Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Bris har listat oroliga barn och ungas sökvanor på nätet, och bland de vanligaste orden och fraserna hittas “hjälp”, “panikångest” och “jag vill inte leva”. “Listan synliggör den verklighet som Bris vet att många barn lever i i dag”, betonar Sara André, kurator på Bris.
Foto: Dreamstime

Sökvanor visar olustig verklighet

DALARNA Google listar svenskars sökvanor. Bris lyfter en förteckning av betydligt mer oroande karaktär. Sökningarna som leder barn och unga till stödlinjen är många och stöpta i mörker.

Vilket ord som “toppar” listan?
”Hjälp”.
– Listan synliggör den verklighet som Bris vet att många barn lever i i dag, betonar Sara André, kurator på Bris.
Sara utvecklar sedan resonemanget med att understryka denna verklighet som något ej många vuxna känner till. Och som vuxenvärlden just därför inte får blunda för, hur jobbig den än må vara. Den synnerligen mollstämda ranking som nu sammanställts baseras på de sökord och fraser som fått flest att klicka sig vidare till barn- och ungdomssidor på bris.se.

Så här ser ett bråddjupt tvärsnitt av barn och ungas ohälsa ut 2019.
*Hjälp
*Mobbad i skolan
*Panikångest
*Har jag ätstörningar
*Jag vill inte leva
Resultaten ger inblick i sökbeteendet bland unga. Och frågor de allt oftare ställer direkt på nätet. Sökresultat tar emellertid ingen hänsyn till vem som söker eller varför – vilket gör att ett barn som mår dåligt och söker på svåra saker lätt hamnar fel.
Vilket är anledningen att Bris nu betalar Google för att säkerställa att Bris sidor ska dyka upp tidigt bland sökresultaten.

Företag undviker vanligen att synas i samband med dessa termer, sökord och fraser, men för Bris betyder det att barn som behöver hjälp enklare hittar rätt i nätdjungeln.
Anna Holmqvist är kommunikationschef på Bris.
– Barn är väldigt kompetenta användare av modern teknik, men det är svårt att sålla bland all information när man söker hjälp.
– Oftast finns hemska trådar högre upp i sökresultaten och det kan vara skrämmande snarare än hjälpsamt för barn, säger hon i en rapport från Bris.
Därför önskar nu Bris att sökmotorer tydligare märker ut hjälporganisationer och stödlinjer, så att länkar till stöd- och hjälporganisationer är lättare att finna för oroliga barn och unga. Samtidigt kan de då tydligt se att en källa är tillförlitlig.

Ett positivt stöpt exempel är att telekomoperatörer sedan länge visar sitt stöd för barn och unga genom att har gjort numret till Bris gratis och anonymt att ringa.
Anna Holmqvist utvecklar:
– På samma sätt som en känd person kan valideras med en särskild märkning på sociala medier, tycker vi det känns rimligt att sökmotorer också synliggör hjälpinsatser i sökresultat kring den här typen av frågor, så att barn och unga tydligt kan se att en källa är säker.
– För den som mår dåligt kan det göra stor skillnad, framhåller hon.

Bris – så sökte barn 2019
Listan är baserad på de köpta sökord och teman som har genererat flest klick vidare till barn- och ungdomssidor på bris.se under perioden juni-november 2019. Bris, Sveriges nationella stödlinje för barn, är en ideell organisation.
Bris stödlinje för barn har öppet alla dagar, året om, 14.00-21.00 på nummer 116 111, chatt eller mail.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!