Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
32 barn och 11 vuxna har kommit från Ukraina till Sverige för miljöombyte och avkoppling.
Foto: Lisa Björklund

Sommarläger för ukrainska barn startade med regn och rusk

LUDVIKA. Den 7 augusti startade lägret för ukrainska barn och ungdomar på Brunnsviks folkhögskola. – De har haft en lång och påfrestande resa. Vi tog emot dem mitt i natten, säger Örjan Fridner, huvudansvarig för lägret.

Under regn och åska anlände 32 barn och 11 vuxna med buss från Kolomyia i regionen Ivano-Frankivsk i Ukraina, till Brunnsviks folkhögskola, natten mot måndagen.
Då hade de åkt drygt 200 mil från Kolomyia.
– Vår resa var svår, det var många kontroller och vi var rädda. Men vi hann med sista färjan från Polen innan båtarna ställdes in på grund av ovädret. Vi är lyckliga över att vi kom fram, säger Larysa Kulyk, lärare från Ukraina.

Kolomyia är en ort i västra Ukraina dit invånare från de östra och sydöstra delarna av landet flytt sedan Rysslands invasion startade.
– Det var en stad på 60 000 invånare innan invasionen. Nu bor upp emot 100 000 personer där, säger Örjan Fridner.

Varje morgon hissas den ukrainska flaggan samtidigt som alla sjunger den ukrainska nationalsången. Foto: Lisa Björklund

Barnen kommer således från såväl östra som västra Ukraina. De är mellan 9 och 15 år gamla och har blivit jämnt fördelade på flickor och pojkar. Bland de vuxna finns mammor, lärare, chaufförer och en sjukvårdsanställd.
På lägret kommer barnen ha möjlighet att ägna sig åt skogspromenader, bad, lek och sport som exempelvis tennis, fotboll och volleyboll. Dessutom ska utflykter till flera resmål i Dalarna göras.
För programmet står en delegation bestående av en lärare, två barn och representanter från Brunnsviks folkhögskola.
– De insatser som görs ska framför allt vara utifrån barnens önskemål. Vi här i Sverige svarar för kost och logi i en fin och avkopplande miljö.

Samling för att hissa den ukrainska flaggan.

För att lägret skulle kunna arrangeras har den ideella organisationen “Dalarna hjälper” samlat in pengar. Bland givarna finns såväl företag som organisationer och privatpersoner.
I Ludvika har bland annat Odd Fellow Ordern samt deras systerorganisation Rebeckaordern skänkt pengar. Även en sponsor, som vill vara anonym, har skänkt en ansenlig mängd pengar. Utöver dessa har privatpersoner visat stort engagemang, enligt Catharina Enhörning, som tillsammans med Carla Dahlberg driver Dalarna hjälper.
– Det är otroligt att vi har lyckats. Alla ställer upp och det är jättefint. Vi tänkte först att det var en stor utmaning men att vi måste försöka. Nu har vi samlat in så pass mycket pengar att barnen kan vara här i nio dagar. Vi är jätteglada och tacksamma för allt stöd, säger hon.

Foto: Lisa Björklund

Förutom pengar har Dalarna hjälper samlat in, bland annat, regnkläder och leksaker såsom badmintonracket, fotbollar, frisbees, hopprep, pussel och målarböcker. Insamlingen har skett i Ludvika och Falun.
– Barnen vill vara mycket i naturen på dagarna. På kvällarna tänkte vi att det kunde passa bra med målarböcker och lugnt skapande pyssel. De behöver lugn och ro och möjlighet att bara få vara barn.

Målarprylar från Lilltorpet i Falun. Foto: Dalarna hjälper

Anledningen till att sommarlägret hålls just i Dalarna är Örjan Fridners förtjänst. Han har tidigare varit rektor på Mora folkhögskola och har även arbetat med olika typer av insatser i exempelvis Afghanistan, Lettland och Ukraina. Via bekantskaper i Ukraina kom han i kontakt med borgmästaren Bohdan Stanislavskij i Kolomyia, som undrade om det gick att arrangera ett sommarläger i Sverige.
– Jag sa att jag skulle undersöka möjligheterna. Sedan kontaktade jag Dalarna hjälper. De var intresserade. Jag tittade på platser i Dalarna för att se var det skulle gå att vara. Brunnsvik var i vissa aspekter överlägsen. Det gäller framför allt utemiljöerna och närheten till skog och vatten. Dessutom var Brunnsviks ledning väldigt tillmötesgående och så fanns det gott om sovplatser här, säger Örjan Fridner.

“Tack vare givarna kunde vi öka barnens vistelse från sex till nio dagar”, säger Catharina Enhörning och Carla Dahlberg från Dalarna hjälper. Här tillsammans med Örjan Fridner, projektledare och Peter Holmstedt, rektor på Brunnsviks folkhögskola. Foto: Dalarna hjälper

Till nästa år hoppas arrangörerna på att få ekonomiskt stöd från Sida och liknande organisationer till ett sommarläger för ukrainska barn. Det säger Catharina Enhörning som ser ett långsiktigt behov av stöd.

– Om fem eller tio år ska de här barnen bygga upp Ukraina – de är en del av återbyggnadsprocessen. Det handlar inte bara om att återbygga sönderbombade hus. Alla hoppas på att kriget ska ta slut men det blev så mycket längre än man trodde och hjälp till Ukraina behövs konstant, avslutar hon.

Iryna Vasylkova och Dmytro Kopyltsiv hissar den ukrainska flaggan utanför Brunnsviks folkhögskola.
“Jag gillar naturen och sjöarna här, jag är väldigt imponerad. Människorna är vänliga och alla visar empati för situationen i Ukraina. Vår resa var svår, det var många kontroller och vi var rädda. Men vi hann med sista färjan från Polen innan båtarna ställdes in på grund av ovädret. Vi är lyckliga över att vi kom fram”, säger Larysa Kulyk och Myroslava Zakharchuk från Ukraina. Foto: Lisa Björklund
Flaggan hissad.
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!