Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Den 13 maj hade Sportfiske Smedjebacken fiskepremiär.
Foto: Mikael Groth

Solig start för sommarens fiskesäsong: ”Galet mycket folk”

SMEDJEBACKEN. Under lördagen den 13 maj hade Sportfiske Smedjebacken sommarpremiär vid Kvarnen intill Kolbäcksån i centrala Smedjebacken. Evenemanget har arrangerats i några år och blivit alltmer populärt. – Det var galet mycket folk, säger Micke Groth, en av föreningens styrelsemedlemmar.

Totalt uppskattar föreningen att uppåt 800 personer besökte evenemanget under premiärdagen, som inte bara erbjöd fiske – utan även hästridning och hoppborg med hinderbana.
– Attraktionerna var väldigt populära, säger Micke Groth.

Hoppborgen var populär. Foto: Mikael Groth

För honom innebär fiskepremiären att sommarens fiske sparkar i gång på riktigt. I år var den ovanligt lyckad med mycket värme och strålande sol.
– Vi har ingenting att klaga på. Kolbäcksån är ett av de bättre put and take-vatten som finns. Vi har fått många lovord från fiskevärlden. Evenemanget drar mycket folk även utanför Smedjebacken.

Far och son (de två till vänster) vann största fisk i både junior- och senior-klassen. Personen till höger drog dagens minsta fisk och fick ett fiskekort och en burk Bullens pilsnerkorv i pris.

En av dem som kommit på besök till Smedjebacken var fiskaren Joakim Granholm från Järna. Han har blivit känd under namnet JodaLures på Youtube där han lägger ut egna fiskefilmer. På plats visade han upp fiskedrag, så kallade jiggar, som han själv hade tillverkat. Han berättade om sina youtube-filmer och lottade ut några av sina drag i en tävling riktad mot barn under 15 år som inte hade lyckats få någon fisk.

I Joda Lures egen tävling vann Rasmus Elfstedt fiskedrag gjorda av Joda Lures. Foto: Mikael Groth

Även Sportfiske Smedjebacken hade sin årliga prisutdelning i klasserna största fisk, minsta fisk och första fisk. I kategorin första fisk vann Sirwan Karokh som fick napp strax efter starten klockan 09:00.

Första fisken fångades av Sirwan Karokh. Foto: Mikael Groth

Micke Groth berättar att Sportfiske Smedjebacken har tillstånd att plantera ut sex ton regnbågslax i Kolbäcksån under 2023.
– Cirka 80 procent av dem läggs ut under sommarhalvåret.

Han säger att sportfisket i ån har blivit populärt även som event för företag som bland annat Hitachi och Ovako.
– Det är jättekul att de har fått upp ögonen för oss. Det är stora företag med ägare utomlands som kommer hit. Det genererar bra pengar till föreningen och till den verksamhet som vi brinner för mest, nämligen vår barn- och ungdomsverksamhet. Under sommaren erbjuder vi barn och ungdomar gratis fiske, korv och läsk den sista söndagen i varje månad.

Kolbäcksån kantades av fiskare i alla åldrar. Foto: Mikael Groth
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!