas mötesplats. Det är lite det som är syftet med Kulturhörnan, den ska vara ett fönster och en plattform till den lokala kulturhistorien. Dessutom är det roligt att denna utställning har initierats från flera håll. Både kommunen, privatpersoner och hembygdsföreningen har efterlyst den här utställningen under årens lopp så den är efterlängtad, säger Karin Hästö.

Tomas Werner
Elis Werners barnbarn Tomas Werner är själv är bosatt i Södertälje. “Men jag är faktiskt döpt i Säter, av Folke Dahlborg. Och jag tillbringade sportloven och alla somrar hos farmor i Säter”, säger han. Foto: Privat

Efter att Elis barnbarn Tomas Werner lagt upp bilder på Elis Werners tavlor i Facebookgruppen “Klippingen – En grupp för gamla Säterbilder” märkte han att det var många som minns konstnären och arkitekten.
– Han var en folkkär akvarellmålare. Vi har fått låna in flera konstverk och skisser till utställningen, för att kunna berätta om Elis liv. Något som var slående med Elis Werner var hans fantastiska förmåga att hantera färgerna. Och han var väldigt produktiv, mellan 1900 och fram till sin död 1947 målade han 650 akvareller, säger Karin Hästö.
– Farfar hade en liggare där han redovisade detta, om han hade gett bort en tavla, eller sålt den, och till vem. Men det är 650 numrerade konstverk, det finns säkert ännu fler som inte noterades i liggaren. För mig har detta varit en aha-upplevelse, att lägga upp bilder på farfars tavlor i Klippingen-gruppen och ta del av alla minnen som Säterborna har av honom, säger Tomas Werner.

Karin Hästö med Elis Werners konst
Karin Hästö beskriver Elis Werners tavlor som motiv att samlas kring. “Elis har målat Säterbornas kulturella minnen. Detta blir en minnenas mötesplats”, säger hon. Foto: Pär Sönnert

Elis Werner föddes i Örebro 1877 och skickades som 14-åring till USA där han hade två äldre systrar. En av dem var gift med arkitekten Magnus Dahlander, från Säter, och Elis började senare att praktisera hos Magnus, som han även jobbade mycket med senare.
– Farfar följde Magnus hela sitt liv egentligen. Först följde han med Magnus till Örebro, där den sistnämnde blivit stadsarkitekt, där de båda jobbade som arkitekter en period. Farfars paradbyggnad där är centralpalatset, mitt emot Örebro slott. Efter en tid i Stockholm, där botten gick ur byggboomen i slutet av 1910-talet, lockade Magnus farfar till dåvarande Kopparbergs län där Magnus blivit länsarkitekt. Och då hamnade farfar och farmor i Säter, på Storgatan 10, i Malmdahls hus. I Dalarna kom farfar att jobba mycket med kyrkobyggnader, säger Tomas Werner.

Tomas Werner
Tomas Werner är sonson till Elis Werner och kommer att närvara på vernissagen av utställningen den 13 juni. Foto: Privat

Vernissagen för utställningen sker den 13 juni och utställningen pågår sedan hela sommaren i Kulturhörnan på Säters bibliotek, fram till och med den 16 augusti.
– Utställningen innehåller många fotografier som nog kommer att väcka mycket minnen hos den äldre generationen. Det vore kul om de kom hit och delade sina minnen av Elis Werner. Dessutom ska Tomas hålla två guidade visningar runt utställningen under Säterstampen, den 10 augusti. Det ser jag fram emot, säger Karin Hästö.
– Det ska bli roligt att komma hit på vernissagen, och Stampen, och träffa folk som hade en relation till min farfar. Jag hoppas få träffa människor vars föräldrar umgicks med mina farföräldrar, det vore roligt att höra vad de har att berätta om dem, säger Tomas Werner.

Elis Werners konst
Elis Werner målade akvareller och i en liggare har han noterat 650 konstverk, som målades mellan 1900 och fram till hans död 1947. Foto: Pär Sönnert
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!